ДА ПРАВИМ ЧУДЕСА. Отново за ефективността на положителното мислене, утвърждението и визуализацията

ДА ПРАВИМ ЧУДЕСА. Отново за ефективността на положителното мислене, утвърждението и визуализацията

Подсказките как да правим чудеса са от чудотворния реквизит на положителното мислене и утвържденията, тук предписани от лекари за изцеряване на житейски болежки, и не само. Страстна прослава на силата на човешкия дух и разум, книгата на д-р Фокс баща и син не може да се похвали с бясната популярност на трудовете с бранда „Луиз Хей“, но пък г-жа Хей не беше лекар, нали? Тук и двамата автори са доктори и текстът, подобно на другия им съвместен манифест за пълноценен живот Събуди се, ти си жив, изобилства с примери от медицинската им практика за ефективно благотворния ефект на предлаганите от тях визуализации. Фокс и син, подобно на Луиз Хей, насърчават свръхупотребата на един-единствен цяр, и той е силата на човешкия дух.

Струва ли си да се пробват съветите на медиците баща и син Фокс? Защо пък не. Още от времето на Вергилий (а сигурно и преди него) Хомо любознателникус е наясно, че „те (демек ние) са способни, защото мислят, че са способни“. В наше време пък лекарите, истински загрижени за добрата ни форма, изведоха формулата на доброто здраве, в която наред с правилния хранителен режим, движението и самоусъвършенстването включват и положителната нагласа. Конкретното, да не кажа опредметеното, и системно прилагано утвърждение с качествена визуализация пък е острието на положителното мислене.

Така че, дори да не спазим цялата 14-дневна програма как да правим чудеса, можем да се хванем за отделни сламки – всъщност златни сламки (и ключове) и сребърни бокали, но за тях – в откъса с техниките на утвърждението и визуализацията. Взети дори поотделно, но редовно прилагани утвържденията вършат чудесна работа. Кратки и лесни за употреба, те действат и когато го вярваме, и когато не го вярваме, уверяват ни двамата автори; естествено, че първото е за предпочитане. Ключът (златният при това) е в честото им експлоатиране. Имаме картбланш да злоупотребяваме с това мощно психоневроимунологично средство (психоневроимунологията се занимава с връзката между психиката, нервната и имунната система).

След бума покрай книги като „Тайната“ днес сме наясно с рисковете, които носи пре-осланянето на положителното мислене, следователно какво ни пречи да опитаме? Ако избягваме залитанията в крайности, можем само да спечелим. Поне няма какво да изгубим.

Аз ги почнах, споделям тук няколко избрани.

Повече – в книгата
Откъси от книгата

Набързо: Освен класическите заглавия на Луиз Хей, към практиките с положителни утвърждения спадат още: Шифърът на Мойсей на Джеймс Туайман. Разнообразни техники за личностна трансформация можете да намерите и в някои по-нови заглавия на КИБЕА: Вашият безкраен потенциал да забогатявате; Ти. Си. Единственият.; Човекът е своето плацебо; Житейска навигация и др.

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА