Секс за душата, като първо броим тялото

Секс за душата, като първо броим тялото

За някои впечатляващи моменти от книгата „Тантра. Секс за душата“, автор: Сомананда Моузес Маймон

Дали заради нейната метафизичност, или поради непринадлежността й към определена религия, тантра е от нещата, за които колкото повече чета и се опитвам да разбера, толкова повече ми убягват. Със сигурност обаче е ясно, че да се напъха в един том необятното богатство на тайната доскоро древна наука за пълно и изчерпателно разбиране на вселената и реалността, звучи несериозно. Затова – точка по точка, като започваме от най-горещата.

В тази книга фокусът е върху сексуалните аспекти на тантра, които представляват едва 5 до 10 процента от съставляващите я учения*. Учене чрез преживяване е начинът, по който се овладява древното тантрическо знание и съпътстващите го техники, но си трябва и буквар като това издание. Да знае човек какви очаквания да има, какви цели да си постави и защо тяхното задоволяване чрез съответните практики ще му причини неизпитано доселе удоволствие. Доколкото разбирам, резултатите толкова надхвърлят очакванията, че и след като прочетем книгата, няма да разберем какво точно да очакваме, ако не пробваме. И веднага идва уговорката, че да се свежда системата на древното холографско учение единствено до наръчник за добър секс, е практика колкото разпространена, толкова и ограничена. Другата съществена стъпка е да се намери правилният учител. Същите тези застъпва и грандамата на тантра с български корени Марго Ананд, но нейната книга е повече за личния й път и преживявания, докато търси и обучава другите как „да намерят Бог в леглото“.

Ех, да пораснеш духовно чрез сексуална образователна програма, изглежда тъй изкусително. Остава да беше и лесно. Е, не е – напротив дори.

Уви, тантра не е нито лесна (изисква кураж и военна дисциплина), нито е за всеки (да, тя може да подобри качеството на интимния живот, но единици постигат извисяване). Човек може да се пообърка, защото в резюмето на книгата се казва, че тантрическият секс е за всеки. Това заявление следва да се тълкува, че няма ограничения при набирането и подбора на желаещите да се обучават, в т.ч. самотници, гей и т.н. Което е подкрепено с редица упражнения, като още от първите става ясно, че правилното им изпълняване изисква нещо повече от военна дисциплина, освен ако последната е органична черта от характера на кандидат-тантриста. Прост пример: в голяма част от упражненията тъкмо се научим да си доставяме удоволствие с партньора и таман когато стане най-хубаво, ни дръпват шалтера: Сега спрете и просто се прегърнете.

Шегата настрана – неописуеми и невъзможни изглеждат жертвите, които се изискват от средностатистическата жертва на заблудите за ползите и насладата от общоприетия секс. За да сме честни обаче – точно толкова неописуеми словесно изглеждат ползите и разцветът (в широк смисъл), постигнати от онези, които се посветят на тантра и следват неотклонно предписанията на своя учител.

На кои въпроси (най-малко) дава отговор книгата: Как да подобрим сексуалния си живот, независимо дали се интересуваме от тантра като философска система? Що е то тантрически масаж – отключване на скритите енергии и блокажи на жената/мъжа? Защо G-точката не е мит и какви са неподозираните ефекти, лечебни в т.ч., от правилното й обгрижване? Кои са седемте вида оргазъм на жената, която е роден тантрист? Как да умножим броя на оргазмите? Защо и как тантра служи като катализатор и ускорител на връзката? Как да използваме творческия потенциал на сексуалната енергия (да си спомним и за Шестия ритуал от „Петимата тибетци“)? Как да поддържаме живи любовта, магията и сексуалността? По какъв начин тантра разширява сетивата? Защо практикуващите стават по-уверени, щастливи и доволни от себе си? Каква е връзката между засилването, поддържането и канализирането на сексуалната енергия с духовния напредък? Как така да даваш, означава да получаваш повече в секса? Как да намеря правилния учител за себе си? Как да интегрирам тантра в живота си?

Ще намерите още многобройни съвети и упражнения за правилната техника на целуване, оралния секс, самостимулирането и масажиране на женските гърди. Да не говорим за неочакваните ефекти от прилагането на една сравнително проста техника, при която двойката просто се гледа очи в очи, хваната за ръце.

Тантра. Секс за душата е най-малкото увод в теорията и любовната практика на тази непозната допреди няколко десетилетия източна система за духовен растеж. Мощна антиего-програма за рафиниране на способността да се настройваме към благотворни енергии, тантра не се овладява без учител, но този буквар дава ясна представа с какво се захващаме и какво можем да постигнем. Изненадата идва от неподозирания начин, по който практиката на един човек променя към добро не само собствения му живот, но и битието на хората край него. А поради холографската природа на тази древна система „от космоса“ – и живота на всички ни.

*Тантра възниква в Индия и Тибет преди векове. Обединява в една система проучвания в областта на науката, изкуствата, естетиката, лечението, енергията, кундалини, Хатха йога, други аспекти на всекидневния живот, духовни традиции и пр.

Дара Цветкова

УПРАЖНЕНИЕ: Проста практика за засилване на сексуалния магнетизъм и страст

Към книгата

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА