Из „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака“, автор: Гал Сасон

Откъси от книгата в аванс

Из „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака“, автор: Гал Сасон

Към моите сестри и братя по кръв и дух

България е в моето ДНК и винаги ще заема специално място в сърцето ми. Някои от вас може би знаят, че баща ми е от Варна. Израсъл съм с разказите за смелостта, добротата и състраданието на българите към моето семейство в мракобесни времена, когато фашизмът е заплашвал да унищожи света. Иска ми се да можех лично да ви представя книгата си „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака“. Досега винаги съм представял книгите си на живо в София, но всички трябва да приемем предизвикателствата, които ни отправя духът на времето.

Макар че не мога да присъствам физически, духом съм с вас.

Според рождената астрологична карта на България, съставена спрямо датата 24 април 680 година, през 2021 страната най-после ще се освободи от Сатурн, а през 2024  – и от Плутон, за да може духът на Водолей да я изцели. Тъй като България „е родена“ под знака на Телец, тя трябва да се справи с влиянието на Уран – планетата на пробуждането и революцията, стъпила върху нейното Слънце. Това се случва веднъж на 84 години. Процесът започна през 2020, когато мнозина от вас излязоха на улицата да демонстрират. Това ще се повтори през декември 2020 и през февруари 2021 година. Светлината на прожекторите ще се насочи към младите. От март нататък Юпитер – планетата на позитивния поток, се премества в дома на парите и талантите на България. Очаквайте подобряване на финансовото положение и световно признание за голям брой талантливи българи. Ще се гордеете с тях!

Знам, че през 2021 година отново ще бъда в София. Дотогава четете много книги, обичайте много хора и се наслаждавайте на розите и заради мен!

Обичам ви!

Гал

Декември 2020
Палм Спрингс, Калифорния

***

[…] В тази книга ще разгледаме основните астрологични тенденции и познанието, което ни дават нумерологията, картите таро, кабала и планетарните цикли в миналото и настоящето, за да открием най-добрия път през настъпващата година. За да осветля някои основни аспекти от 2021 (Сатурн във Водолей, Хирон в Овен, квадратура на Уран и Сатурн) ще се спра на модели и теми от миналото. Така по-лесно ще проумеем предстоящите дванадесет месеца. Именно този тип изследване ми позволи да предскажа рецесията и пандемията през 2020, защото основни маркери на цикли, сходни с наблюдаваните в началото на същата тази година, бяха налице и през 1982, когато ни връхлетяха епидемията от СПИН и икономическият спад. Астрологията избира палитрата, но ние сме художниците, които ще решат какво да изобразят.

Порталът към новата година се появи през последните десет дни на 2020 [има се предвид Великият съвпад на Юпитер и Сатурн на 21 декември], но през 2021 от нас се иска да прекрачим прага и дръзко да поемем натам, където никога не сме били. На 11–12 февруари 2021 във Водолей ще се съберат седем небесни тела за първи път от хилядолетия насам. 2021 година е сама по себе си предизвикателство по две причини. Първата е трудният аспект на Сатурн и Юпитер във Водолей, образуващи квадратура с Уран в Телец. Втората е нумерологията на 2021, която се свежда до 5. Това число крие предизвикателства: в кабалистичното Дърво на живота се свързва със Сферата на строгостта, а в нумерологията символизира война и нестабилност. Най-голямото предизвикателство на 2021, с което ще трябва да се справим обаче, е, че тя „застъпва“ след 2020.

Добрата новина е, че през 2021 превключваме от елемента Земя на елемента Въздух, което ни дава шанс да полетим високо над предизвикателствата на 2020. Преминаването на Сатурн и Юпитер от земния Козирог в летящия Водолей ни предлага инструменти, с които можем да променим институциите си, да преодолеем расизма, да разрешим конфликтите, да се избавим от популизма и национализма, да се върнем към равенството и глобалното сътрудничество. Водолеят е знакът на демокрацията, прогреса и хуманитарните каузи. Съвпадът на Юпитер и Сатурн във Водолей, чието влияние ще усещаме през цялата 2021, е за първи път от XV век насам – времето, когато тъмните векове отстъпиха пред Ренесанса. Дано същото стане и сега. […]

Из Част първа: Увод в космическите тенденции

[Над сто страници са отделени на общите насоки и космическите тенденции през 2021. Разглеждат се стационарните положения и ретроградните движения на Меркурий, Юпитер, Сатурн, Хирон; слънчевите и лунните затъмнения, Северният и Южният възел, критичните дати и взаимодействията на планети с ключово въздействие; тълкуванията на нумерологията (5-ица), китайската астрология (Металният вол) и картите таро. За всички изброени и за особено важни планетни позиции, конфигурации и комбинации (Великият съвпад на Сатурн и Юпитер във Водолей, Уран в Телец, квадратурата на Сатурн и Уран, Хирон в Овен и т.н.) са посочени основните им характеристики, очакваният ефект върху зодиакалните знаци и препоръки как да се възползваме от дадена благоприятна позиция или да избегнем възможни капани и опасности. – Бележка от редактора]

Из Част втора: Зодиакалните знаци през 2021 година

[За всеки знак е посочена обща прогноза и утвърждение за 2021. Разгледано е подробно и въздействието на: четирите затъмнения (смисъл, ефект и сабиански символи), ретроградния Меркурий; Венера и Марс. Посочена е също съответната буква от иврит и карта таро: символичност и начин на употреба.]  

ОВЕН: Аз съм

Намерете своите хора

Последните три години не бяха леки за вашето племе, защото Господарят на кармата Сатурн в квадратура със Слънцето ви тласкаше да работите усилено, за да се докажете, най-вече в кариерата си. Налагаше се да затвърдите авторитета си пред различни влиятелни фигури, ментори, висшестоящи, шефове и други високопоставени хора в професионалния ви живот. Възможно е да са изплували проблеми, свързани с фигурата на бащата, или съдбата да ви е отвела при бащински фигури, преживяващи труден период. От първостепенно значение за вас са били положението ви в приятелски, професионални и социални кръгове, на работното място и в заниманията ви – областите, които са били под светлината на прожекторите през последните три години, докато сте се грижили за това, което древните гърци са наричали Клеос – величие. Събирането на Сатурн и Юпитер в дома на кариерата през 2020 ви е заставило наистина да се доказвате и да се борите на много фронтове. През 2021 обаче и Юпитер – планетата на разширяването и възможностите, и Сатурн – великият учител, преминават от дома на кариерата в дома на приятелите, общностите, държавните институции и организациите. Време е да намерите своите братя и сестри по оръжие. Обикновено Сатурн изпраща предизвикателства и с удоволствие осейва пътя ви с препятствия, за да задоволите състезателните си наклонности, но тази година имате късмет, че Юпитер ще кръжи наоколо и ще смекчава част от суровите му уроци.

Тъй като Сатурн и Юпитер транзитират в един и същи дом – на общностите и приятелите, ще търсите най-вече отговори на въпроса Кои са моите хора, привърженици, приятели, компания, клиенти? Кое е вашето племе? През последните три години сте формулирали посланието си, сега трябва да решите към кого да го отправите.

Тази година Сатурн във вашия дом на общностите може да се прояви като предизвикателства, свързани с държавни институции, крупни корпорации и някои приятели. Стари бойни другари ще напуснат живота ви, а на тяхно място ще дойдат нови. Каквото и да става, бъдете изрядни по отношение на всички необходими разрешителни и прочее документи, издавани и изисквани от държавни институции, включително разрешителни за строеж, квитанции и разписки за платени данъци и т.н. Не обичате да ви се казва какво да правите, но през 2021 ще се научите да преглъщате гордостта си и когато трябва, да се подчинявате. Приемете, че понякога хората край вас знаят по-добре.

Бъдете гъвкави по отношение на социалната си мрежа, защото настъпват много промени. Ако не харесвате организацията, в която работите, или сте установили, че корпоративната култура не отговаря на вашите разбирания, просто си тръгнете и намерете място, което ви подхожда повече. Задават се нови възможности. Юпитер във вашия дом на хората ще ви помогне да сбъднете желанията и копнежите си, а Сатурн – да се съсредоточите върху дисциплината, необходима, за да го постигнете.

Хирон пътешества във вашия знак, като отваря стари рани (физически и емоционални) с едничката цел да бъдат изцелени. Овните, родени между 25 март и 5 април, ще разберат какво означава Хирон да премине през рожденото им Слънце.

Това би могло да означава, че […]

ТЕЛЕЦ: Аз имам

Зенит и кариера

Ако се изкачите до най-високата точка – пика, зенита – на своята рождена карта, ще я видите цялата, а също и [WU1] живота си като на длан. В астрологията наричаме тази точка МС, от Medium coeli („средата на небето“), но може да го тълкуваме и като Magister ceremonia (церемониалмайстор). Древните гърци я наричали „Клеос“ – величие, мисия в живота. Скъпи Телци, тази година вие се придвижвате към зенита. На върха е студено, според някои и самотно, но ще получите инструментите, които са ви необходими, за да постигнете целите си. През последните три години Сатурн беше във вашия дом на висшето образование, истината и автентичността. Научихте много за себе си и живота. Време е да приложите наученото в кариерата си.

Първо – добрите новини. Юпитер, великодушната планета на разширяването и възможностите, отваря за вас врати в професионалния живот, като генерира множество идеи, пробиви и прозрения. Царят на боговете (Зевс в гръцката митология) ви приветства на Олимп и посредством Водолея свежда до вас мисията на живота ви. Транзитът на Юпитер във Водолей в дома на кариерата благоприятства иновациите, работата с приятели и общности, технологията, електронната търговия и като цяло ви подканва да мислите нетрадиционно; колкото по-оригинално, уникално и ексцентрично – толкова по-добре. Юпитер е и бог на гостоприемството и неговата помощ ще зависи от вашата готовност да приемате, да се грижите, да приютявате и да подкрепяте своите приятели и колеги.

А сега – недотам добри новини. Дочул, че синът му е във Водолей, Сатурн също решава да се присъедини, отново във вашия дом на кариерата. Вече го е правил през 1991–1993, така че припомнете си какво се е случило тогава в професионалното ви развитие и в отношенията ви с високопоставени фигури. Сатурн ви принуждава да обърнете сериозно внимание на изборите, които засягат кариерата ви. Възможно е да ви подхвърли препятствия, но целта му е да ви научи да се концентрирате и да преодолявате предизвикателствата, а не да ви обезсърчи или да пречупи волята ви. Сатурн ще остане в дома на кариерата ви две години и в този период ще постигате резултати само ако имате ясен план и проявите дисциплина, упоритост и издръжливост. Ако не сте наясно какво искате за професионалното си развитие, Сатурн ще ви помогне да откриете какво НЕ искате, което може да бъде потискащо и болезнено. Но ако знаете какво искате да постигнете в професионалното си поприще, Сатурн може да ви помогне, особено когато и Юпитер е там. Да обобщим: добрата новина е, че можете да достигнете професионални върхове; лошата – че носите излишен багаж по пътя си нагоре. Но нали сте бикове, ще се справите.

Юпитер ще навести за кратко вашия дом на общността и приятелите между 14 май и 27 юли, с което ще можете да надникнете в следващата година – 2022. Юпитер може да ви доведе нови приятели, да подобри позицията ви в компанията или да ви срещне с нови организации, с които бихте могли да работите.

Тази година затъмненията усилват и ускоряват събития и процеси, свързани при вас с дома на финансите, талантите и самооценката. Драконът иска да черпите от скритите си таланти, които вероятно са били активни или са се проявили за първи път през 2001–2002 или през 1983–1984. Много е важно да се съсредоточите върху своите дарби, финанси и самочувствие, защото се смята, че вашият знак е съсъдът на тези аспекти в живота. Опитайте се да се вгледате дълбоко в талантите си и да инвестирате в тях. През 2021 очаквайте добра карма и моджо (вълшебна сила) във финансите. Южният възел в дома на чуждите пари обаче означава, че […]

БЛИЗНАЦИ: Аз мисля

Полетът на Дракона

Близнаци, с вас трябва да си поговорим и по-точно аз ще говоря, а вие ще слушате. Работата е сериозна. Веднъж на деветнадесет години ви се връчват юздите на Северния и Южния възел и тогава вие ставате Господари на дракона, а всички ние вперваме поглед във вас. За последно яхнахте огнения звяр през 1983–1984, после в края на 2001 и през 2002 година. Северният възел, или Главата на дракона, е във вашия знак от средата на 2020 и ще транзитира назад в Близнаци до края на 2021. Той сочи архетипа, чиито уроци трябва да усвоим. Иначе казано, от вас ще се учим да говорим, да общуваме, да рекламираме, да продаваме, да строим мостове, да преговаряме, да превеждаме, да дишаме и да се социализираме. Трябва да придобием поне част от вашия чар и магия и само вие можете да ни помогнете. Затъмненията са короната на Дракона, а тази година те ще бъдат във вашия знак и в противоположния Стрелец. Ще трябва да изпипате много ясно посланията си, особено около май – юни и ноември – декември. Това означава да избягвате догмите, поученията, фанатизма, лъжите и фалша. Знам, че за да направят посланията си по-ефектни, някои от вас обичат да преувеличават. Тази година обаче не го правете, защото Сатурн – Господарят на карма и велик учител, преминава във Водолей, който пък управлява вашия дом на истината, цялата истина и нищо друго, освен истината. Какво е карма, ако не действие – последствие? А тъй като Драконът лети бързо през въздушните Близнаци, последствията от вашите действия, респ. неприятностите, също няма да закъснеят. Сатурн ще ви дебне да не лъжете, затова внимавайте!

За последно той е бил във вашия дом на истината, мъдростта, образованието и пътешествията през 1962–1964 и 1991–1993. Припомнете си тези периоди и уроците, които Великият учител се е опитал да ви преподаде. Сатурн заостря вниманието ви върху морала и справедливостта, като ви призовава да бъдете не само откровени, но честни и справедливи със себе си и другите. Възможно е да получите уроци посредством пътешествия, мултинационални организации, чужденци и роднини по сватова линия.

От 14 май до 27 юли Юпитер ще нагази във водите на Риби, което означава, че за кратко ще премине през вашия дом на общността, приятелите, държавните институции и благотворителните организации. Това означава, че може да започнете работа за нова компания или да разширите приятелския си кръг.

Великият съвпад на Юпитер и Сатурн настъпва във Водолей – въздушен знак като вашия, така че 2021 може да ви донесе възможности, свързани с публикуване, преподаване, изучаване на нов език, пътуване по работа и вълнуващи приключения. Причината е, че Юпитер също като Сатурн ще транзитира в дома на пътешествията, истината и образованието. Това може да ви отвори врати за бизнес и сделки с чужди култури, както и да ви помогне в овладяването на нови умения.

Както вече видяхме, 2021 е въздушна година с фокус върху проблеми, с които вие ще се справите сравнително по-лесно, тъй като се отнасят до общуването и изграждането на мрежи. Ако 2020 година беше социално дистанцирана, през 2021 пътят ви към социализацията отново ще се отвори. И ако през 2020 сте се сблъскали с много смърт (пряко и метафорично), през тази година очаквайте възкресение.

Шутът Уран още се опитва да пробуди мистѝка у вас. Той се опитва да привлече вниманието ви от 2018, когато премина в съседния ви Телец. В живота ви могат да се завърнат […]

РАК: Аз чувствам

Страст, магия и трансформация

Северният възел – Драконът, беше във вашия знак от края на 2018 година до средата на 2020. Всички трябваше да осъществим на дело уроците на Рака и да бъдем послушни момчета и момичета. Научихме се да (съ)чувстваме, да аплодираме здравните работници, олицетворяващи способността за състрадание и емпатия. Наложи се да се скрием в черупките си по време на карантината и да останем там през голяма част от 2020. За последно Драконът е плувал във ваши води през 2000 и 2001, когато станахме свидетели на атаката срещу Световния търговски център. Около май – юни 2020 предадохте юздите на Дракона на Близнаци, с което приключи вашата мисия да ни разкриете безусловната любов, ценността на семейството и връзката с дома. Време е да пуснете Дракона – неслучайно Северният възел премина във вашия дом на освобождаването, мистицизма, миналите животи и болниците. Ние все още имаме нужда от помощта ви за изцеляването и поправянето на света – в кабала концепцията за поправянето се нарича „тикун“. Затъмненията във вашия дом на болниците и служението показват, че още се борим с последиците от пандемията или че се задава ново страдание, което отново ви призовава да използвате своите суперсили на състраданието.

През 2018 и 2019 се сблъскахте с куп предизвикателства във взаимоотношенията с делови партньори и половинката си. Беше труден период за вас – хората, чиито двигатели работят с чувства и емоции. През 2020 планетата на възможностите Юпитер премина във вашия дом на взаимоотношенията, с което постави началото на дълъг процес на изцеление и уроци. Всичко, което научихте за вашия любим човек, през 2021 се излива в дома на страстта, сексуалността и интимността. При повечето знаци този дом – осми – е мрачно място. Все пак това е домът и на смъртта, подземния свят, окултното и магията. Но за вас тези теми са привлекателни, защото се владеят от сродния ви знак Скорпион. Най-силно ще почувствате влиянието на тези аспекти по време на затъмнението на 18–19 ноември. Сатурн – великият учител, възпитател, надзирател и духовен строител, ще ви научи да допускате (пряко и преносно) смъртта в живота си, „да отрязвате“ нещата, от които не се нуждаете, и да помитате препятствията по пътя си подобно на бога слон Ганеша. Заради комбинацията от Северния възел (желанията на душата) в дома на освобождаването и интуицията и Сатурн (кармата) в дома на смъртта и трансформацията, акцентът на 2021 ще бъде най-вече върху вътрешния ви свят, мистицизма, въображението, трансформацията, страстта и сексуалността, както и върху лечителските ви способности. Иначе казано, вещицата и магьосникът ви обучават, за да станете воини на светлината.

От друга страна, Юпитер – планетата, която обича най-много вашия знак[WU2]  измежду останалите (екзалтирана в Рак) – се присъединява към Сатурн в дома на сексуалността, смъртта и трансформацията. Това ще ви донесе възможности да спечелите от чужди пари (наследство, инвестиции, финанси на партньора) и таланти. 2021 година е чудесна за участие в съвместни артистични, творчески и финансови проекти. Ако имате партньор в работата или живота, той може да повиши доходите си, но това най-вероятно ще се дължи на вашата магия.

Великият съвпад (на Юпитер и Сатурн), който настъпва във вашия дом на сексуалността, също ви дава забележителен шанс да […]

ЛЪВ: Аз желая

Близките ви хора

През последните три години Сатурн настоятелно ви приканваше да се съсредоточите върху работата, здравето, хранителния режим, обичайните ви всекидневни занимания и служенето. Свеждахте глава и превивахте гръб, за да докажете на всички ни, че дори царят може да служи на другите. Знакът, прочут със силната си воля, трябваше да се научи да се подчинява на чуждата. Но след Великия съвпад на Юпитер и Сатурн през декември 2020 нещата се промениха. Сатурн и Юпитер се събраха в противоположния ви знак Водолей. Този транзит е противоречив, защото Сатурн във Водолей означава, че преживявате опозиция с Господаря на карма. Иначе казано, Сатурн се намира точно срещу вас, гледа ви право в очите, вижда, чува, подушва и регистрира всичко, което правите. Това „следене изкъсо“ може да се прояви под формата на „мигновена карма“* (*Алюзия с песента на Джон Ленън Instant Karma. – Бел. прев.), тоест като съкращаване на времето между действието и последствието. Други зодиакални знаци може да шмекеруват и да им се разминава, но не и вие. Всичко, което сторите, начаса тъпкано ви се връща. Сатурн е твърдо решен да опитоми лъва, което не е непременно лошо за вас. Има начини то да се обърне във ваша полза. Да, ако оплескате нещо, шефът ви веднага ще го засече. Но ако блеснете на работното си място, проявите инициатива и се трудите усърдно, той също ще го забележи и ще ви помогне да се издигнете.

Както Сатурн, така и Слънцето (вашият владетел) са олицетворение на бащински фигури. Когато си противостоят, може да разберете скрита истина за баща си или за друга авторитетна фигура край вас. Не е изключено да се разиграе и сценарий от типа „добрият баща“ и „лошият баща“, респ. „добрият шеф“ и „лошият шеф“, които да ви теглят в различни посоки.

Ала не всичко е толкова мрачно и сатурнообразно. Юпитер, планетата на разширяването и възможностите, също гостува на Водолей. Това означава, че сте склонни да бъдете по-напористи и оптимистични, отколкото е необходимо. Знам, че обичате да поемате рискове и да си играете с огъня, но имайте предвид, че в момента действат две активни сили: Юпитер ви кара да се чувствате по-добре, отколкото сте в действителност, а Сатурн – по-зле, отколкото сте наистина. Положението не е много просто. Но тъй като и двете планети транзитират във вашия дом на взаимоотношенията и баланса, има шанс да постигнете равновесие с помощта на партньор или друг важен за вас човек.

Предстои година, в която отношенията в личния и професионалния ви живот ще бъдат подложени на анализ и преоценка. За последно Сатурн е бил във вашия дом на брака, справедливостта и закона от 1991 до 1993 година. Добре би било да […]

ДЕВА: Аз служа

Завръщане към същността

През последните три години Сатурн – Господарят на кармата, ви подтиква да изследвате щастието си (или неговата липса), творчеството и отношенията си с децата и внуците, като ви насърчава да вдигнете глава от работата си и да бъдете по-весели и забавни. Плутон, Сатурн и Юпитер заедно изпращаха хармонични аспекти на Слънцето ви, особено през 2020, за да установите връзка с детето в себе си. Ала вече е 2021 година, периодът на фриволност отмина и е време да запретнете ръкави, да грабнете куфарчето с инструментите и да се върнете към своята същност: служене, работа и организация. Вие сте майсторите на зодиака и ние очакваме от вас да поправите куп неща, които се счупиха и повредиха миналата година.

А ако се питате: „Каква всъщност е моята същност?“, погледнете по-горе. Вашият код за достъп до космическия банкомат е служенето. Вашият покровител в кабала е най-малката буква – „йод“, която на иврит означава „ръка“. Вие сте Божията ръка. През 2021 Сатурн – планетата на разбирането (третата сфера в кабалистичното Дърво на живота), и Юпитер – планетата на милосърдието (четвъртата сфера) преплитат космични лъчи и ги проектират върху Водолей и вашия дом на служенето и работата. За последен път сте учили уроците на служенето в периода 1991–1993. Тогава обаче в този дом беше само Сатурн, а сега към него се присъединява и Юпитер. Двете планети пък са се комбинирали във вашия дом на служенето за последно преди шестстотин години. Предстоят ви дванадесет месеца, през които ви се дава възможността да разберете, да опознаете, да обогатите и да споделите истинската си същност. Ще се научите да служите на своето тяло, като промените начина си на хранене; ще разберете как да служите на човечеството чрез работата си; ще овладеете концепцията за време, като промените обичайните ежедневни занимания и графика си; ще свикнете служителите и подчинените ви да служат на вас. Сатурн ще ви проверява и изпитва, ще ви притиска да се усъвършенствате и да покажете най-доброто, на което сте способни, а Юпитер ще ви дава шансове да споделяте новите си умения.

Дева е най-важният знак в периода на възстановяване след пандемията. Тя е чистотата, хигиената, здравето, правилното хранене, работата, служенето, счетоводството – всичко, което ни е необходимо, за да раздвижим отново телата и икономиката си. Нищо чудно, че Великият съвпад настъпва във вашия дом на служенето и работата. Накратко, бъдете готови за една важна година на усилен труд и възнаграждение.

Възможно е да получите повишение, но то ще е свързано с повече работа и нови отговорности. Не е изключено да се появи здравословен проблем, който да […]

ВЕЗНИ: Аз балансирам

Любов витае във въздуха

През последните три години Сатурн и Плутон пътуваха заедно във вашия дом на дома и семейството и вие – един от най-социалните знаци, станахте домошари. Наложи ви се да насочите енергията си върху задачата да свиете гнездо; да направите каквото е необходимо, за да се чувствате сигурни; да се справите с древната си карма.

Много Везни смениха местоживеенето си, станаха родители, преживяха раздели, сбогуваха се с децата си, които напуснаха семейното огнище, за да започнат собствен живот. На вратата обаче чука промяна.

През 2021 ще можете да се върнете към своя елемент (въздуха), да разперите криле и да полетите. В дома на любовта и щастието ще се настанят едновременно Господарят на кармата Сатурн и Юпитер, който носи късмет. През следващите няколко години Сатурн ще се фокусира върху щастието ви и ще ви подкани да помислите какво кара душата ви да пее. Как забавлявате себе си и другите? Кога за последно се свързахте с детето в себе си – чрез творчески проект, хоби или спорт? Ще трябва да направите нещо по въпроса.

Сатурн и Юпитер заедно планират чудесна година за вас, която ще се върти около децата, творчеството, радостта, приключенията, спорта и романтиката. Ако имате партньор, през 2021 е време да поработите върху повторното влюбване, романтиката и оригиналните срещи. Предупреждавам, че в противен случай или вие, или половинката ви може да си хване любовник. Ако сте сами, Юпитер ще ви предложи няколко кандидати. Много двойки могат да забременеят, така че ако не желаете да каните нова душа на земята, вземайте предпазни мерки.

Може да ви прозвучи странно, но през 2021 би било чудесно да се запишете на курсове по актьорско майсторство и да излизате повече навън. Киното, театърът, концертната зала и музеите могат да се превърнат във вашата религия. Време е да играете, да се забавлявате и да обичате. Канете гости, организирайте сбирки, киновечери и игри. Защо не и пижамени партита?

За последно Сатурн е бил във вашия дом на любовта и децата през 1991–1993. Тогава Юпитер не е бил там, за да ви помогне да асимилирате суровите уроци, които ви е преподал Господарят на кармата. През 2021 обаче доброто ченге и лошото ченге се събират заедно, за да ви тласнат към творчество и щастие, като същевременно грижливо ви пазят от негативни мисли и страхове, които заплашват да развалят купона.

Страховитата квадратура между Сатурн и Уран въздейства върху вашите домове на […]

СКОРПИОН: Аз (се) преобразявам

Най-хубаво е у дома

През последните три години Сатурн беше зает да поправя вашите комуникации. Подобно на всички водни знаци, и вашият се смята за „ням“, но да не забравяме, че вие сте и знакът на тайните и окултното (което всъщност означава „скрито“). Предпочитате да слушате, да попивате, да асимилирате, да чертаете стратегии, да изглеждате непроницаеми. Но през 2020 година, когато Юпитер влезе във вашия дом на общуването, той ви принуди да поработите над начина, по който изразявате себе си и своите нужди. Същевременно Сатурн и Юпитер ви насърчиха да подобрите уменията си за маркетинг и самореклама, които по принцип ви затрудняват. Всичко това вече приключи; да се надяваме, че сте усвоили уроците и сте готови за следващото ниво.

През 2021 Сатурн (фокусирането) и Юпитер (разширяването) „се нанасят“ при вас и по-точно, ще се настанят във вашия дом на дома и семейството. Обикновено преминаването на Сатурн в най-ниската част на картата не е лесно за представителите на различните знаци. За Скорпионите обаче да се спуснат в избата, за да огледат основите на къщата, не е толкова страшно преживяване. Дори напротив – близко е на природата им. За последно Сатурн е бил в този дом в периода 1991–1993. Важно е да си припомните какво се е случвало тогава във връзка с дома, семейството, емоциите, родителите, родителството и сигурността. Когато Сатурн е във вашия дом на жилището и домакинството, от вас се иска да се съсредоточите върху мястото, където живеете. Така например някои хора се преместват, стават родители, купуват жилище или правят ремонт, а така също работят върху емоционални модели от детството. Домът е вашата черупка и защита, затова Сатурн в този дом може да предизвика силна потребност от емоционална, финансова и физическа сигурност. Присъствието на Сатурн в т.нар. „ъглов“ дом* (*Ъглови са първи, четвърти, седми и десети дом; в случая е четвърти. – Бел. консулт.), където влиянието на планетите се усеща по-силно, може да бъде е натоварващо. Но тъй като и Юпитер е там, неговото великодушие се усилва едновременно с ограниченията на Сатурн. За последно двете планети са били заедно в този дом преди 600 години, така че имате повод за празнуване. Фокусът в живота ви се измества от бизнеса, продажбите, маркетинга, общуването и логиката към дома, семейството и емоциите. Мисля, че този транзит ще ви бъде по-лесен. Това не означава край на бизнеса и продажбите – ако сте овладели непознат език, той не изчезва, щом започнете да учите следващия. Ще отнесете всичко, което сте научили за комуникацията, в сферата на семейството и дома. Може да се наложи да смените офиса или да работите повече от къщи. Между 14 май и 27 юли Юпитер ще навлезе в Риби – сроден воден знак, и в дома на любовта и децата: чудесен  период за романтика, творчество, забавления и щастие.

През 2019 и първата част на 2020 година затъмненията бяха в Рак, също воден знак, поради което лесно се справяхте с  потока от енергия. През 2021 те са предимно в Близнаци и Стрелец – въздушен и огнен знак, което ще […]

СТРЕЛЕЦ: Аз виждам

Намерете своя глас

През последните три години Господарят на кармата Сатурн ви даваше уроци, свързани с финансите и самочувствието. Вие, Стрелци, сте щедри и склонни към прекомерен оптимизъм, но през тези три години се наложи да ограничите харченето, да разберете стойността на спестяванията и да преосмислите ценностите си в живота. Не ви беше лесно да живеете със строг бюджет, а и през 2020 година вашата планета Юпитер беше в падение* (*Планетата е в падение, когато е в знак, противоположен на този, в който е в екзалтация. В случая Юпитер е екзалтиран в Рак и в падение в Козирог, противоположния му знак. Същото важи и за небесните тела, които не са планети: Луната е екзалтирана в Телец и в падение в Скорпион, Слънцето е екзалтирано в Овен и в падение във Везни.– Бел. консулт.). С други думи, управителят на знака ви беше слаб и не можеше да ви се притече на помощ, както обикновено. Всичко това ще се промени през 2021. Великият съвпад на Юпитер и Сатурн в края на 2020 постави началото на нов цикъл за вас, кентаври. Сатурн – планетата на фокусирането, и Юпитер – планетата на разширяването, се събират в дома на общуването, бизнеса, писането, маркетинга и роднините. През 2021 ще бъдете  възнаградени от Юпитер, ако и когато решите да намерите и да използвате своя глас. Стрелецът е знакът на странстващия бард от епохата на разказвачите; той е учител, съветник и пророк. Свикнал е поклоници и почитатели да го следват по петите и да поглъщат всяка негова дума. През 2021 обаче и това ще се промени; ще трябва да се научите да поемате пряка отговорност за посланията си. Какво искате да кажете на другите? Как възнамерявате да го популяризирате? Към кого точно са насочени думите ви? Посланията ви може да бъдат свързани с вашите ценности, продукт, мъдрост, опит, знание или произведение на изкуството.

Юпитер и Сатурн в класическите роли на доброто ченге и лошото ченге ви насърчават да започнете бизнес или да направите дългосрочни инвестиции. През първата част на годината (до 7 март) Минерва (или Атина Палада) – богинята на мъдростта, ще е във вашия дом на писането. От тази позиция тя ще засилва интуицията ви и ще ви помага да формулирате и да популяризирате посланието си. Друго нейно възможно превъплъщение е на мъдра жена, която ще ви предложи добър съвет и контакти. През 2021 е възможно да блеснете и в ролята на свръзка или сватовник; не забравяйте да приберете таксите за посредничество!

Образно казано, гледайте на 2021 като на кръстопът, свръзка, хъб. През тази година ще можете да свържете – и себе си включително – с хора, идеи, клиенти, продукти, различни видове бизнес и компании. Опитите ви да съберете и напаснете всички свои проекти ще приличат на нескончаема игра с Лего.

От друга страна, Южният възел през 2021 попада във вашия знак, което ще ви създаде известни затруднения. Това означава, че всички ние (включително и вие, колкото и парадоксално да звучи) трябва да се освободим от Стрелеца. Иначе казано, удря часът да […]

КОЗИРОГ: Аз използвам

Моята ценност: талант, самочувствие и самооценка

През последните три години вашият управител – Господарят на кармата Сатурн, пътува в знака ви заедно с Господаря на смъртта Плутон. През 2019 в списъка с гости трябваше да включите и Южния възел, а през 2020 Юпитер също настоя да се присъедини към купона. Планетите се натъпкаха във вашия знак, без да спазват елементарна социална дистанция. Споменатият по-горе съвпад на Сатурн и Плутон в Козирог започна на 12 януари 2020, поставяйки началото на 40-годишен цикъл, който ще промени начина ни на справяне с основните аспекти на вашия архетип: обществена структура, банкова система, икономика, енергийни източници, политика и ресурси. Изминалата 2020 беше година на Козирога, приютил Сатурн, Плутон, Минерва, Юпитер и Южния възел. Тази впечатляваща компания застави всички ни да се съсредоточим върху своята кариера, дефиниция за успех, амбиции и отношение към висшестоящите и другите авторитети, за да ги преосмислим, променим и трансформираме. Усетихме ефекта на промяната в бурните социални вълнения, обхванали целия свят. Силите, които олицетворява вашият знак: традиция,  уважение към миналото и консервативен мироглед, бяха похитени от самопровъзгласили се политици популисти, а вие гледахте с ужас как екстремисти взривяват бомби в името на същия бог, комуто служите вие. През цялата пандемия чувствахте тежестта на света върху плещите си.

Но кошмарът свърши. Сатурн и Юпитер напуснаха вашия знак, а Плутон, който е заседнал там от 2008,  ще се изнесе през 2024 година. Накъде са се запътили ли? Ами към съседа ви, Водолея. Да видим сега как смахнатите хипстъри ще излязат наглава с тях…

Последните три години ви дадоха шанса да промените своя облик и да преоткриете себе си, а това означава, че имахте възможност да коригирахте и собствената представа за себе си. Звездите бяха благосклонни към всеки от вас, който поиска да промени своето име, облекло, имейл, местожителство, външност, стил, възгледи за живота, професия, любовна карта и всичко останало, което ви определя. Иначе казано, последните три години ви направиха нов човек.

Какво следва, Козирози? През идните две години ще бъдете приканени да преразгледате своите ценности и начините, по които изкарвате прехраната си, за да станат съвместими с новата ви самоличност. За последно управителят на знака ви Сатурн беше в дома на парите, талантите, самооценката и ценностите в периода 1991–1993. Припомнете си това време: какво разбрахте тогава за своите доходи и финанси?

По принцип Сатурн задава простички въпроси като например: отговаря ли начинът, по който печелите парите си, на ценностната ви система? Добре ли се чувствате на това поприще? Използвате ли истинските си дарби и таланти? Ако повечето ви отговори са утвърдителни, Юпитер и Сатурн ще отворят пред вас пътища да увеличите доходите си, но ще изискват да се трудите усилено, да бъдете дисциплинирани, да поемате повече отговорности и от време на време да преодолявате различни изпитания. Ако обаче не харесвате това, с което се занимавате; ако ви се струва, че на работното място сте недооценени или се чувствате потиснати, сега е най-добрият момент да решите този проблем. Като казвам „сега“, имам предвид последните 600 години. Комбината от Сатурн (фокусирането) и Юпитер (разширяването) може да ви помогне да намерите нова работа, да смените своето амплоа, да инвестирате в талант, който не сте използвали досега. С една дума, да промените всичко, което ви се иска, за да достигнете истинския си потенциал. Помнете, че […]

ВОДОЛЕЙ: Аз знам

Доктрината на Водолея

През последните три години традиционният ви управител Сатурн вилня във вашия дом на болката и страданието, освобождаването, миналите животи, болниците, затворите и какво ли още не. Чувствахте се самотни, изоставени, изолирани от всичко, което обичате, сякаш насила затворени в пашкул. А заради пандемията цялото човечество се изолира заедно с вас. Вие сте знакът на човешката природа и нищо чудно, че всичко, което се случва с вас, засяга осезаемо всички нас. За да стане още по-трудно, Господарят на смъртта Плутон застъпи във вашия дом на болката и болниците още от 2008 година. Когато през 2020 отговорникът по разширяването Юпитер се присъедини към повелителите на кармата и на смъртта, стана прекалено дори и за вас – приносителите на водата, свикнали с тежки товари.

От март до юли 2020 Сатурн беше във вашия знак и после го напусна за малко, ала през декември 2020 се върна отново и този път ще ви гостува до март 2023. Това се е случвало за последен път в периода 1991–1993. Съветвам ви да си припомнете уроците, които ви е преподал тогава, защото е вероятно да се повторят под друга форма. Разликата е, че сега компания на Сатурн ще прави Юпитер – планетата на щедростта и благодатта. За последно двете планети са били заедно във вашия знак през XV век, точно преди Ренесанса. Не се чувствайте задължени, но… и сега очакваме нещо подобно по размах, което да се отрази на цялото човечество.

Великият съвпад на Юпитер и Сатурн, настъпил по време на зимното слънцестоене през 2020 година, отвори портала, през който да пристъпи Епохата на Водолея. През 2024, когато Плутон навлезе във Водолей за първи път от 250 години насам, ще почувстваме вашите вибрации в пълната им сила. За да преминем през водолейския портал, ще имаме нужда от вашите напътствия, защото вие ще търсите пътя и ще ни водите, докато научим езика ви и започнем да разговаряме с вашите извънземни побратими и посестрими без превод. Картата на Водолея в таро е Звездата. Представлява изображение на красива гола жена, канализираща посредством тялото си електромагнитни вълни, които се превръщат в кристали, посипани край нозете ѝ (вж. колодата на Тот). Истинска извънземна Кралица на небесата! През 2021 Сатурн, Юпитер и Минерва ще се съберат във Водолей, което ще рече, че през вашия архетип ще се филтрират фокус, разширяване и мъдрост в аспектите хуманитарна работа, благотворителни дейности, демокрация (разбирана като истинско народовластие), равенство, технологичен напредък, новаторство и младост / младежки дух.

Когато Юпитер и Сатурн са във вашия знак, вие преживявате значителна промяна. От 600 години насам това е най-благоприятният момент да промените облика си, да възприемете нова, по-автентична самоличност, да смените посоката в живота си и да се съсредоточите върху себе си. Не казвам, че трябва да станете егоисти (което би затруднило повечето водолеи), но ви препоръчвам да осъзнаете по-добре собствените си нужди, желания и изисквания, за да можете да проявите пълния си потенциал. През 2021 поискайте от фризьора си да изпробвате нова прическа, нещо по-младежко и хипстърско. Започнете нов тренировъчен режим. Обновете уебсайта си и другите канали, чрез които хората могат да ви намерят. Тази година можете […]

РИБИ: Аз си представям

Завръщане у дома, но някъде далече

Ей сега ще поясня подзаглавието, въпреки че като Риби сигурно вече сте усетили за какво говоря.

През последните три години Господарят на кармата Сатурн беше зает да ремонтира вашия дом на хората, приятелите, компаниите и отношението към държавните институции. Бяхте принудени да ревизирате преценката си за приятели, познати и колеги; за групи, организации и общности, към които принадлежите; за своите контакти, почитатели и клиенти. Може би пандемията ви е помогнала да разберете кои са истинските ви приятели. Ако работите в компания, възможно е да сте станали свидетели на борби за власт и политически маневри, а може всичко това да ви е омръзнало и да сте сменили местоработата си. Не се притеснявайте, ако се чувствате малко самотни; не съжалявайте, че сте се разделили със зловредните хора около себе си. Всичко това беше необходима част от подготовката ви за следващите няколко години, когато Сатурн ще се върне в дванадесети дом, свързан с дванадесетия знак – вашия, Риби.

Веднъж на 27–30 години Сатурн се връща в последния дом на зодиакалната система – дома на освобождението, изолацията, ограничението, мистицизма, страданието, въображението и емпатията. Както виждате, всички тези аспекти на живота са свързани с вашия знак, така че вие се прибирате у дома. Но дванадесетият дом е също така домът на предишните животи, кармата, уменията, способностите и травмите, преживени или натрупани през миналото. Да, вие се прибирате у дома,  но този дом може да е много далеч във времето и пространството. През 2021 година Сатурн ще бъде на същото място, където е бил в периода 1991–1993 г. Възможно е тогавашни преживявания да са свързани със случващото се сега. Освен това през онези години е трябвало да почувствате как се  проявяват спомени от минали животи. Може би сте посетили страна, в която сте живели някога; срещнали сте човек, когото познавате от предишно прераждане; изучавали сте нещо, за което сте имали усещането, че някога сте владели отлично. Тези умения, дарове и способности ще се върнат през следващите три години, докато изследвате миналите си животи посредством различни синхроничности и щастливи случайности.

През 2021 великодушният Юпитер също ще бъде в дванадесетия дом, за да смекчи някои по-сурови аспекти от преминаването на Сатурн през дома на болката и да ви помогне да се справите по-лесно. Какво иска Господарят на кармата от вас ли? Отговорът: да упражнявате откъснатост, безпристрастност и освобождаване. Ще се сблъскате със ситуации, в които ще трябва да се откажете, да се предадете, да загубите, да кажете „сбогом“ и да се справите с човешкото страдание. Като Риби вие притежавате суперсилата на емпатията. През 2021 ще се сблъскате със страдание и болка (не задължително ваши) и от вас ще се иска да бъдете лекар, сестра, лечител, майка и баща за мнозина. Юпитер ще бъде насреща, за да ви напътства. В редица отношения помощта и служенето на другите ще ви открият възможности в кариерата и ще ви дарят с успех дори работата ви да не е свързана с темите на дванадесетия дом. Юпитер управлява кариерата ви, а сега […]

Към книгата

Още от Откъси от книги

Из „Медицината на здравето срещу медицината на болестите: Другият път“, автор: д-р...

Книгата на популярния московски лекар осветлява истинските причини за появата на остеохондроза, хипертония, атеросклероза, диабет и други хронични страдания, нелечими...

Из „Йога за развиване на свръхмозък“, автор: Мастър Чоа Кок Сюи

Ценно помагало с простичка, доказана във времето и валидирана от специалисти техника за избистряне на ума, разгръщане и повишаване на потенциала му. Дори да не се стремим...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА