Удивителни възможности за изцеление

Четем „Peace Food. Миротворна храна“

Удивителни възможности за изцеление

Дори във време като нашето, когато информацията се разпространява и достига до всички с мълниеносна бързина, новите знания все още трудно си пробиват път. Целта на тази книга е да запознае възможно най-голям брой хора с някои новаторски медицински познания, особено по отношение на храненето, начина на живот и използването на слънчевата енергия.

Общодостъпните днес знания за душата и тялото позволяват да поддържаме здравето си до степен каквато трудно можем да си представим. Имах възможност да се убедя в това сам, както и от работата си с много пациенти. Благодарен съм за натрупания опит и бих искал да го предам нататък. Днес е възможно не само да доживеем до дълбока старост, но и да постигнем далеч по-добро качество на живот. Ако обаче новите знания са в разрез с досегашните ни представи, се нуждаем от гласност и готовност за промени.

Наред с душевното състояние храната има изумително важно значение за здравето и може да му повлияе както в отрицателен, така и в положителен смисъл. За това свидетелстват многобройните научни изследвания, резултатите от които недвусмислено будят тревога по отношение на животинската храна, участваща в менюто ни.

Често ме упрекват, че не придавам достатъчно голямо значение на науката. Но макар понякога да съм се възмущавал от слабата ангажираност на природните науки с душевните въпроси, тя винаги ме е привличала и съм се опитвал да обяснявам нейните постижения, установявайки връзката им с духовния аспект. Междувременно в областта на естествените науки се появиха множество убедителни доказателства за въздействието на храните върху здравето, което ме кара да изпитвам щастие и благодарност. С доверие се опирам на тях, за да разглеждам теми, които винаги са ме вълнували. В тази книга също ще цитирам много научни публикации.

След главите за болестите и причините за тях на физическо ниво разглеждам задълбочено положението на животните, които се озовават в чиниите на съвременния човек. Възможно е за някои от вас това четиво да се окаже мъчително. Аз обаче смятам, че е важно тези жестоки факти да станат обществено достояние. Мнозина, които ядат месо, изобщо не подозират какво се случва зад благоразумно затворените врати на кланиците, а ако знаеха, никога повече не биха подкрепяли тези практики с покупката на парче месо. Препоръчвам на всички, които се затрудняват да прочетат съответните пасажи в тази книга, да ги приемат като конфронтация със сянката, защото съвременното животновъдство и кланиците ни сблъскват с най-мрачните й дълбини. Когато нещо ни е неприятно или предизвика вътрешна съпротива, то е свързано лично с нас и с „принципа на сянката“ [Принципът на сянката се изяснява подробно в „Болестта като път“].

С удоволствие бих ви разказал за светлите страни на веганския живот – без каквито и да било животински продукти – в хармония с природата, където във вас се сгушват диви животни, докато медитирате на открито, защото им харесват енергийните ви вибрации и знаят, че не сте заплаха за тях. Бих ви разказал и за племето бишнои в Раджастан, Индия. Тези хора са осъществили мирната си мечта на края на пустинята, където диви газели навлизат без страх в селото, за да си поиграят с децата. Животът на бишноите се определя от 29 правила, сред които забрана за убиване на хора и животни и за изсичане на дървета. Така те живеят от 500 години в своя малък рай. Това е сбъдната вегетарианска мечта в една микроскопична част от света.

Но за да се справим с болестното състояние на нашия свят, първо трябва да погледнем истината в очите. Тогава можем да обединим усилията си, да открием светлото начало в себе си, а после с негова помощ да преобразим света.

Следващата част на книгата е насочена точно към това: подобряване на вътрешния ни мир и оттам – на външния свят. Тя показва начини как с няколко малки промени можем да предадем на живота си решаващи импулси за здраве, жизненост и щастие. Наистина не е нужно много, за да си набавите достатъчно естествени „вещества на щастието“, и аз ще се радвам да ви запозная с дребните трикове, благодарение на които ще постигнете това прекрасно състояние.

Миротворна храна за нас и за света

Миротворна храна е символично заглавие, което засяга много плоскости. Ако искаме да намерим вътрешен мир, трябва да престанем да се обременяваме с хормоните на страха и стреса, консумирайки месото на закланите животни. А ако искаме да постигнем мир между народите, всички хора трябва да имат достатъчно храна, което може лесно да се постигне чрез отказ от животински продукти. Тогава животните няма повече да бъдат измъчвани и изтезавани. Но не само с хората и животните трябва да се сключи мир, а и с Майката Земя. Промяната на хранителните навици в световен мащаб е един от начините да предотвратим климатичната катастрофа. Вместо да обявяваме война на собствените си тела, на други хора, на животните и на планетата, можем да сключим мир и да заживеем в хармония чрез новия си начин на хранене.

Пример с известна личност: Бил Клинтън

Неотдавна бившият американски президент Бил Клинтън съобщи по телевизията, че възнамерява да изключи животинските продукти от менюто си, за да има шанса да види как внуците му порастват. Той заяви, че иска да се присъедини към онази група хора, които след 1986 година избрали да приемат само растителни храни без съдържание на холестерол и не след дълго забелязали значително подобрение на здравето си. При 82 процента от тях артериалните запушвания и калциевите отлагания около сърцето изчезнали. Новите научни изследвания наистина показват, че при правилно хранене проблемите със сърцето намаляват, както при Бил Клинтън.

Чрез отказ от животински продукти дори рискът от рак може да се сведе до минимум и да се предотвратят почти всички болести на цивилизацията. Така „уж между другото“ могат да се решат проблеми от глобален мащаб, свързани с глада, климата и екологията. Това са гръмки думи, но вие също като Бил Клинтън може да проверите верността им чрез собствен опит.

Душа, слънце и хранене

В продължение на три десетилетия се занимавах усилено с въздействието на душевното състояние върху здравето, в резултат на което се появиха трудове като справочника за симптомите „Болестта като символ“ [на български е преведена „Болестта като път“, написана в съавторство с Торвалд Детлефсен]. Тази книга помогна на мнозина да направят връзка между тялото и душата. В нашето общество, отдадено на материализма и със съсредоточена върху тялото медицина, влиянието на материята се надценява, а на свързаното с душата бива подценявано. Един пример ясно го доказва: днес всеки знае колко вредно е тютюнопушенето за здравето. От 100 случая на бронхиален карцином, който е най-често срещаният вид рак на белите дробове, 90 се наблюдават при пушачи. Това не учудва никого. Кой обаче знае колко от 100 пушачи се разболяват от рак на белите дробове?

Само двама, колкото и неправдоподобно да звучи. Но двата резултата са разгласени по различен начин. Цифрата 90 на сто е известна почти на всеки, а за двата процента се съобщава само мимоходом, защото не се вписват в концепцията на духа на времето, която превъзнася материалното и пренебрегва душевното.

Днес знаем също, че около 60 от 100 души, които през втората половина на живота си са загубили дългогодишния си партньор, развиват рак до една година след загубата. Изводът се налага от само себе си: материалните последици – например кондензатът на цигарения дим, почти винаги са налице, но са далеч по-маловажни от душевните. В книгите си за тълкуване на клиничните картини аз подробно описвам как някои душевни преживявания се трансформират в телесни и психични симптоми и какви житейски уроци се крият в тези болести.

Неочаквано за мнозина учени едно изследване нагледно демонстрира разликата между наследствените и други фактори за възникването на болестите: в Швеция издирили биологичните родители на осиновени деца и изследвали влиянието на евентуални техни онкологични заболявания върху вероятността от рак при родните им, но неживеещи с тях деца. Такова влияние не се установило!

За голяма изненада обаче била установена връзка между рака при осиновителите и осиновените от тях деца, които не са свързани помежду си нито генетично, нито кръвно. Ракът при осиновителите увеличавал пет пъти вероятността от рак при осиновените деца.

Явно енергийните полета, които ни заобикалят, имат много по-голямо значение от гените. Те се оформят под влиянието на психични и социални фактори, както и на храната и околната среда. Още през 1981 година английските изследователи Дол и Пето от Оксфордския университет посочват, че само от 2 до 3 на сто от случаите на рак имат връзка с наследствеността.

Интересно е също, че новото научно направление епигенетика потвърждава тези изводи: гените се „включват“ и „изключват“ под въздействие на душевните преживявания, на заобикалящата среда – например социалните условия, на храната и на климатичните влияния (като слънчевото излъчване). Ето защо заобикалящата среда е много по-важна, отколкото сме си представяли. Ако досега науката е смятала, че гените управляват клетката и чрез нея тъканите и органите, сега установяваме, че обратното също е вярно. А именно, че заобикалящата среда управлява клетките и следователно гените в тях. Постоянно расте броят на трудовете за витамин D, междувременно признат за хормон, което превръща кожата в ендокринен орган с жлезиста природа. Те показват например, че слънцето има удивителен ефект върху здравето ни. Доказано е, че под въздействието на слънчевата светлина кожата ни произвежда активирания витамин D, който достига до клетките. А както вече стана известно, почти всички клетки имат специални рецептори за витамин D. Там витаминът може значително да повлияе върху ДНК, да стабилизира нашия генетичен материал и по този начин да предотврати рак и други хронични заболявания или да помогне за подобрението им, ако вече са възникнали. Темата за слънцето и витамин D ще разгледаме подробно по-късно.

Както факторите, свързани с душата, така също храненето и излагането на слънце могат да окажат огромно въздействие върху физическото здраве. Изглежда, че десетилетия наред традиционната медицина е пренебрегвала ролята точно на тези три особено важни фактора – душа, слънце и хранене – за включването и изключването на гените. Вероятно по този начин действат и канцерогенните вещества, които причиняват или съдействат за развитието на раковите заболявания. Отдавна е известно, че злокачествените тумори се развиват вследствие на изменения в структурата на ДНК. Очевидно нашият организъм не е часовников механизъм, както е смятал Декарт, а истинско чудо, сложна съвкупност, в която биохимичната равнина е тясно свързана с физиологичната и душевната. Ето защо няма една-единствена, а множество причини организмът да излезе извън строя, както е например при рака.

Какво можем да постигнем чрез хранене

Винаги съм смятал, че влиянието, което психичните фактори оказват върху здравето, е от първостепенно значение. Но искам да отдам дължимото и на физическия аспект, като допълня труда си с резултатите от проучванията на изследователи като Колин Кембъл, автор на „китайското проучване“, за което многократно ще става дума в тази книга; като Колдуел Еселстин и Дийн Орниш във връзка с храненето и като Йорг Шпиц и Уилям Грант относно витамин D. Книгата „Да ядеш животни“ на писателя Джонатан Сафран Фоер също повдига завесата пред производството на хранителни продукти с животински произход. И макар че картината е плашеща, отблъскваща и силно потискаща, не можем повече да си я спестяваме. На всички изброени автори дължа голяма благодарност за смелите им разкрития.

Като специалист по лечебно гладуване и натуропат винаги съм разяснявал на пациентите си важното значение на здравословното хранене. От самото начало на лекарската си кариера се застъпвам за естествено, пълноценно и – според принципите на традиционната китайска медицина – съобразено с психофизиологичния тип хранене. Самият аз преди 40 години станах вегетарианец по убеждение. Сега се отваря възможност, особено благодарение на приноса на Колин Кембъл, за научно обосновано и цялостно преосмисляне на науката за храненето. И това ще се отрази драматично върху лечението на сърдечно-съдовите заболявания, рака и т.нар. болести на цивилизацията като захарния диабет. В тази книга искам да ви поведа на едно пътешествие, което ще ви помогне да промените начина си на мислене преди всичко заради самите себе си – точно както е постъпил Бил Клинтън. Аз успях с лекота да променя начина си на хранене, докато четях „китайското проучване“. Ако и с вас се случи същото, освен че ще откриете собствената си душа, вие ще си направите най-големия подарък и както ще стане ясно по-нататък от книгата – на света. Мисля, че след безброй скандали, свързани с месо, с отравяне на фуража, след атаката на вируси на птичи и свински грип, появили се от животновъдството, е назрял моментът за преосмисляне и ново начало. Но новото начало може да бъде поставено само от отделния човек, откъдето обаче ще се разпространи със светкавична скорост от уста на уста и от сърце до сърце.

Най-сетне се появи научно обоснована възможност да се внесе ред в хаоса от лечебни диети и да се възприеме слънцето като източник на здраве – нещо, което ще улесни живота на всички ни. За мен е щастие да отстоявам тази идея, макар че пътят е осеян с трудности, пред които обичаме да си затваряме очите и предпочитаме да караме постарому. Но така не може и не бива да продължава. В края на краищата не става дума само за нас, а и за животинския свят и за околната среда.

Разбира се, подобно мащабно начинание крие в себе си значителна сянка под формата на гузна съвест, гризяща месоядните, които няма да променят начина си на хранене и ще продължат да поглъщат тази безутешност, вече съзнателно. Силно се надявам, че вие ще успеете да се справите навреме със себе си.

С малки стъпки към големи дела

Тази книга цели да положи основите на един истински здравословен начин на живот и да продължи да гради в сферата на „заразното здраве“. Тя показва лесни, евтини и достъпни начини за прилагане на резултатите от най-новите проучвания, които ще ни помогнат да удължим живота си и да му се наслаждаваме. Това налага преди всичко да се откажем от много неща, които биха ни спестили и средства, а други да започнем да използваме по-целенасочено и умело: например слънцето и най-вече познанията си за хормоните, невротрансмитерите и хранителните съставки като антиоксидантите. В това отношение книгата атакува и обичайните предразсъдъци и оправдания и може значително да намали изключенията, които правим за себе си.

Да изостави човек любими неща, съвсем не е лесно, понеже навиците са като широки магистрали, а неутъпканите пътища се нуждаят от време, докато след усилен труд станат приятни за разходка. Ние имаме уникалния исторически шанс чрез разбиране и подкрепа от страна на науката да станем пионери в нова област на здравето и да спасим първо себе си, но да не се ограничим с това, защото хранителните ни навици имат дълбоки последици на много други равнища. Физикът Стивън Хокинг го е казал просто: „Всички сили се предават от полета.“ И това би трябвало да важи не само за квантовата физика. В средносрочен и дългосрочен план става дума не за друго, а за оцеляването на човешкия род и в последна сметка на родната ни планета.

По принцип това амбициозно начинание би трябвало да успее по-лесно от опита за утвърждаване на всеобхватна холистична психосоматика с включване на духовното измерение, какъвто предприех в една от предишните си книги. Защото сега имам солидна научна подкрепа, но пък за разлика от преди засягам интересите на цяла армия от промишлени концерни – от фармацевтичните и хранителните до козметичните. Макар че навремето моята идея за психосоматиката не беше по вкуса на фармацевтичната индустрия, от нейна страна нямаше директни нападки. Сега обаче новото учение за храненето неизбежно атакува челно продуктите на могъщата месодобивна и млекодобивна промишленост.

Шансът, който виждам по този път, е да щурмувам най-честите и най-страшни болести на съвременния човек, превърнали се в истински бич, от перспективата на душевното и телесното. Така психосоматиката ще оправдае името си. Но нека оставим за тези тежки болести да говорят научните изследвания, които бих искал да ви представя и разясня по достъпен и приемлив начин.

В края на всяка глава са дадени в курсив най-важните изводи. Така не само ще разполагате, да речем, с обобщение на резултатите от изследванията върху храненето, но в третата част на книгата ще получите и подробен практически наръчник по темата веганска диета, който да прелиствате по всяко време.

Към „Peace Food. Миротворна храна“

Още от Откъси от книги

Из „Медицината на здравето срещу медицината на болестите: Другият път“, автор: д-р...

Книгата на популярния московски лекар осветлява истинските причини за появата на остеохондроза, хипертония, атеросклероза, диабет и други хронични страдания, нелечими...

Из „Йога за развиване на свръхмозък“, автор: Мастър Чоа Кок Сюи

Ценно помагало с простичка, доказана във времето и валидирана от специалисти техника за избистряне на ума, разгръщане и повишаване на потенциала му. Дори да не се стремим...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА