От зъбите и устата към тялото и душата. Възрастта няма значение

От зъбите и устата към тялото и душата. Възрастта няма значение

За книгата Нашите зъби: Портал към здравето, автор: Мишел Монто

Тази книга, наред с А дали не е В12?, е сред летните хитове на КИБЕА за 2016. Опитайте се да възприемете цялото заглавие накуп, ибо само едрошрифтното НАШИТЕ ЗЪБИ си е чиста контрадезинформация, както се закачаха навремето сини и червени.

От любимите смислени и сърдечно преживени от автора книги, които гледат на човека не механистично – като на структура, а като на система тяло – ум – душа и дух. В случая – с ясно обозначен щатен посредник между гореизброените, наречен за краткост активатор. Последният представлява парче каучук, което в пълно съзнание дъвчете 20-ина минути три пъти дневно. В резултат се наместват както зъбите, така и цялата ни вътрешна екосистема: здраве, психика, самочувствие. В следващата книга, обещава авторът, ефектът на активатора ще стигне и до света наоколо. Което обаче е далече от всякаква фантастика и мистика.

Д-р Мишел Монто ни поднася лично изстрадан научно-популярен текст с ДНК-то на Щайнеровата антропософия, осезаема в екипната работа наука – духовност.  Авторът е буден дух, скован (не за дълго) от традиционното си образование по дентална медицина и сложен на правия път по трудния начин, докато се мъчи да помогне на малкия си син. Тъкмо от изхода на неговата лична епична схватка печелим и ние като пациенти. Само дето победата не е на върха на копието, а в парче каучук и във волята за промяна.

Всъщност Нашите зъби са портал към нашата промяна. Книгата не е за вълшебната джаджа, наречена Активатор, по прякор Гумата. Не е дори за чудноватите причинно-следствени връзки и невероятни метаморфози с пациентите – надлежно документирани преди и след и по възможност изтълкувани. Книгата е точно за промяната.  И ако Учителят идва, когато ученикът е готов, активаторът се появява, когато човек потърси връзка с прословутия си вътрешен лекар. В тази книга вътрешният лекар, за разлика от повечето източни учения, се посочва конкретно.

Инак интересът към влиянието на зъбите върху здравето датира от векове – само китайската медицина ни е завещала цели томове по въпроса. До тук нищо ново. Как обаче да проектираме това знание обратно върху състоянието на зъбите така, че да повлияе на цялото тяло и психика, е големият въпрос. Или поне беше. Дори само да се направи психологически профил на човека, т.е. да се разчетат характерът и проблемите му по гипсовата отливка на зъбите, изглежда поразително (вижте примерите в откъса). Явно обаче не е откритието на века. Но виж, да се нивелира характерът и да се решат проблемите чрез зъбите, вече е сериозна крачка.

Нашите зъби: Портал към здравето е книга за цялостната промяна, която започва от устата и продължава с цялото тяло, психиката, емоциите и света наоколо. Не е за вярване, но стигаме и до него.

Аз лично мисля да се пробвам.

Дарина Цветкова

Допълнителна информация

Откъси от книгата
Интервю с д-р Т. Тасева, консултант на книгата
Към книгата

 

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА