От зъбите и устата към тялото и душата. Възрастта няма значение

От зъбите и устата към тялото и душата. Възрастта няма значение

За книгата Нашите зъби: Портал към здравето, автор: Мишел Монто

Тази книга, наред с А дали не е В12?, е сред летните хитове на КИБЕА за 2016. Опитайте се да възприемете цялото заглавие накуп, ибо само едрошрифтното НАШИТЕ ЗЪБИ си е чиста контрадезинформация, както се закачаха навремето сини и червени.

От любимите смислени и сърдечно преживени от автора книги, които гледат на човека не механистично – като на структура, а като на система тяло – ум – душа и дух. В случая – с ясно обозначен щатен посредник между гореизброените, наречен за краткост активатор. Последният представлява парче каучук, което в пълно съзнание дъвчете 20-ина минути три пъти дневно. В резултат се наместват както зъбите, така и цялата ни вътрешна екосистема: здраве, психика, самочувствие. В следващата книга, обещава авторът, ефектът на активатора ще стигне и до света наоколо. Което обаче е далече от всякаква фантастика и мистика.

Д-р Мишел Монто ни поднася лично изстрадан научно-популярен текст с ДНК-то на Щайнеровата антропософия, осезаема в екипната работа наука – духовност.  Авторът е буден дух, скован (не за дълго) от традиционното си образование по дентална медицина и сложен на правия път по трудния начин, докато се мъчи да помогне на малкия си син. Тъкмо от изхода на неговата лична епична схватка печелим и ние като пациенти. Само дето победата не е на върха на копието, а в парче каучук и във волята за промяна.

Всъщност Нашите зъби са портал към нашата промяна. Книгата не е за вълшебната джаджа, наречена Активатор, по прякор Гумата. Не е дори за чудноватите причинно-следствени връзки и невероятни метаморфози с пациентите – надлежно документирани преди и след и по възможност изтълкувани. Книгата е точно за промяната.  И ако Учителят идва, когато ученикът е готов, активаторът се появява, когато човек потърси връзка с прословутия си вътрешен лекар. В тази книга вътрешният лекар, за разлика от повечето източни учения, се посочва конкретно.

Инак интересът към влиянието на зъбите върху здравето датира от векове – само китайската медицина ни е завещала цели томове по въпроса. До тук нищо ново. Как обаче да проектираме това знание обратно върху състоянието на зъбите така, че да повлияе на цялото тяло и психика, е големият въпрос. Или поне беше. Дори само да се направи психологически профил на човека, т.е. да се разчетат характерът и проблемите му по гипсовата отливка на зъбите, изглежда поразително (вижте примерите в откъса). Явно обаче не е откритието на века. Но виж, да се нивелира характерът и да се решат проблемите чрез зъбите, вече е сериозна крачка.

Нашите зъби: Портал към здравето е книга за цялостната промяна, която започва от устата и продължава с цялото тяло, психиката, емоциите и света наоколо. Не е за вярване, но стигаме и до него.

Аз лично мисля да се пробвам.

Дарина Цветкова

 

Откъси от книгата прочетете тук.
Интервю с д-р Т. Тасева, консултант на книгата, прочетете тук.
Книгата можете да купите тук.

 

Още от Мнения за книги

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Идиотите били непобедими. Въпросът е какви сме ние, щом доброволно се тровим със стрес

Как хем да се справим с поредния невидим вредител (напомня ли ви нещо, с корона например), хем да се наслаждаваме на процеса

На портата ни потропа поредният невидим враг. Нещо трябва да се прави и организмите ни задействаха естествената реакция „Бий се или бягай“. Сега, няма къде да бягаме, стоим си...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА