АСТРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА 2020 ГОДИНА. Скок на вярата: раждането на нов свят, автор: Гал Сасон

АСТРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА 2020 ГОДИНА. Скок на вярата: раждането на нов свят, автор: Гал Сасон

Из Предговора

В продължение на десетилетия астролозите по света очакват настъпването на 2020 година с нетърпение и страх. Някои пророкуват бедствие (английската дума за бедствие dis-aster, образувана от представката dis и гръцката дума за „звезда“ aster, означава „против звездите“), други я сочат като годината, в която ще се роди нова епоха. Аз се осланям на Буда – разумен Телец с Луна в Скорпион, който подчертава важността на средния път: 2020 ще бъде страховита година, която може да поведе човечеството към нова епоха. […]Какво можем да очакваме от година, чиито числа според нумерологията – 4 и 22 – вещаят както скръб, така и навлизане в тайните на живота? Как да тълкуваме факта, че ни предстоят 6 затъмнения вместо обичайните 4 и че едно от тях съвпада с лятното слънцестоене, а друго – с рождения ден на САЩ? Какво означава „върховен съвпад“ на Юпитер и Сатурн по време на зимното слънцестоене, което явление за първи път от началото на 19 век се премества от земните във въздушните знаци? Какво означава ретроградното движение на Меркурий, Венера и Марс по едно и също време? И най-важното – какво да правим в периода на редкия съвпад между Сатурн (Господаря на кармата) и Плутон (Господаря на смъртта)? Ще припомня, че предишните пъти, когато това се случи, се разрази епидемията от СПИН, започна Студената война и избухна Първата световна война.

Тройният съвпад (конюнкция) през 2020, а именно: на Плутон и Сатурн, на Сатурн и Юпитер и на Плутон и Юпитер, обещава ново начало и разчупване на старите модели. На английски език думата „patterns” (модели) произлиза от старофренска дума, означаваща „служещо за  образец“, откъдето идва и думата „патрон“ (шеф). Май старите французи са смятали, че шефът трябва да  служи за образец… През идната година обаче можем да се освободим от старите си патрони, да счупим оковите на патриархалната парадигма за „силния мъж“, независимо дали той е вътре в нас или се проявява колективно извън нас.

[…]В китайската астрология 2020 е годината на Металния плъх – първото животно от зодиака, началото на новия цикъл. Освен това изравняването на Юпитер и Сатурн в края на годината ще се случи във Водолей – знака на алтруизма, хуманността и звездите. Ще бъде ли предстоящата година и начало, и край? Дали пък през 2020 няма наистина да настъпи Епохата на Водолея?

Из ПЪРВА ЧАСТ: УВОД В КОСМИЧЕСКИТЕ ТЕНДЕНЦИИ

[…]Астрологията е най-доброто средство за улавяне на духа на времето чрез външните планети Уран, Нептун и Плутон, чиито орбити ни позволяват да надникнем в по-дълги времеви периоди. През 2020 всички тези планети сочат значителни промени в „духа на времето“. Би могло да се каже, че догодина ще умре една епоха и ще се роди нова. […] Шестте затъмнения през 2020 няма да предизвикат забързване на живота, а са знаци, знамения, които ни казват: „Всичко ще се забърза, дръжте се!“ Ретроградното движение на Меркурий не ни кара да се чудим и маем как да се презастраховаме за всяко нещо, а просто ни информира, че статистически погледнато през това време е по-вероятно е да се сблъскаме с недоразумения и грешки в комуникацията.

Числата разказват

В нумерологичен план 2020 година се свежда до две числа: 4 (2+0+2+0=4), но тъй като 22 е господарско число, тя се свързва предимно с него. А понеже градивните ѝ единици са числата 2 и 0, важно е да разберем и тяхното значение.[…] В нумерологията 2020 се свежда първо до 22, което, както споменахме по-горе, е господарско число (подобно на 11 и 33) и следователно, не бива да се редуцира по-нататък до 4. Господарското число 22 е известно още като Майстор строител, а в някои кръгове се свързва с идеята за двойния пламък. Но нека първо се вгледаме по-внимателно в историята на числото 4, тъй като поради тройния съвпад на Плутон, Сатурн и Марс, заедно с шестмесечния престой на Марс – планетата на войната, в кардиналния огнен знак Овен, се налага да изследваме по-мрачните аспекти на страховитата четворка.[…]

В тази връзка – на Запад 4 не навява негативни мисли поради асоциацията му с квадрата, който има 4 страни. Ивритската дума „яшар“ означава „схватка“, но също така прав ъгъл, или 90 градуса, както в квадрата. В английския пък, когато двама души се канят да се сбият, казваме, че „застават на квадрат“. Да бъдеш квадратен, означава да бъдеш скучен, конвенционален, остарял, постен. В астрологията квадратурата на две планети (разположението им под 90 градуса в диаграмата) означава, че взаимно извикват най-лошото една от друга. През юли 2020 например Марс и Венера образуват квадратура, която синхронизира импулсивността и агресията (Марс) с връзките или финансите (Венера). Числото 4 символизира структура, внушителност, непревземаема крепост. В таро например четворката пентакли  се нарича „Могъщество“ и астрологически се асоциира със Слънцето в Козирог. Тази година имаме рядко срещано изравняване на Плутон (за първи път от 2008), Сатурн (от 2017), Южния възел (от 2018) и Юпитер (от 2019) в Козирог. С други думи, 2020 е година на борба за надмощие и власт, в която силите на промяната ще се опитат да пробият бетона на консерватизма, национализма и други подобни „квадрати“.

Може би си мислите: добре де, какво да правим с тази информация? Смърт, битки, квадатури, ситуации на застоялост и неподвижност? Според мен неслучайно магията, дефинирана като създаване на нещо от нищо, използва заклинания (преобразяващи думи) и символи. Можете да работите със символите, като ги движите. Пентаграмът например е символ на закрила, но обърнат наопаки става символ на невежеството. Предлагам ви да завъртите квадрата на 45 градуса, за да получите ромб, който е графичен символ на диаманта: […]

2020 година е Параграф 22. Тя е година на Майстора строител, защото нумерологичното ѝ число е 22 – чудесно начало за изграждането на нов световен ред и нова епоха. 22 се свързва с Шута – първата карта, която съдържа в себе си всички останали от 22-те карти на голямата аркана. Те се асоциират и с 22-те букви в азбуката на иврит, които според кабала са градивните единици, използвани от Създателя за сътворяването на Космоса. Прекрасно! Но идната година е също и четворка: свързана със смъртта, страха, запазването на статуквото, усещането за недоимък, нагласата „повече за теб означава по-малко за мен“. Числото 4 и неговите аколити* (Тук – неразлъчни спътници, сподвижници. – Бел. ред.) не желаят нов ред, а са се вкопчили със зъби и нокти в миналото. Те издигат стени, строят центрове за задържане и прокарват граници. Твърдят, че климатът не се променя, а въглищата са чиста енергия! Четворката се свързва със зрелостта, в случая с онази енергия, която насърчава възрастните хора да вземат решения за бъдещето, въпреки че скоро ще умрат, без да се вслушват в  младите, на които принадлежи това бъдеще. До началото на юни 2020 Плутон (могъщество) и Сатурн (структура) са в Козирог (консерватизъм), докато Северният възел (посоката, в която се движим) се намира в противоположния знак – Рак (състрадание и безусловна любов). Въртим се в Параграф 22. Нужна ни е промяна, но планетите воюват помежду си и ни принуждават да се справяме с голяма част от населението, която се води от страха и не може да приеме промяната.

И така, какво да правим?

Отговорът ни се дава в края на 2020 – при благоприятно стечение на обстоятелствата, макар и в най-тъмния ден от годината, зимното слънцестоене. На 21 декември догодина ще преживеем нещо, което астролозите наричат Великият съвпад на Юпитер (разширяването) и Сатурн (фокуса). И двете планети се прехвърлят от консервативния Козирог в либералния Водолей – знака на хуманизма. Великият съвпад винаги обозначава края на един цикъл и началото на друг. За последен път това се случи през май 2000, когато се пукна балонът за „кошмара дотком“. През 2020 също можем да очакваме пукването на някакъв балон. Но както ще ви каже всеки майстор строител или зидар, градежът често се предшества от разрушение. Така че, вместо да се страхуваме от смъртта или промяната, трябва самите ние да се превърнем в промяната. Нека още от началото на 2020 да използваме диамантната медитация (вж. края на тази глава), за да проектираме желанията си за новата епоха в колективното несъзнавано. Вместо да се боим, че ще бъдем принудени да излезем от зоната си на комфорт, би трябвало да планираме новата си обител. Промяната идва! Да ѝ придадем облика, който бихме искали да има! […]

Големият взрив на изравняването: съвпадът на Плутон и Сатурн

От много години астролози от различни течения очакват, боят се и предричат страховити бедствия за края на 2019 и началото на 2020. Причината е тройният съвпад: Плутон – архетип на суровата сила и страстта, се изравнява със Сатурн – душеядец и символ на трудните уроци, в момент, когато Юпитер се премества в Козирог (декември 2019). Юпитер обикновено се притичва на помощ, но пък с Козирог не се погаждат особено. Юпитер символизира възможностите, късмета и потока, но когато преминава през Козирог, се чувства ограничен. По-лошото е, че склонността на Юпитер към разширяване може да раздуе разрушителните качества на съюза между Сатурн и Плутон. Тъй като тази драма се разиграва във владенията на Козирога, съществува сериозен риск от рецесия или поне от значително забавяне в световната икономика. През 2020 се налага да възприемем пестеливостта на Козирога и да бъдем особено предпазливи по отношение на излишните разходи.

Съвпадът на Сатурн (най-далечната видима с просто око планета) и Плутон (най-отдалечената от Слънцето „планета“) има ефекта на новолуние – символ на ново начало, повратна точка, прелистване на страницата в историята на човечеството, отваряне на нов файл. Съвпадът ни връща към началото и отваря вратата за едни възможности, а за други я затваря. Така че поради всичките си съвпади (Плутон/Сатурн, Плутон/Юпитер, Юпитер/Сатурн) 2020 е действително ново пътешествие за Шута.

Казват, че закономерност се установява след три повторения. Ето един малък пример за последните три пъти, когато Сатурн и Плутон са се намирали на едно място. Съветвам ви да си припомните въпросните години и да се опитате да откриете как са се проявили тези цикли във вашето лично и на семейството ви минало.

1982–1983: възход на консерваторите в САЩ (Роналд Рейгън) и Великобритания (Маргарет Тачър), ескалация на Студената война. Сериозна рецесия в САЩ с 12 милиона безработни – най-тежкият период след Голямата депресия. Етиопия преживява най-голямата суша в историята си, като над 4 милиона души умират от глад. През 1982 година Центровете за контрол на заболяванията в САЩ идентифицират причината за нова епидемия като СПИН, а през 1983 Световната здравна организация (СЗО) свиква първото събрание за обсъждане на глобалната ситуация с болестта. (Забележка: това може да означава, че през 2020 ще станем свидетели на значителен пробив в лечението и премахването на СПИН.) Списание „Тайм“ избира Компютъра за човек на годината, а „Майкрософт“ пуска „Уърд“, на който и сега пиша тази книга. „Моторола“ представят първите мобилни телефони. Теми: пробив в технологиите и комуникациите, забавяне в икономиката, епидемия.

1946–1947: След току-що приключилата Втора световна война се установява нов световен ред, доминиран от САЩ. САЩ инициират плана Маршал за възстановяване на Европа и „наливат“ 12 милиона долара в Стария континент. Започва Студената война. Независимост получават Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея – все ядрени сили в наши дни. (Забележка: това са около половината от ядрените сили в момента, а Плутон = плутоний.) ООН създава СЗО и приема Всеобщата декларация за правата на човека. Увеличават се случаите на полиомиелит в световен мащаб. Преодоляна е звуковата бариера – хората вече се движат по-бързо от звука. Изобретен е първият мобилен телефон. Теми: възстановяване, технологичен напредък, епидемия, промяна във финансовите структури.

1914–1915: Започва Първата световна война; старите сили и империи се сриват (Османската, Британската, Австро-унгарската, Руската). За първи път във военни действия се използва отровен газ; първата масова смърт заради война (37 милиона души). Движението на суфражетките е в подем: 25 000 жени излизат на Пето авеню в Ню Йорк, за да извоюват правото си да гласуват. Александър Бел осъществява първия трансконтинентален телефонен разговор и първия телефонен разговор между Източния и Западния бряг в САЩ. Теми: война, нови начини за избиване на хора, постигане на свобода чрез страдание, технологичен напредък.

Както се уверихте от това кратко пътуване във времето, 2020 обещава да бъде, меко казано, наситена. Можем да се поровим още по-дълбоко и да открием други исторически събития, настъпили по време на съвпад на Сатурн и Плутон специално в Козирог:

783 година: Карл Велики се възкачва на трона; започват викингските нашествия към Русия, а по-късно и към Европа.

1284 година: Кубилай хан става император на Китай; Марко Поло изминава Пътя на коприната; според Люнебургския ръкопис един свирач от Хамелин отвежда 130 деца [които повече не се завръщат у дома].

1518 година: първа фаза от завладяването на Мексико и края на Ацтекската империя. Същата година се появява странната Танцуваща чума: една жена в Страсбург започва да танцува и да се тресе в продължение на седмица, а близо 40 души се присъединяват към неспирното въртене. В рамките на месец 400 души умират танцувайки. В германския град Витенберг Мартин Лутер поставя началото на Реформацията.

От тези прецеденти можем да заключим, че старите структури – финансови и политически, бързо се променят и срутват, за да освободят място за нещо ново. Възниква и смущаващата тема „нови начини за умиране“ (Плутон), били те от неизвестни вируси, отровен газ, окопни войни, налудни танци или капризи на климата (засушаване). След като знаем всичко това, наш дълг е да се борим със склонността си да се страхуваме за себе си и да пренебрегваме другите както в личния, така и в социалния си живот. Сатурн е Господарят на кармата, на действието и противодействието. Ето защо бъдещето ни на лично и глобално ниво ще се определи от нашите действия и противодействия (Сатурн) спрямо всичко, което ни носи Плутон (смърт и трансформация).

Подвластни на магията: съвпадите на Юпитер и Плутон

Предстоящата година е наситена с могъщи съвпади, но най-магичният сред тях е изравняването на Юпитер и Плутон. Плутон е повелителят на Скорпион и господарят на подземния свят. Той е владетелят на напрежението в неговия суров вид, на неконтролираните пориви, окултното, трансформацията; на фройдисткия ид [То, несъзнаваното], изцелението и убиването, истинското подивяване, може би дори е самият Бял бродник. През 2008, когато Плутон влезе в Козирог, започна световната рецесия, а последния път, когато е бил там, са се появили Съединените щати. […]

Можем да очакваме още открития, свързани с възобновяемите енергии; промяна на отношението си към енергията, възход на лечението чрез позитивно мислене и нови медикаменти. През 2020 имаме три съвпада на Плутон и Юпитер, следователно и три срещи с Питър Пан: на 5 април, 30 юни и 13 ноември. Влиянието им обаче ще се чувства една седмица преди и след тези дати. Тъй като Плутон управлява също чуждите таланти и пари, както и наследствата и инвестициите, 2020 година ще бъде подходяща за сътрудничество, за начало на съвместни творчески и финансови проекти, за изследване на скритите таланти и опознаване на партньорите. Помнете, че Плутон често се асоциира с окултното, маговете и вещиците, вълшебниците и лечителите. Юпитер усилва тези качества у вас и околните.

Раждането на Епохата на Водолея: съвпадът на Юпитер и Сатурн

Ето защо попадането на планета или изравняване в тези четири точки води до драстично усилване на смисъла. През 2020, в съзвучие с общата ѝ наситеност и напрежение, ни очаква слънчево затъмнение, съвпадащо с лятното слънцестоене, и „Велик съвпад“ на Юпитер и Сатурн в деня на зимното слънцестоене. Това са могъщи синхроничности, защото и двете представляват съвпади, бележещи края на един цикъл и началото на нов. В илюстрацията по-долу виждате Уроборус – змията, захапала собствената си опашка. Могъщото послание от средата и края на годината гласи: 2020 е повратна точка.

[…] Сатурн и Юпитер съвпадат на всеки двадесет години, а през последните двеста и двадесет години съвпадите им винаги са били в земни знаци с изключение на 1980–1981, когато се засичат във Везни. През тези двеста и двадесет години проблемите ни са били свързани със земята.

През последните години дори започнахме да използваме редки земни елементи в електронните устройства. През 2020 обаче съвпадът на Юпитер и Сатурн преминава във въздушните знаци. Те са отворени, приемат новото и различното, а и са далеч по-малко традиционни и консервативни. Въздушните знаци – Везни, Водолей  и Близнаци – символизират и подчертават значението на общуването, взаимоотношенията, взаимосвързаността, търговията, глобализацията, изобретенията, технологиите и проучването на космоса. Всичко това в съчетание с годината на Металния плъх ме кара да мисля, че официално навлизаме в Епохата на Водолея и в ерата на изкуствения интелект.

Съвпадът на Сатурн и Юпитер във Водолей бележи завръщане към отличителните белези на този знак: свобода, равенство, еманципация, демокрация, иновация, технология, споделена икономика (вместо капитализъм), съзнателност и разбиране, че всички хора са създадени равни. Тъй като Плутон ще остане в Козирог до 2023–2024, ще се чувстваме разкъсани между силите, които искат да издигат стени (Козирог), и онези, които искат да градят ветрогенератори и други източници на възобновяема енергия (Водолей).

В личен аспект може да изпитате потребност да се присъедините към някаква група, да станете доброволци, да се заемете с хуманитарна кауза, да разширите броя на приятелите си или да смените част от тях. Тъй като съвпадът на Юпитер и Сатурн съвпада и с деня на зимното слънцестоене (и най-дългата нощ в Северното полукълбо), на много места над Екватора ще настъпят промени в държавното управление. Възможно е да станем свидетели на глобален зимен блус, който ще засегне икономиката и доверието на потребителите, но така също и на научен пробив в медицината и технологията. В Южното полукълбо съвпадът е в най-дългия ден, което означава нова зора и надежда, идващи от Южна Америка, Африка и Австралия.

Сатурн във Водолей

[…]Сатурн във Водолей напомня на майстор, който трябва да направи голям ремонт във вашия дом на приятелите и общността. Някои хора ще променят политическите си пристрастия, ще се включат в нови групи, ще се отделят от стари компании, ще сменят работното си място, ще бъдат привлечени от нестопански или хуманитарни организации, занимаващи се с държавното управление и корпорациите. В глобален план ще станем свидетели на мащабно разместване в политическите системи. В Европа и САЩ обаче Сатурн във Водолей има и тъмна страна. Той беше там и през 1933–1935, когато фашизмът набра инерция. Добрата новина е, че през 30-те поне не сме имали във Водолей Юпитер с неговото фирмено свойство „разширяване“. Така или иначе, в края на 2020 и през цялата 2021 той ще създава изобилие от мирно усилване на алтруистичните и приятелски качества на Водолея.

През април, май и юни 2020, когато Сатурн напуска Козирог, ще усетите промяна във вятъра и по-лека енергия, но в същото време на повърхността могат да изплуват модели и несигурност (Сатурн), засягащи приятелствата или организациите (Водолей). Тези три месеца са предвестник на онова, което ни чака през 2021 и 2022. Съветвам ви да „разчистите“ приятелския си кръг преди март и да си дадете сметка доколко сте себе си, когато сте със своите приятели, групи, клубове, компании и организации. Опитайте се в личните взаимоотношения да се съсредоточите върху задълбочаването на приятелствата, сближаването с приятелите на партньора си или създаването на нови общи приятелства. Тъй като Водолей е свързан и с технологиите, направете „технологична пластика“ на живота си. Във Втора част ще видите как се проявява преместването на Сатурн във Водолей върху вашия знак. […]

Затъмненията през 2020 година

В 2020 е събрано максималното количество затъмнения, възможни за една година. По-долу ще намерите списък със затъмненията, техния път и сферата, в която имат най-силно проявление. Най-мощното затъмнение ни очаква на 21 юни, в деня на лятното слънцестоене. В Деня на независимостта на САЩ пък ще има лунно затъмнение. Когато затъмнението настъпи 5 дни преди или след рожден ден (на човек, компания или нация), това може да означава здравословен проблем или драстична трансформация. Съвпадението на въпросното затъмнение с началото на нацията и завръщането на Сатурн и Плутон означава сериозна промяна в посоката. Всички опити за задържане на миналото ще имат тежки последици.[…]

(Следва изброяване и разглеждане на всички пълни, полусенчести, пръстеновидни и т.н. слънчеви и лунни затъмнения и отражението им върху хората.)

Годината на белия метален плъх

С годината на Металния плъх започва нов 12-годишен цикъл – напълно в съзвучие с астрологичната природа на 2020 и множеството ѝ съвпади. Плъхът е високопочитан в китайската астрология и много родители копнеят бебето им да се роди под неговия знак. Плъхът е мъдър, хитър, находчив, ловък, оригинален, амбициозен и бърз. Добавете елемента метал и ще получите плъх-робот. Нищо чудно, че през предстоящата година на световната карта ще се чертаят 5G бойни линии. Убеден, че целта оправдава средствата, плъхът може да бъде безскрупулен (готов да бутне най-добрия си приятел в реката, за да спечели предимство), но и предразположен към нервност и тревожност. Ето го и поредното свидетелство (освен съвпада на Плутон, особено в козирожкото му превъплъщение като Пан, и Сатурн), че 2020 ще бъде година, белязана от паника.

Предишни години на Плъха: 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008. Под знака на Металния плъх са били 1960 и 1900 година.

Съдейки по астрологичните транзити, които ни очакват през следващите 12 години –преминаването на Уран (технологии) в Близнаци (двоичност) и на Плутон (могъщество) във Водолей (футуризъм) – смисълът на новия цикъл в китайската астрология, който започва с елемента метал, може да бъде, че изкуственият интелект най-после ще бъде интегриран в живота ни и ще направи скока, който очакваме от десетилетия.

Новогодишни решения

Изборът на правилния момент е от изключително значение, а астрологията може да ви помогне да вземете своето новогодишно решение за 2020. За да се изпълни то, трябва не само да го формулирате добре, но и да започнете процеса по осъществяването му в точния момент. По-долу ще намерите някои благоприятни дати за сбъдване на мечтите си през 2020. Непременно изберете решение с фокус върху вас самите. Не си пожелавайте да работите за нещо, което е важно според нечия чужда преценка. Опитайте се да вложите емоция, както и конкретност, формулирани с числа. Примери: Искам да изкарвам повече пари – но колко? Искам нов апартамент – но с каква площ? Искам да отслабна – но с колко? Напомням ви, че в периода 16 февруари–11 март Меркурий е ретрограден и не е добре да започвате нищо.

Благоприятни дати за формулиране на мечтите:

  • 6 януари: ако решението ви е свързано с дългосрочна цел и осъществяването му изисква голяма дисциплинираност;
  • 10 януари: затъмнение и Велик съвпад. Изберете тази дата само ако желанието ви е свързано с освобождаване или изхвърляне на нещо/някого от живота ви: пристрастяване и зависимост, токсична връзка;
  • 25 януари: новолуние във Водолей – знака на сбъднатите желания; Китайска Нова година; […]

Картите таро за 2020 година

Шутът (Глупакът): най-важната карта от голямата аркана за тази година, най-вече заради нумерологичното му значение и връзката му с 2020. Числото на картата е нула и символизира нов път и скок от потенциала към осъществяването.

Висшата жрица: картата на Луната в голямата аркана. Тъй като в годината има шест затъмнения, Луната е изразено доминираща. Интересна синхроничност е, че номерът на картата е две. […]

Настъпва ли Епохата на Водолея?

Накъде отиваме? Какво е положението по света като цяло? Кога най-после ще дойде Епохата на Водолея? Тези въпроси ми задават хора, организации и медии по цялата земя.[…]

Водолеят – Епохата на единството – вече е тук.

През последното десетилетие, от началото на Голямата рецесия, Плутон – символът на могъществото, транзитира в Козирог. Тъмната страна на Козирога е страхът за оцеляване, затова и неговата карта в таро е Дяволът. Тя олицетворява колективния страх, че няма достатъчно блага за всички. Козирогът издига стени, строи укрепления и слага бариери. През 2023–2024 обаче Плутон ще премине във Водолей и ще остане там почти две десетилетия. Тогава ще усетим с пълна сила Епохата на Водолея. През 2020, докато Сатурн транзитира във Водолей (от март до юли и след това от декември 2020 до 2022), влиянието на Козирог ще започне да отслабва и би трябвало да почувстваме вятъра на промяната. […]

Диамантна медитация (начало)

Седнете удобно или легнете по гръб. Дишайте дълбоко и се отпуснете с техниката 4–2–4–2: вдишвайте, докато преброите до четири, задръжте дъха си, докато преброите до две, издишайте, докато преброите до четири, и изчакайте до две, преди да вдишате отново. Едновременно си представяйте как с дъха си очертавате около себе си златен кръг. Така, вече се намирате в средата на златен кръг или сфера. После си представете вписан в него/нея сребърен квадрат. Съсредоточете се и със силата на въображението наклонете квадрата на 45 градуса, за да се превърне в ромб (диамант), чиито върхове докосват кръга. Ето че седите в диамант, заобиколен от пръстен. Представете си четири неща, които искате да се материализират тази година, разположени по едно във всеки ъгъл на диаманта. […]

***

Из ВТОРА ЧАСТ: Зодиакалните знаци през 2020 година

(За всяка зодия са разгледани: шестте затъмнения и ефектът им върху емоциите; Меркурий, Венера и Марс – транзити по конкретните домове, ретроградност и влиянието им; транзитът на Уран по домове, символът на съответната буква от иврит и на съответната карта таро)

ОВЕН: Аз съм
Нов кармичен цикъл: кариера и мисия в живота

Идната 2020 продължава и задълбочава ангажираността и фокуса ви върху кариерата, лидерството в общността и мисията в живота. Повечето съвпади (нови начала) се случват в дома на кариерата и професионалния живот, които са изключително важни за вашето племе. От края на 2017 се чувствате под натиск да се промените, да поправите някои неща и да се докажете пред вишестоящите или пред себе си. Освен това през последните две години се налага да се справяте с взискателни шефове, да посрещате предизвикателства или да се фокусирате върху бащински фигури. Тази тенденция ще продължи и през 2020, но тъй като Сатурн временно се премества във вашия дом на общността и приятелите (от края на март до началото на юли), ще почувствате известно облекчение в кариерата, а фокусът и предизвикателствата ще се прехвърлят към вашата компания, приятелите, правителството и корпорациите. В този период ще зърнете уроците, които ще получите от Сатурн през 2021–2023. От края на март до началото на юли ще имате възможността да разберете кои хора можете да смятате за истински приятели. Плащайте си данъците, кандидатствайте за всички разрешителни, които са ви нужни, и не влизайте в пререкания с властите.

Януари 2020 може да бъде малко труден, особено ако сте родени в края на Овен (10–19 април). Ще се срещнете с предизвикателства предимно в кариерата или в отношенията с шефовете си. Ако работите за себе си, вероятно ще изпитате трудности със своите служители или просто с отношението към самите себе си. Могъщият съвпад на Сатурн, Плутон и Юпитер може да се прояви като драматичен призив за действие, необходимост да поемете в нова житейска посока, да се впуснете в неочаквано приключение или в поход за нови завоевания.

Хубавата новина е, че […]

ТЕЛЕЦ: Аз имам
Нов кармичен цикъл: Истината и моята мисия

Тази година ще продължите да вниквате все по-дълбоко в своята истина и автентичност. На всеки три десетилетия Сатурн ви приканва да пренапишете собствената си конституция; да преосмислите и осъвремените убежденията и философията си. Господарят на кармата настоява да решите в какво вярвате и за какво сте готови да се борите. През 2020 новата ви доктрина ще бъде готова и между 16 март и 23 юни кармичният учител Сатурн ще се прехвърли във вашия дом на кариерата, за да приложите наученото през последните две години в професионалния си живот. От 23 юни до средата на декември отново ще се съсредоточите върху ученето и изглаждането на философията си, така че през 2021–2023 да моделирате своята кариера според новите си възгледи за живота.

Телец е фиксиран знак и вашата задача е да бъдете стълб, колона, носеща стена, Атлас, който носи света на раменете си. Тази година обаче трябва да се поупражнявате в гъвкавост. От края на 2017 Сатурн транзитира в Козирог – също земен знак като вашия. Това ви позволява да запазите своята стратегия и тактика и да продължите по пътя си, но през 2020 планетата – символ на трудните уроци, преминава във Водолей и образува квадратура с вашия знак, пораждайки промени и значителна необходимост от гъвкавост и пренастройка. С други думи, догодина ще се наложи да се фокусирате върху учене, преподаване и пътешествия, за да се подготвите за голямата промяна в кариерата, която ви очаква от средата на март до 23 юни 2020 и през целите 2021 и 2022. Припомнете си 1991 и 1992, за да откриете корените на новото, което ще бележи професионалния ви живот между 2020 и 2023. Освен това Сатурн в дома на кариерата се проявява не само в професионалния живот, но и под формата на синхроничности с бащински фигури, шефове и представители на властта. Сатурн има потенциала да ви научи и как да действате като шеф или лидер.

Най-много за гъвкавост обаче настоява Уран. От май 2018 и […]

БЛИЗНАЦИ: Аз мисля
Нов кармичен цикъл: Сексуалност, страст, трансформация

Догодина ще има много неща, за които да мислите. Най-важното е, че Северният възел, или Главата на Дракона, се връща при вас след почти две десетилетия. Драконите са летящи влечуги и тъй като вие сте въздушен знак, ще усетите прилив на приповдигнатост. Ще удари часът да се възползвате от добрата карма, която сте натрупали, докато Северният възел е бил на друго място. Всички Близнаци, най-вече родените между 11 и 21 юни, ще почувстват полета на Дракона и ефекта от затъмненията, които са близо до рождения им ден. Когато Драконът преминава над вашето Слънце, и вие се превръщате в дракон. Предстои ви година, в която ще съберете около себе си групи от хора със сходно мислене, ще се присъедините към нови общности, ще увеличите броя на своите фенове и последователи, а в социалните медии ще се радвате на повече „лайкове“, което е важно за вас. В края на краищата, вие сте обединители, спойки, посланици.

Северният възел ще остане във вашия знак осемнадесет месеца, през които ще изисква от всички нас да действаме, мислим и общуваме като Близнаци. A кой може най-добре да ни научи да формулираме посланията си, ако не вие!? Ще се уверите, че поне година и половина след рождения ви ден хората ще търсят от вас съвети, мнение, идеи и вдъхновение. Не се стряскайте, ще се справите!

Сатурн, планетата на кармата и суровите уроци, продължава пътя си през вашия дом на смъртта и сексуалността. Да, очакват ви някои проблеми, свързани със страстта, импулсивността и интимността. Сатурн се опитва да реши този въпрос от края на 2017, а догодина ще се наложи да завършите обучението си. Присъствието на Сатурн в дома на смъртта може да предизвика мрачни чувства; вие преживявате смъртта на стария си Аз и прераждането на новия. От средата на март до края на юни Сатурн ще се премести в дома на […]

РАК: Аз чувствам
Нов кармичен цикъл: Взаимоотношения и партньорство

Предстои наситена и могъща година за племето на Раците. От ноември 2018 до юни 2020 Северният възел, или Главата на Дракона, се е разположил във вашия знак. За последен път това се е случило през 2000–2001. Северният възел в Рак помогна на всички ни да възприемем качествата на вашия знак и да се опитаме да заздравим връзката си, като я свържем с темата за безусловната любов, състраданието, дома, семейството и сигурността. Този транзит насочи към вас светлината на прожекторите, защото всички чакахме да ни покажете пътя. След юни 2020 Северният възел ще премине в Близнаци и във вашия дом на миналите животи, мистицизма и освобождаването на ума. Тъй като Северният възел винаги показва желанията на душата (не на егото), през осемнадесетте месеца след преместването му се научете да се примирявате (не да се предавате), да се освобождавате, да се поставяте на чуждото място (емпатия) и да медитирате.

Този транзит ви приканва да се свържете с интуицията си, да се доверите на психичните си способности, да работите със страданието на другите хора и от време на време да оставате сами, за да се разтоварите от чуждото влияние и очаквания.

През 2020 се очаква значителна активност в Козирог – вашия противоположен и допълващ знак. Плутон, Сатурн и Юпитер са в Козирог и във вашия дом на взаимоотношенията. Картинката е шарена. Всъщност Сатурн е във вашия дом на взаимоотношенията от края на 2017 и се проявява като необходимост да преразгледате начините, по които досега сте реагирали при трудности във взаимоотношенията и брака. Сатурн никога не е лесен и […]

ЛЪВ: Аз желая
Нов кармичен цикъл: работа, служене, здраве

През 2020 продължавате да търсите – но все по-задълбочено – мисията в живота си. Струпването на планети във вашия дом на работата и служенето ви насърчава да се научите да служите на другите и да откриете истинското си призвание, което ви се удава веднъж на три десетилетия. Знам, че повдигате вежди: „Аз? Да служа?“ Да, царете на зодиака трябва да се научат как да служат. Всеки добър владетел в историята ще ви каже, че е служил на народа си и хората на свой ред са служили на него. Последните две години бяха по-трудни, що се отнася до работата, колегите, здравето и начина на хранене, защото господарят на кармата Сатурн се взираше внимателно в тези аспекти на живота ви. От края на 2017 настъпиха значителни промени и допълнителни отговорности, свързани с вашата работа и здраве. Възможно е да сте имали проблеми с колеги или служители. През 2008, когато Плутон се премести във вашия дом на работата, започнаха големи промени в професионалните изяви и в режима ви, но когато през 2018 и Сатурн се присъедини към него, положението се утежни. Добрата новина е, че догодина Юпитер – планетата на късмета и възможностите, също влиза в дома на работата и здравето и би трябвало да ви донесе добри вести, шанс за изцеление и може би повишение. Въпреки това внимавайте със здравето и работата през януари, защото затъмненията и големият съвпад на Плутон, Сатурн и Юпитер предизвикват колосално напрежение в установения ви режим и професионалните изяви. С две думи, 2020 е годината, в която ще се научите как да служите на другите (работа) и на тялото си (хранене), как тялото ви служи на вас (здраве), как ви служат останалите (подчинени и другите колеги) и как ви служи времето (режим). Това са основните въпроси, които ще получат отговор през следващите дванадесет месеца.

Затъмненията догодина попадат в дома на […]

ДЕВА: Аз служа
Нов кармичен цикъл: любов, деца, творчество

Предстои ви много интересна година. Лъвът е принуден да се научи да служи, а вие Девите – служители и поддръжници по природа, трябва да се научите да се забавлявате, да се наслаждавате на живота и да приемете другите служат на вас. Това е същинска Сатурналия – римско тържество в чест на Сатурн, при което ролите се разменят и социалните порядки се обръщат. Съвпадът на Сатурн, Плутон и Юпитер попада във вашия дом на децата, любовта, щастието и творчеството. Налага се да промените отношението си към любовта и творчеството. Можете да се превърнете  в Мери Попинз – личност, която служи на детски по дух хора и начинания, чиито проблеми се разрешават леко, безгрижно и с вълшебство. Това е последният семестър на обучението ви по щастие, преди Сатурн да се върне във вашия дом на работата (2021–2022). Транзитът на Сатурн в този дом ще ви помогне да вдъхнете на работното си място атмосферата на щастие и креативност, натрупани през 2020.

За последен път Сатурн е бил във вашия дом на щастието и любовта през 1990 и 1991, така че можете да си ги припомните, за да видите какви уроци сте научили за развлеченията, творчеството, децата и любовта. През 2020 от вас се иска да отворите сърцето си и да се научите да гледате света с очите на дете. Вашата задача е да бъдете невръстен малчуган, а не управник или монах. Действайте от позицията на […]

ВЕЗНИ: Аз балансирам
Нов кармичен цикъл: дом и семейство

Очаква ви емоционална година. Следващите дванадесет месеца ще изискват от вас да чувствате, да преживявате чрез сърцето си и да повишите своя коефициент на емоционална интелигентност, за да допълните традиционно високия си коефициент на интелигентност. От края на 2017 си задавате въпроси като: Къде искам да живея? Къде е моето убежище? Къде се чувствам сигурен? С кого искам да живея? За последен път те ви вълнуваха в периода 1989–1991. Догодина Юпитер навлиза в дома на дома и ще ви донесе отговори и възможност най-после да се установите. През януари мощният съвпад на Плутон и Сатурн ще предизвика значителна промяна в живота ви – тектонично разместване във всичко, свързано със семейството, недвижимите имоти и земите. Някои от вас ще забременеят, ще купят имот, ще сменят жилището си или ще поемат нови отговорности по отношение на биологичното или новото си семейство.

От средата на март до края на юни Сатурн преминава във Водолей, което ще бъде по-лесно за вас в сравнение с досегашното му положение в Козирог, който е в аспект квадратура с вашия. Сатурн във Водолей ви фокусира върху любовта, децата и творчеството. През 2021 и 2022 Сатурн ще се върне във Водолей, за да преживеете […]

СКОРПИОН: Аз (се) преобразявам
Нов кармичен цикъл: силата на словото

През 2020 ще продължите пътуването си в дълбините и мистериите на логос – силата на словото. Ако съществува знак – носител на идеята за магия, това е Скорпионът, символизиращ трансформацията и окултното. Най-често споменаваното магично заклинание „абракадабра“ идва от [старо]арамейския език, от който произлизат редица семитски езици като иврит и арабски, а евреите вярват, че на него разговарят ангелите. „Абракадабра“ означава: „Ще създам каквото кажа“ – явна е връзката с древногръцката идея за логос. В Новия завет пък четем: „В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото“ (Йоан 1:1). С могъщия съвпад на Плутон и Сатурн през януари 2020 започва 30-годишен цикъл във вашия дом на общуването и заклинанията. Учите от първа ръка, макар и невинаги гладко, как да поемате отговорност за думите, съобщенията, бележките си и всички форми на речева комуникация, които използвате.

Това е нелек урок за вас – представителите на немия знак, прочут с умението си да пази тайни. Вие сте шпиони; частни детективи; безизразни играчи на покер; хора, които са свикнали да държат езика си зад зъбите. Когато казвам, че трябва да се научите да общувате, нямам предвид количеството, а качеството на вашето говорене, а също смисъла на посланията ви и момента, който сте избрали за тях. С други думи, Плутон, Сатурн, Юпитер и Северният възел искат от вас да трансформирате и консолидирате посланията, които отправяте към хората. Тази година Юпитер преминава във вашия дом на комуникациите и улеснява потока от данни и информация и процеса на общуване. Други области от живота, в които ще се наложи да се справяте с предизвикателства и промени, са […]

СТРЕЛЕЦ: Аз виждам
Нов кармичен цикъл: ценности, самочувствие, финанси

През 2020 ще продължите да изследвате истинските си таланти и начините, по които с помощта на здравословна доза самочувствие да повишите доходите си. Всички мислят, че вие сте безгрижният знак, влюбен в живота и в себе си, но от 2015 насам не ви е никак лесно. Макар че през 2019 Юпитер беше на ваша страна, наложи ви се да преживеете множество сурови житейски уроци, които са ударили по самочувствието ви, а вероятно и по финансовото ви състояние. През януари Сатурн, Юпитер и Плутон се събират, за да започнат нов цикъл. През него, ако се съсредоточите върху дисциплината и планирането, ще можете драматично да подобри финансите си и дори да откриете нов източник на приходи. Сатурн ще ви помогне да възстановите финансовото си благополучие, а Плутон – да възродите скритите си таланти. Помощта на Плутон обаче си има цена и той изисква да сложите край на стария начин, по който сте изкарвали парите си. Трябва да се откажете също от моделите, които ви ограничават в личния живот, защото те се проявяват и в професионалния.

От средата на март до юли Сатурн временно сменя предавките и се премества във Водолей – знака, който управлява вашия дом на роднините, общуването, бизнеса и договорите. Ще се наложи да се справяте с тези аспекти на живота и да посрещнете някои предизвикателства, които […]

КОЗИРОГ: Аз използвам
Нов кармичен цикъл: пълна промяна

Настъпващата година е една на милион за вас, Козирози. Ако сте смятали, че 2019 е била напрегната, то 2020 ще счупи галактическия рекорд. През 2019 посрещнахте много гостуващи звезди, включително Сатурн – вашия владетел, Плутон – Господаря на смъртта, и затъмненията. Догодина ще се случат още две основни събития:

1. През декември 2019 във вашия знак навлезе Юпитер, планетата на възможностите и експанзията. Това се случва веднъж на дванадесет години (2008, 1996 и т.н.) и е чудесна новина за вашия клан. Юпитер донесе глътка свеж въздух в момент, когато имахте най-голяма нужда от него, и подобри вашето здраве, настроение и енергия, помагайки ви да се преобразите и да преоткриете себе си. Надявам се Юпитер да е предизвикал положителна промяна в пътя ви, нова възможност за самоусъвършенстване, много късмет и синхроничности.

2. На 10–11 януари имаме затъмнение в Козирог плюс един от най-страховитите съвпади от поколения насам, тъй като Сатурн и Плутон се събират във вашия знак. За последен път това се случи през 1981, така че ви съветвам да си припомните събитията от тогава. Съвпадите винаги са начало на цикъл, а този попада във вашия дом на тялото и личността. Вие сте знакът на предпазливостта и отговорността, но въпреки това съм длъжен да ви предупредя: внимавайте за здравето си и не поемайте излишни рискове във физически, ментален и емоционален план. Нещата обаче не са толкова мрачни, защото съвпадът означава не само промяна на посоката в живота, но и […]

ВОДОЛЕЙ: Аз знам
Нов кармичен цикъл: възвръщане на душата

Предстоящата 2020 е напрегната и в известна степен мъчна за всички членове на зодиакалното семейство. Към вас, родените под знака на Водолея, свързан с алтруизма, хуманизма и демокрацията, годината отправя две предизвикателства. Първото е съвпадът на Плутон и Сатурн във вашия дом на освобождаването, страданието, болниците и предишните животи. Второто е фактът, че всички около вас ще преживяват различни трудности и вие ще се чувствате длъжни да помагате. През 2020 ще приличате на монахиня, която се грижи за болни от чума, излагайки себе си на риск. Неслучайно в една от най-трудните от десетилетия насам години толкова много планети ще преминат през вашия дом на емпатията. Те ще ви помагат да насочвате и да изцелявате хората край себе си – така, както поднасяте щедро от живителната течност на нуждаещите се.

От края на 2017 сте приютили планетата на кармата Сатурн в дома на болката и страданието. Това не означава, че сте непрекъснато потиснати, а по-скоро подсказва, че осъзнавате болката у и около себе си. От друга страна обаче, този дом се споделя също от миналите животи, мистицизма, медитацията, сънищата и въображението. Да, изпитвате болка, но заедно с това имате инструментите да поправяте, да лекувате и облекчавате страданието. От декември 2019 Юпитер също гостува във вашия дом на […]

РИБИ: Аз си представям
Нов кармичен цикъл: Дайте ни свобода!

От края на 2017 вие търсите своите хора, своето племе, своите истински приятели и общност. През 2020, докато се освобождавате от неподходящите хора, компании и общности, ще започнете да откривате и истинските си приятели. Последните две години бяха изпълнени с въпроси: Кои са моите хора? Къде е моето място? Кое е моето племе? На кого влияя, кой ме вдъхновява? Сега Юпитер се качва на сцената, за да ви даде отговори и възможността най-сетне да откриете приятелите и другарството, за които копнеете. Някои от вас ще сменят компанията, приятелския си кръг или дори ще се преместят в друг град или страна. През първия месец от годината ще навлезете в нов цикъл, който ще продължи цяло поколение и ще ви помогне да установите връзка с подходящите хора.

В дома на желанията и надеждите са събрани голям брой планети и вие ще можете много по-лесно да постигнете мечтите си. Въпросът е дали това, което искате, е това, от което наистина се нуждаете. В случай че е така, можете да очаквате огромна помощ от Вселената, особено ако проектите ви са свързани с приятели и хора, които харесвате. През 2020 трябва да излезете навън и да завържете нови познанства, да се включите в нови клубове и организации и дори да влезете в политиката.

От средата на март до края на юни Сатурн за кратко влиза във вашия дом на освобождаването и миналите животи, където ще се върне отново през 2021–2022. Периодът е сходен със случилото се между 1991 и 1993, така че е добре да […]

Допълнителна информация

Към книгата
Към откъса 2020: Ретроградност, затъмнения, енергийни възли

Още от Откъси от книги

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА