Някои акценти от сухата биографична справка за Джони Пенков и Джеки Стоев

Някои акценти от сухата биографична справка за Джони Пенков и Джеки Стоев

Интерпретация от различни източници, включая оперативни донесения на Халваджията за Бозаджията и обратно

ДЖОНИ (ГЕОРГИ) ИВАНОВ ПЕНКОВ е български актьор и звукооператор (Уикипедия).

Джони не е актьор, Джони е научен сътрудник. И титлите му ст.н.с. (старши научен сътрудник) к.т.н. (кандидат на техническите науки) инж. (радио- и звукотехника), с които Джони толкова време кокетира, не са измислени или фалшиви, а са реални и автентични. (Джеки за Джони в предговора на Халваджията за Бозаджията към „А дано, дано, дано…“).

Произхожда от „буржоазно реакционно семейство“ според оперативните данни на Държавна сигурност. Баща му Иван Пенков е художник и професор по театрална декорация в Художествената академия, автор на стъклописите в Софийския университет, БНБ и Съдебната палата. Майка му – дъщеря на виден софийски адвокат, вижда се, тоже е от сой.

На издънката на тоз достоен род – сина Джони Пенков, обаче много му се удава да се прави на автентичен простак, както свидетелства дългогодишният му творчески съратник Джеки Стоев. Името на „автентичния простак“, от друга страна, върви в комплект с имената на Ицко Финци, Радой Ралин, Тодор Колев, Рангел Вълчанов, Милчо Левиев.

Ст.н.с. ктн инж. Джони Пенков е озвучавал сума филмови продукции – игрални, документални, всякакви. Понеже е „скрит педант“ (Джеки), е перфекционист и в тая си работа.

ДЖЕКИ (ГЕОРГИ) СТОЕВ

Георги Стоев-Джеки е български актьор, сценарист и режисьор. (Уикипедия)

Хайде сега – на първо място бил актьор. Всъщност е повечето режисьор, защото много-много не го търсели като актьор, единодушно свидетелстват другите двама от творческия екип Джони и Чарли. Освен това, всеобхватно погледнато, режисьорството май по му се удава, а Джони отива още по-далече, като заявява, че Джеки бил най-добрият майстор при режисирането на животни, зер му личало висшето образование по биология от Дрезден. Което режисиране на животни от време на време се редува с дубльорство, тоест изпълняването на ролята на главен герой в животинска кожа. Така например г-н Стоев майсторски върти опашка и се мята като подивял, изобразявайки наужким кучето Спас, когато скача в каросерията на камиона (к/ф „Патилата на Спас и Нели“). Когато е режисьор на общия им пак на тримата филм „Летете с Росинант“, който,  за протокола,  е един твърде обичан филм, не си дава много-много зор, повечето седи в сянка и пуска актьорите да импровизират, а асистент-режисьорката да подвиква, грижейки се едничка тя за реда на снимачната площадка. За този „музикален филм с елементи от операта и нямото кино“, който е перлата в авторския му жанр „синема-вариете“, пак съвсем сериозно бил заявил, че е най-смешният филм, правен по света. До 2007 поне, за после нямаме данни какво мисли. 

Докато сме по оста „режисиране – животни – биологическо образование“, да упоменем още филмите „Живот в търбуха на една крава“, „Йерархия при животните“, „Децата на животните“, „За мишките и котките“ и прочее, като тук Джеки се явява и сценарист. За което – писането тоест – също много го бивало, донасят двамата му съратници, защото е сътворил и чудната книга „Бай дъ уей... (между другото...)“. За съавторството му с познайте кого (той, той – Джони!) в „Надали, ама а дано / А дано, ама надали“, изобщо даже няма да говорим.

Още сухи факти: Джеки Стоев е режисирал 4 игрални и повече от 50 документални и научно-популярни филма. Последният му засега игрален филм – „Летете с Росинант“, излиза през 2007 г. Правил е карикатурни изложби в София (1980 и 2007) и Виена (1997). Има повече от 13 отличия, като последното, от 2016, е „Наградата на София за цялостен принос към киното“. Което, очевидно, само заради игри, закачки, смешки и палави карикатури не може да сполети обикновения отруден средностатистически човек.

Колкото до делото на неговия живот – киното, сам си казва, че не знаел точно колко са му филмите. Сигурно били петдесет–шейсет. Аз лично, като чуя Джеки Стоев, се сещам за „Нашият Шошканини“, „Патилата на Стас и Нели“, „Летете с Росинант“ и „Разводи, разводи“. Ако не третият, то четвъртият може и да е от най-смешните филми, които българските ленти помнят.

Дара Цветкова

Допълнителна информация

Интервю на Джеки и Джони за КИБЕА
За свободата да бъдеш Джеки и/или Джони

Още от Интересни факти

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на...

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси . С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен...

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни . Излезе на български и...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА