Коронавирусът: по-добрите новини

Бягайте далече от паниката и страховете и не чакайте ваксина или лекарство! Здравето е лична отговорност

Коронавирусът: по-добрите новини

Д-р Рюдигер Далке (Peace Food. Миротворна храна, Болестта като път, 4-те страни на медала и др.) ни предостави текстове от блога си с препоръката да ги споделим с абонатите на бюлетина. Подбрали сме основните акценти от тях и от неговото видео обръщение, направено през април специално към българските му читатели. Цитираните размисли изразяват позицията му на лекар, човек и гражданин на планетата по ситуацията с COVID–19. Професионалната му визитка: Аз съм лекар повече от 40 години: общопрактикуващ, със силна ориентация към психосоматиката, към природната и алтернативната медицина, обединени в интегративна медицина.

***

Пиша книгите си в течение на 40-годишната си лекарска практика, тъй като темите, които третират, винаги са били значими, а указанията в тях – изпитани и надеждни. В тях нищо не се е променило, само са станали още по-актуални в днешната ситуация.

По повод на коронавируса най-напред да уточня, че главната опасност се крие в онези слабо развити страни, където много хора са недохранени и болни. А при нас дотолкова, доколкото и тук все по-голям брой хора са с отслабена имунна защита.

Второ, да си припомним, че вирусите причиняват възпаления. В „Болестта като път“ е обяснено, че на душевно ниво зад тях се крият неосъзнати конфликти. При белодробното възпаление става дума за неосъзнат комуникационен конфликт. Ето защо в този случай би било от полза човек да се конфронтира осъзнато с комуникационните си конфликти и да ги разреши.

Какво да (не) се прави?

Най-големият проблем днес вече не е коронавирусът, а страхът, тревожността, паниката, които предизвикаха високите етажи на властта. Аз бях в Кипър, където сега живея, когато започна всичко това, и не можах да повярвам на очите и ушите си. Как ни се насаждат страхове! Съзнателно! Мисля, че това е било част от плана. Смятали са, че ако не са наплашени, хората няма да се подчиняват на техните правила и на изолацията, която са планирали. Страхът е възможно най-лошата реакция в тази ситуация! Защо се насажда толкова систематично, след като е доказано, че отслабва защитните сили на организма? В медиите обявяват всеки тежко заболял някъде по света като „водеща новина“. Това предизвиква паника. А аз, като лекар с богат опит в психосоматиката, знам със сигурност, че провокирането на толкова много страхове и предизвикването на такива нива на тревожност и паника наистина създава проблеми. Много проблеми! Представете си какво им е сега на хората, които са в домове за възрастни или се нуждаят от лечение. На роднините им е забранено да ги посещават, те не могат да виждат  децата си. Това е много, много тежко за тях. Това убива хората. Вече стана известно, че изолацията в Ухан е взела човешки жертви, имало е много повече депресии след това, проблеми със съня, панически атаки, имало е и много пострадали от сбивания. Що се отнася до връзките, то нивото на домашно насилие, отново в Ухан, сериозно е скочило. Разбирате, че хора, които иначе са се виждали само вечер, по време на карантината е трябвало да стоят заедно по цели дни и седмици. Броят на случаите на насилие над жени – насилванията, нараняванията, е нараснал 3 пъти. Така е било в Ухан. Същото ще се случи и тук.

Сега, както беше и при свинския, и при птичия грип, ни казват, че жертвите ще са милиони. Но реалните числа показват, че това не е вярно, това няма да се случи. Световната здравна организация е финансирана предимно от Бил Гейтс, а той е привърженик на идеята всички да бъдат ваксинирани срещу всичко.

Колкото до маските за лице, те изобщо не са ефективни за тази цел и освен това трябва да се сменят през половин час. Онова, за което обаче способстват ефективно, е да пораждат кризисни настроения и да всяват паника. Те излъчват посланието „Аз съм опасен за теб“ и „Ти си опасен за мен“. Така че вдишвайте и издишвайте дълбоко, за предпочитане на чист въздух и в гората, вместо да се криете зад неефективни маски.

Какво наистина да направим

А сега, насред изобилието от кризисни щабове, ужасяващи съобщения и всяване на страх, ето и добрите новини. След като е ясно, че от държавата следва да очакваме обичайното, в най-добрия случай компетентно „управление на бедността“, да се обърнем към Майката природа. Тя може да ни предложи истинска профилактика, а ние самите можем да се поучим и да си направим от тази заплаха (независимо дали наистина е толкова страшна, колкото се тръби) изводи, които при всички случаи са разумни и здравословни.

Първо, според мотото „По-малкото е повече“ вместо на потреблението, трябва да залагаме на природосъобразния живот. Сега е много важно да се променят хранителните навици, като се премине на пълноценни растителни храни или на периодично гладуване (фастинг). И двете стъпки намаляват предразположението към възпаления, както е видно от понижените стойности на C-реактивния протеин (CRP) – маркера за наличие на възпаление в организма. Само след четири дни фастинг/ гладуване имунната ни система се регенерира до 40%. Добре й се отразяват също разходките в гората, защото те я стимулират трайно – отново научно доказан факт. Само след час разходка в гората скача броят на т.нар. „клетки убийци“, които се борят със вирусите и от които имунната ви система се нуждае.

Периодичното гладуване (фастинг), „миротворната храна“ и разходките в гората, подобряването на комуникацията са все неща, които определено са полезни и благоприятни. Поводът е отвратителен, но на всички ни би се отразило добре да спазваме тези правила, вместо да се поддаваме на страха, който се опитват да ни внушат жадните за рейтинг медии. Всеки, който се поддържа във форма, разхожда се в гората и се храни здравословно, като от време на време гладува, който подхожда открито към комуникационните си проблеми и конфликти, прави най-доброто за себе си и себеподобните си в тази тежка ситуация. [Подробно за тях – в книгата „Peace Food. Миротворна храна“].

В Кипър се хванах за работа и за 8 дни и 7 нощи (спях много малко) написах книга. Намерих един голям куражлия с издателска къща, който каза: „Добре, напиши я за една седмица и аз ще я издам за три.“ Никога не бях правил подобно нещо през 40-годишния си опит в писането на книги, но стана и книгата вече е факт. Заглавието е „Защита от инфекции“, а подзаглавието – „Как да укрепим имунната си система трайно с естествени природни средства“. Възможно е! Щастлив съм, че първата страна след Германия, която ще издаде книгата, е България, където съм гостувал няколко пъти със семинари и лекции. Специални поздрави на моите приятели от КИБЕА, които превеждат книгата и скоро ще я издадат!

Аз смятам, че вече е крайно време да приключим със „затварянето“. И като гледам страха и тревожността, начина, по който бяха разпространени, мисля, че наистина беше направено нарочно. И че политиците знаеха какво правят. И че вирусолозите играят играта заедно с тях. За това те ще отговарят пред душите си. А сега, вместо да позволяваме да ни подлудят от страх, по-добре да си изстискаме пресен сок от целина или портокал и да му се насладим като начало на живителния курс по гладуване /фастинг. Настанете се удобно вкъщи и се погрижете за себе си и своето здраве. Аз с радост ще ви подкрепя дистанционно.

Ваш Рюдигер Далке

Още от Интересни факти

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на...

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси . С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен...

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни . Излезе на български и...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА