Свободата да бъдеш Джеки и/или Джони. „А дано, дано, дано…“

Свободата да бъдеш Джеки и/или Джони. „А дано, дано, дано…“

За премиерната книга на Джони Пенков и Джеки Стоев с афоризми, карикатури и компактдиск с „Телефонните разговори“ на първия

Сега, внезапната кръстоска на Ерих-Фромовата концепция за свободата с чутовните дела на Джони и Джеки звучи твърде патетично, но не ни помага да разберем какво или кого точно лелее лирическият герой с това „А дано, дано, дано…“. Последното – по-нататък за краткост „А дано 3…“ (в смисъл, че „дано“ се повтаря тъкмо три пъти). В нарочно за случая интервю Джеки дава една душещипателна обосновка със сантимента към песента „Дано“, украсила филма му „Патилата на Спас и Нели“. Ние обаче не сме слепи, а чувствителни, и начаса усещаме как корицата – недвусмислено натуралистична и с елементи на парлива алегория, натрапва едни други послания. Сигурно е обаче, че под нея целевата група ще намери нещо смешно, шумно, яко пиперлия и плеснато през устата, приятно хапливо и незлобливо – поне по днешни мерки. Но в никой случай обидно. Като цяло поредният споделен продукт на „лошите момчета“ (Георги Лозанов за авторите в предговора) е чиста проба хумор, който е трудна работа и затова е кът. За разлика от сатирата, която е по-лесна по ред причини, поради което е бол.

Сериозният изследовател тутакси ще прозре, че „А дано 3…“ е логичен еволюционен етап спрямо предишния им труд, като поуките от тамошните им „истории със сексуален и политически характер“ тук вече са художествено компресирани до лаконичния минималистичен жанр „афоризъм с карикатура“. И за да не възникват конфузии поради сходството в заглавията на двете последни Джекииджониеви/ Джонииджекиеви книги, се налага още едно уточнение.

А именно: Читателите много да внимаваме в това „А дано…“ от титула на настоящата книга, което е с краката нагоре. Сиреч това не е онова „Надали, ама а дано / А дано, ама надали“ от предидущата им монография с две първи корици, защото се чете отначало както и да я обърнеш.

Обаче ако наистина мислите, че това не е онова, не сте от таргета. Да знаете, че си е баш то. Справка – кеф ти приложеният титул, кеф ти коя да е карикатура, особено една за сладкия банан на познанието, ще прощавате.

Горното идва да покаже, че „с краката нагоре“ си е парекселанс девиз на една методично следвана и изповядвана идеология, чиито външни проявления за радост на ревностните фенове са лакърдиите, карикатурите, зевзеклъците, задявките и просто смешките на Джони и Джеки. Последните плюс Чарли (както се зове третият член на екипа, тук в сянка) „не са кучешки имена“, както знаем от едноименната им въздействуваща филмова копродукция.

И изобщо – да се пише за тях, е работа черна, неблагодарна и обречена, ибо няма писано слово, което да даде на несведущите и минимална представа с какво и с кого си имат работа. Джони Пенков и Джеки Стоев трябва да се гледат, слушат и четат – препоръчвам да се препита интернет, той поне пази това-онова от богатото им културно наследство.

След 75 години човек тръгва надолу и се връща към памперсите. Едничката утеха е, че последните вървят в комплект с кърменето, вика Джеки.

Туйто, меракът умира последен. Дръзвам да предложа смелата научна хипотеза, че в дадения случай меракът е двайсет и първият грам. Толкова – 21 грама, тежала душата според научни замервания, а и двамата автори са изкушени от науката все пак; вижте сухите факти по-долу.

Това с кърменето е афоризъм, който не е влязъл в настоящия полиграфически гъдел.

А дано (три пъти за щастие) влезе в следващата им книга.

Авторски колектив на „А дано, дано, дано…“ (©КИБЕА, 2017)

Афоризми: Джони (син) и Георги (баща) Пенкови и Джеки Стоев с няколко
Карикатури: Джеки (Георги) Стоев
Автор на предговора: Георги Лозанов
Бонус към книгата: диск с прословутите „Телефонни разговори“ на Джони, отколешна единна и неразделна част от градския фолклор

За Джеки и Джони написа с кеф Дара Цветкова

Допълнителна информация

Някои акценти от суха биографична справка за авторите, интерпретирана от различни източници
Предпремиерно и следизборно интервю с Джеки и Джони нарочно за КИБЕА

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА