Из „НАШИТЕ ЗЪБИ: ПОРТАЛ КЪМ ЗДРАВЕТО“

Из „НАШИТЕ ЗЪБИ: ПОРТАЛ КЪМ ЗДРАВЕТО“

Автор: д-р Мишел Монто
(откъси)

Дентософията (мъдростта на зъбите) може да се прилага успешно на всяка възраст, като не само отстранява деформации в устната кухина, но и подобрява общото физическо и психическо състояние на пациента. […]

Методът е една терапия, почиваща върху упражнения, които пациентът практикува с активатор [на картинката- Д.Ц.]– нещо като двоен улей от каучук, който се поставя в устата. Този активатор е многофункционален, тоест реализира истинско превъзпитание на невровегетативните функции (дишане, преглъщане, смучене-дъвчене и гласообразуване) и предизвиква дълбока трансформация на пациента. Времето на практикуването с активатор варира според възрастта на пациента и еволюцията на терапията и принципно не надвишава три пъти по 20 минути на ден при възрастните. Освен това носенето на активатора през нощта позволява взаимодействие с подсъзнанието на пациента, което е необходимо за успеха на лечението.

Многофункционалният активатор ще присъства неизменно през целия курс на терапията.

Из глава 3. ВРЪЗКИ МЕЖДУ УСТАТА, ФИЗИЧЕСКОТО ТЯЛО И ПСИХИКАТА

От друга страна, ние не твърдим, че активаторът лекува каквото и да било. Активаторът всъщност е само един изключително ефикасен инструмент, за да настъпи раздвижване и на физическо, и на психическо ниво. Само отговорът на пациентите на тази покана може да въздейства върху техните симптоми.

Така че пациентът е единственият „отговорен“ за собственото си изцеление.

При използване на активатора наблюдаваме следните явления.

 • Хармонизиране на устата, гърба и ставите

Ние всички познаваме широкоразпространения феномен „болки в гърба“. Вече отбелязахме връзката между патологиите на гърба, ставните болки (свързани с тях или независими) и дълбоката захапка.

Колкото повече напредваме с лечението, и най-вече с регулирането на дълбоката захапка, толкова по-ясно констатираме подобрение, а после и изчезване на болките във врата, гърба и кръста. Що се отнася до лордозата и сколиозата (гръбначни изкривявания), отбелязваме спиране на процеса на деформация и обръщане на изкривяването към нормалното състояние.

 • Хармонизираната уста и главоболието

Всички познаваме толкова разпространеното главоболие и най-вече мигрените, които са много изтощителни за онзи, който страда от тях. Пътят към хармонията в устната кухина се придружава най-често от пълно изчезване на тези патологии.

 • Хармонизираната уста, сънят и сънната апнея

Както вече изтъкнах по повод случая на моя син Клод, ние сме свидетели как спират кошмарите при децата (а също и при възрастните) и как значително се подобрява качеството на съня. Заспива се по-бързо, периодите на безсъние изчезват и хората вече не усещат хроничната умора при събуждане.

Трябва да говорим също и за проблема с хъркането и най-вече за сънната апнея, които могат да доведат до сериозни последствия и дори до смърт. Съществуват хора, които спират да дишат за известно време, докато спят. Времето, когато дишането е спряло, се нарича апнея и тя може да стане опасна, най-вече при индивиди с кардиологични проблеми. [При традиционното лечение] Засегнатите от болестта пациенти използват през нощта дихателен апарат, който им позволява да поемат кислород при всяка апнея.

 • Хармонизираната уста и хроничната умора (фибромиалгията)

Няма единодушие по отношение на дефиницията за фибромиалгия. Единственото, което уверено можем да твърдим, е, че тя обхваща неизброимо количество хора.

Тя се характеризира с хронична умора, която впрочем може да мине незабелязано – до такава степен съставлява норма за индивида, който страда от нея. Такъв пациент никога не изживява състоянието на не-умора. Умората е съпроводена и от хронични болки, които могат да се появят на което и да било място в тялото. Има много книги, посветени само на тази тема.

Нашата цел тук е просто да посочим, че симптомите на фибромиалгията изчезват, когато се хармонизира устата.

Направените през 1961 г. от професор Ешлер проучвания по електромиография (това е електрическата дейност на мускулите), които по-късно са потвърдени от една колежка, зъболекарка от Бразилия, показват хармонията на дъвкателните мускули и симетрията при функционирането, които малко по малко се установяват след един месец носене на активатор. Ако приемем идеята, че фибромиалгичните болки могат да имат отношение към функционалната асиметрия, тоест, към дисбаланса в работата на мускулите, което води до невромускулни страдания, ще разберем по-добре колко ефикасна е работата с активатора за тялото в неговата цялост.

 • Хармонизираната уста и астмата […]
 • Хармонизираната уста и екземата […]

[...]

 • Хармонизираната уста и УНГ заболяванията (ангина, ринит, отит, синузит и др.)

Всички деца (и възрастни), които страдат хронично от УНГ заболявания, имат дисхармония със захапката. Когато заболяването е започнало и е вирулентно, трябва първо да се „изгаси пожара“. Използваните медицински техники го правят перфектно.

Денталната работа, паралелно с активатора, носи осезателни терапевтични резултати. Неизменната ни цел е да се възстанови между другото и назалната функция.

Не можем да говорим за „трайно оздравяване“ без перфектно дишане през носа.

Вече изтъкнах това, но ми се струва много важно да го подчертая отново, тъй като виждам как дишането през устата става нещо обичайно.

 • Хармонизираната уста и алергиите (УНГ и кожни алергии)

Ние установявахме всеки път връзката между тези заболявания и нарушенията в устната кухина. И всеки път след лечение за хармонизиране на устата тези патологии регресират. При алергиите, както и при всички болести, споменати тук, подобрението настъпва след няколко месеца. Колкото повече се наблюдава баланс на устната кухина, толкова по-добре се чувства пациентът.

Видяхме случая на Мартен (стр. 115); той носеше апарат от два месеца без никакъв проблем. После се появиха реакции на устната лигавица. Аз го посъветвах да не носи апарата и говорих с него за реалните причини за алергията. Както и при всички други болести, тази патология не идваше отвън. Тя бе провокирана от самия човек. Съществува такава моментна неспособност да се постигне оздравяване. Мартен постепенно започна да носи отново активатора без проблем. Ето какво свидетелства самият той:

Престанах да дъвча апарата за 3 месеца, после постепенно започнах отново да го слагам за няколко минути на ден, докато стигнах до 30 минути към момента, без да усещам проблема с възпалението. Ще започна отново да го нося през нощта, защото често имам безсъние, както и усещане за умора, когато се събуждам, а те бяха изчезнали през двата месеца, когато спях с активатора.

Когато се подхожда към алергия, терапевтичното отношение може да бъде различно в зависимост от пациентите.

 • Хармонизираната уста и алкохолизмът […]
 • Хармонизираната уста и тютюнопушенето […]
 • Хармонизираната уста и онигофагията (гризането на нокти)
 • Хармонизираната уста и множествената склероза […]

[…]

 • Хармонизираната уста и шизофренията

Морис, на 53 години, е пациент на мой колега. Докато говори, езикът му се намира между зъбите. Това е знак за незрялост. А човекът е зрял, интелектуално добре развит, но има емоционален живот на тригодишно дете. Толкова голяма пропаст между външния вид и вътрешната реалност на един човек, това е прекалено.

Той обявява: „Аз съм шизофреник от дезорганизиран тип (неспособен да направи избор). „Ларус“ определя шизофренията като „разрив между брилянтен интелектуален живот и дезорганизация на емоционалния живот...“

Какъв е мотивът му за тази консултация? Той беше чул да се говори за работата на моя колега и искаше да знае дали той може да „направи нещо“ за него. За хармонизиране на устата му, разбира се, но най-вече дали това може да му помогне за шизофренията.

Ние не бяхме лекували никога пациент, страдащ от шизофрения. Същевременно случаят с Морис ни накара да се замислим, че възможностите за излекуване са големи; при условие, че устата на Морис се хармонизира, а  значи и езикът му (оралният израз на емоционалното му разстройство) ще намери по- физиологично и функционално място. Той все още е в процес на лечение и ние можем само да констатираме големи подобрения.

 • Хармонизираната уста и депресията

Аньес прилича на дете и идва заедно с майка си. Майката обича да говори и да отговаря вместо нея, а самата Аньес е около 30-годишна, когато се появява в кабинета на един приятел. Още в началото на консултацията тя споделя, че винаги е прекарвала дните си в състояние на депресия (майката го потвърждава), и по-точно в циклотимичното редуване еуфория – депресия. През последните години обаче депресивното състояние – и желанието да умре – все по-редовно и все по-дълго я връхлитат.

Нашите наблюдения показват, че всички депресивни личности със склонност към самоубийство имат лява дъвкателна функция.

При прегледа на устата със стиснати зъби тя показва всички симптоми на дъвкателна функция отляво. В динамика и при ограничени движения тя би трябвало да функционира също отляво. Не беше така обаче, тук функционалните дъвкателни ъгли на Планас показваха функциониране отдясно. Тъй като физиологически законите на Планас са винаги точни, налагаше се следното заключение: нещо се е случило!

И действително, три месеца по-рано е бил сложен мост между горните леви кучешки зъби и предкътниците. Една колежка е направила моста много съвестно, изработвайки един хубав кучешки зъб, добре заострен (лявата дъвкателна функция е предизвикала износване на този зъб). Тя механично е модифицирала функционалните дъвкателни ъгли на Планас и неволно е довела до изменение на дъвкателната страна. Пациентката е била заставена, неврологично и по неосъзнат начин, да дъвче на дясната страна.

След поставянето на моста Аньес прави силни кризи (всичко това се потвърждава и от майка ѝ). Впрочем майката помислила, че дъщеря ѝ полудява. След като минала критичната точка, настъпва значителна и явна промяна на психическо ниво (майката потвърждава и това). Аньес вече не влиза в депресивни епизоди и постига непознато дотогава равновесие.

Фактът, че превключва на дясностранна дъвкателна функция, премахва симптомите, свързани с лявата дъвкателна функция, но не позволява да се стигне до оздравяване. Младата жена се чувства по-добре, но все още е в дисбаланс. Действието на колежката, което сменя функционалните дъвкателни ъгли на Планас (за съжаление, това е извършено несъзнателно), потвърждава още веднъж нашата хипотеза: промяната на един от функционалните дъвкателни ъгли на Планас, а следователно модифицирането на равновесието в устата, довежда до последствия на психическо ниво.

Представеният случай на Аньес, свързан с депресията, потвърждава значението на хармонизираната устна кухина. Какво изключително сътрудничество между специалистите може да бъде постигнато!

Това наблюдение, направено преди десетина години, впоследствие се потвърди: пациенти, страдащи от този вид депресия, имат лява дъвкателна функция. Без да се намират точно в състоянието на Аньес, много хора биха могли да разпознаят циклотимичното редуване. (Виж също свидетелството на Бертран на стр. 84)

 • Хармонизираната уста и ракът […]
 • Хармонизираната уста и СПИН: смущаващи констатации […]

[…]

Из ГЛАВА 4.  ДА ЧЕТЕШ ПО ЗЪБИТЕ: ЕДИН УНИВЕРСАЛЕН ЕЗИК

І. Езикът на зъбите може да се научи

Гледайки днес отливките от устата на моя син Клод, аз се питам какво съм могъл да кажа за тях през 1982 г.? Във всеки случай следното:

 • Горните резци припокриват прекалено долните. Това е супраоклузия (дълбока захапка).
 • Има разстояние между горните странични резци.

Горният ляв страничен резец е малко накриво. Ако погледна по-отблизо, мога да предположа, че кучешките зъби ще останат блокирани. Впрочем поради това специалистите навремето бяха казали да се извадят четирите предкътника, за да остане място за считаните за „приоритетни“ кучешки зъби.

Ако бях по-внимателен навремето, щях да успея да забележа също и износването на млечните зъби, твърде изявено за дете на девет години. Но тогава това ми беше убягнало. А дори и да го бях констатирал, не бих извлякъл нищо съществено от него.

Ето какъв анализ на същите гипсови отливки и на панорамната зъбна снимка направи един колега по време на наше обучение петнадесет години по-късно:

„Това дете притежава огромна вътрешна сила, но носи тежестта на миналото. Това води до интензивна мозъчна функция, която може да стигне до тревожност.

Детето е свръхчувствително, интровертно, среща значителна трудност да се изрази. Задържа всичко в себе си и среща затруднения при адаптирането в социалната си среда. Той страда много от това. Всичко, което е извършил досега, е било с цел да достави удоволствие на баща си, докато той самият иска (подсъзнателно) да се отклони от родителския проект. Вкъщи детето е подложено на голяма взискателност, която изживява като строгост. Тази строгост е следствие от отсъствието на бащата (човек може да присъства физически до детето си, без да бъде с него).

Това дете е изключително мило и външно понася ситуацията, без да се цупи или мръщи, но вътрешно се измъчва и това, което не може да изрази с думи, ще го каже чрез болките си (кошмари например).“

Моят колега не знаеше, че говори за моето семейство и че бащата... бях аз. Това му беше разкрито впоследствие, за да му покажем колко задълбочен е неговият анализ, защото той познаваше Клод от десет години. Трябва да уточня, че не мога да махна нито дума от това описание, всичко е точно и вярно.

Тези два анализа бяха направени, без да е необходимо да се вижда самият човек. Гипсовите отливки бяха достатъчни.

Двете наблюдения са доказателство за възможността да се анализира една и съща уста по два различни начина. И двата „прочита“ са верни. Първият говори за физическото тяло, докато вторият ни подканя да извървим пътя към областта на психоемоционалното.

Усвояването на четенето по зъбите позволи на нашия колега да говори за малкия Клод само въз основа на наблюдението на гипсовите отливки от устата му. Подобно на шестгодишно дете, което се учи да чете, той беше отделил време да научи азбуката, която позволява да се разбере устата. Това не изисква никакво интелектуално усилие и може да бъде преподадено на когото и да било.

В тази четвърта глава моята цел е да покажа до каква степен езикът на зъбите е универсална азбука, до каква степен той ни позволява да разберем психоемоционалното функциониране на човека. […]

***

[…] Когато Луиз решава да започне автотерапия, нейните деца вече се лекуват. Тя е на 42 години, лекар по професия. При първата консултация аз винаги се изразявам, съобразявайки се с пациента. Никога не използвам едни и същи думи. Затова не мога да говоря за типична консултация. Все пак можем да наблюдаваме общи характеристики на ефекта от супраоклузията.

Основни характеристики на супраоклузия (дълбока захапка) с дясна функция:

 • Нервен темперамент, холерик.
 • Интровертен тип: крие емоциите си и ги изразява трудно; стига до крайности.
 • Свръхчувствителен, с оголени нерви.
 • Може да му се има доверие.
 • Хронично неудовлетворение.
 • Психологическа ригидност; инат, умее да защитава идеите си, убедителен, решителен.
 • Трудно приема друг начин на мислене и живот, различен от неговия.
 • Жива мисъл, интелигентен, но студен.
 • Неспокоен, афишира голяма самоувереност, но всъщност му липсва самочувствие.
 • Вълнува го „какво ще кажат хората...“, смята, че трябва да блесне.
 • Човек на дълга. Всичко трябва да бъде перфектно, всичко трябва да се случи, както е предвидено.
 • Склонност към мании, властен, организиран, прибързан, активен, авторитарен, рационален
 • Потиска миналото си (супраоклузия); оставя се миналото да го погълне и реагира илюзорно, проектирайки се в бъдещето.

Обозначил съм в черно това, което наричам „магистрали“, тоест систематичните характеристики на супраоклузията с дясна дъвкателна функция. Към тези наблюдения ще добавим конкретни характеристики, присъщи на жена със супраоклузия с дясна дъвкателна функция.

 • Търси погледа на бащата с цел той да ѝ върне любов; ако липсва любовта, тя търси финансова и материална компенсация (също и в живота на двойката).
 • При раждането ѝ са очаквали момче.
 • Стреми се да действа според очакванията на бащата.
 • Професионално е много компетентна... но ѝ липсва самоувереност, понеже функционира, за да угоди на мъжа.
 • Властна, може да ръководи екип.
 • В отбранителна позиция, защото се страхува да не сгреши.
 • Ръководи, но е зависима, защото действа, за да се хареса на мъжете (на бащата).
 • Активна, труднодостъпна (на вид) жена.
 • Съблазнява с интелекта и ума си, но ... като жена е несигурна.
 • Повече майка, отколкото жена в двойката.
 • Предпочита компанията на мъже и има склонност да се насочва към мъжки професии.
 • Като дъщеря, жена, съпруга, майка тя е човек на дълга: всичко е премислено, организирано. Готовност за саможертва; опитва се да бъде майката, която „трябва да бъде“.
 • Възпитава, но ѝ липсва майчиният инстинкт.
 • Повече е баща, отколкото майка с децата си (въплъщава авторитета), но всъщност е малкото момиче на семейството (склонност да капризничи).
 • Като дъщеря е в конфликт с майка си, ако майката е с дясна дъвкателна функция; отношението е властно и закрилящо, ако майката е с лява дъвкателна функция. 

Присъствието на реактивни знаци като двата горни странични резци, разположени напред, показват вътрешна сила за бунт, както срещу мъжкото, така и срещу женското начало. Това е вътрешният знак на отказа да се приеме планът на родителите, включващ, освен всичко друго и техния твърде строг начин на възпитание. […]

Дентософията е терапия, която доказва връзката между хармонията в устната кухина, баланса в човека и по-общо – баланса в света, тъй като съвременният свят е изграден от мислите и действията на днешните човешки същества.

Допълнителна информация

За книгата
Мнение за книгата От зъбите и устата към тялото и душата. Възрастта няма значение
Интервю с консултанта на книгата д-р Т. Тасева

 

 

Още от Откъси от книги

Душата, свободна от страх – решаващ фактор за укрепване на имунната система

Четем „Защита от инфекции. Как да укрепим имунната си система трайно с естествени природни средства“

Публикуваният откъс е от края на Първа част „Нашият свят изисква укрепване на имунитета – сега и в бъдеще“. Преди това са приведени съвети и насоки за хранене и начин на живот...

Да успокоим ума и да избистрим мислите с готварски рецепти от аюрведа

Четем и готвим с „Аюрведа в кухнята“

Авторката Кейт О’Донъл: Въпреки че аюрведа е епична, сложна, утвърдена във вековете медицинска система, в тази книга споделям някои практики от сатвическото хранене и ежедневие...

2020: Ретроградност, затъмнения и енергийни възли

Четем „Астрологична прогноза – 2020: Скок на вярата“, автор: Гал Сасон

О Б Щ И Н А С О К И

Ретрограден и неподвижен Меркурий

В РИБИ: 16 февруари–4 март ВЪВ ВОДОЛЕЙ: 4–10 март В РАК: 17 юни–12 юли В СКОРПИОН: 13 октомври–...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА