Гапове и гафове в червата разболяват мозъка. Обратимо е!

Гапове и гафове в червата разболяват мозъка. Обратимо е!

За книгата GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката, автор: д-р Наташа Кембъл-Макбрайд

Английската дума gap означава дупка, пропуск, недостатък. GAPS пък е термин – съкращение от Gut and psychology syndrome, най-общо обозначаващ състояние, при което храносмилателни нарушения разстройват работата на мозъка и имунната система. Процесът и последиците обаче са обратими – и то по естествен начин. (До)казва го авторът на термина, респ. специалния 3-компонентен хранителен режим, който лекува психични отклонения и състояния като депресия, биполярно разстройство, аутизъм, дислексия, диспраксия, шизофрения, епилепсия и ред други.

Енциклопедичният труд на д-р Кембъл-Макбрайд обаче, която има специалност по неврология и по здравословно хранене, не гони сензация. Той дава богата, пресята и изпитана на собствен гръб информация. Следователно – право на избор. Аз мисля, натъртва д-р Наташа, че е важно да се правят информирани избори, вместо просто да се приемат твърденията на лекарите. По тази основна причина тя написва GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката, както впрочем по същата причина тандемът Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт написва А дали не е В12?. Епидемия от погрешни диагнози.

Книга по действителен случай с мрачна прогноза и щастлив край

В основата е личната битка на д-р Наташа за нормалния живот на едното й дете, диагностицирано на тригодишна възраст с тежка форма на аутизъм. Днес тя се заявява като майка на излекувано от аутизъм дете. Ако ставаше дума за филм, в началото щеше да стои надписът По действителен случай. От преболедуваните книги, когато авторът застава с името и лицето си, с образованието и професионализма си, с човешката си история, в която мнозина ще припознаят собствения си или на свои близки случай.

GAPS: Синдром на храносмилателната система и психиката връща надеждата за нормален живот на милиони хора с „нелечими“ психични болести и състояния. Тези милиони са лицето на две надигащи се епидемии.

Предмет на изследване: две епидемии с психичен характер

Все по-често децата ни срещат затруднения с ученето, определят ги като аутистични, хиперактивни, дислексични, диспраксични и пр. Смразяващите родителя термини най-общо означават, че малките срещат все повече проблеми с правилното учене и функциониране в света. Конкретно за аутизма – ако преди двайсетина години в западните страни такива случаи са били едно на 10 000, днес са средно едно на 150. Не съм специалист, но на това не му ли се викаше „експоненциално нарастване“?

Другата епидемия е от психични заболявания: биполярни разстройства, обсесивно-компулсивни разстройства, депресия, хранителни разстройства, шизофрения, епилепсия и много други.  На тях се падат около 40% от всички хронични болести; да не говорим, че всеки четвърти от нас в някакъв момент от живота си попада в сянката на тази стигма.

Някои акценти от книгата

Защо всички болести започват в храносмилателната система? Каква е точно връзката храносмилателна система – мозък? Защо в тялото се отделят токсини и как влияят на мозъка? Съществува ли причинно-следствена връзка ваксини – аутизъм? (Още по въпроса – в книгите на Барбара Рен.) Какво предизвиква най-тежкия и най-труднолечим дисбаланс на чревната флора? Отношението GAPS – вегетарианство? Връзката имунна система – GAPS? Кои са 10-те най-силни стимуланта и 10-те най-разрушителни въздействия за имунната система? Каква е диетата при синдрома на храносмилателната система и мозъка – изпълнима ли е и етапи? Хранителни добавки: най-важните и най-качествените? За усвоимите витамини: източници и заблуди? Кои храни се препоръчват, кои трябва да се избягват? Изпробвани здравословни рецепти за приготвяне на храна? Ново бебе в семейство с GAPS - всичко, което зависи от нас? 

Ползите за хората с GAPS

GAPS - синдром на... не е нито само за пациенти, нито само за лекари, доколкото дава основна информация за начинаещите и задълбочена информация за напредналите (д-р Стивън Еделсън). Книгата посочва първопричините за възникването на психичните нарушения и естествения път за премахването им.

Основната теза: коренът на психичните отклонения е основно в увредената чревна стена. Тя най-общо:

  1. Пропуска „цяла армия“ особено токсични вещества, които чрез кръвта достигат до мозъка. Тоест човекът с GAPS, респ. неговият мозък, е системно тровен.
  2. Причинява недостиг на хранителни вещества, тъй като те не се усвояват нормално. Тоест човекът с GAPS, респ. неговият мозък, е системно недохранван.

Лечението е чрез специален хранителен режим с три компонента: диета, хранителни добавки, детоксикация и промяна в начина на живот. Програмата стъпва на личния опит на д-р Наташа със собственото й дете и на клиничния й опит със стотици деца и възрастни с GAPS по целия свят. Нейните наблюдения над пациентите в клиниката й в Кеймбридж показват, че при 1,5 – 2-годишно стриктно спазване на режима храносмилателната система се привежда в нормално работещо състояние, с което тя спира да бъде причина за увреда на психиката.

Универсалните ползи от книгата

Книгата тръгва от порива на д-р Наташа да помогне за възстановяването на деца с аутистично поведение. Впоследствие обаче „се случва животът“ и предметът на нейните изследвания и практика покрива широкия диапазон от психични отклонения. И както винаги, когато авторът има дарбата да назовава членоразделно нещата, да извежда проблеми и да оборва заблуди, да обяснява ясно и да обосновава компетентно, той надскача първоначалния замисъл. Книгата за Синдрома на храносмилателната система и психиката не е изключение. Тя може да бъде полезна на всеки, който схване, че адекватният ум, блестящият интелект, хармоничните емоции и качественият живот са правопропорционални на здравите черва.

GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката дава фундаментално знание как да си ги върнем по естествен път.

Допълнителна информация

Видеопослание на д-р Наташа Кембъл-Макбрайд към българските читатели
За книгата
Интересни моменти от книгата

ПРЕЗЕНТАЦИЯ: GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА