Екипът

Екипът ни е малък и безкомпромисен в работата си. Дейността на кибейци е подчинена на идеята книгата да бъде изцяло в услуга на читателя – съвременна и почиваща на сериозни аргументи, оригинална, художествено издържàна, предизвикваща ума и вълнуваща сърцето.

Димитър Златарев е основателят на КИБЕА. Визионер, човек с мащабно и нестандартно мислене, отворен за многостранни иновации, който прокара пътя на редица авангардни и актуални идеи в българското книгоиздаване. Журналист и преводач – полиглот с чувствителни сетива и задълбочени познания за класическата и съвременната европейска и американска литература, Димитър Златарев разкри неизследвани тематични ниши, в които любознателният и взискателен читател да открие своята книга.

Марияна Златарева – съучредител на ИК КИБЕА, а от 2005 година неин управител. На нея дължим атмосферата, подбора на заглавията в каталога ни и сработването между хората, което превръща групата служители в екип от единомишленици.

Станислава Миланова и Ирина Манушева – нашите 24/7 преводачи работят на пълни обороти. Тяхната прецизна интерпретация на оригиналния текст предава не само авторовата теза, но и богатството на българския език.

Красимира Деспотова е безкомпромисният ни художествен директор и ръководител на предпечатния отдел.

Дарина Цветкова и Люси Варийска са редакторите на издателството. С професионализъм, афинитет и респект към изящния текст (едната с голямата балтия, другата по-деликатно) допринасят автентичният блясък на авторовите идеи да се разкрие пред читателя грамотно, с прецизен изказ, яснота и елегантност.

Мария Симеонова и Здравка Славева се вихрят в отдела за компютърна обработка под вещото ръководство на Краси Деспотова, придавайки плът и кръв на нейните идеи. Характерната визия на КИБЕА и нейните книги е заслуга на професионалната троица.

Ани Андреева, Снежана Ангелова и Борис Стоянов са лицата на търговския ни отдел. Те се грижат информацията за новите издания и събитията на КИБЕА да стигнат навреме където и до когото трябва, добавяйки значими щрихи към общата картина.

Методи Атанасов е енергичният ни, вечно усмихнат маркетинг директор, който винаги успява да е навсякъде.

Валентина Бъсина вещо дърпаше конците на всички дейности в издателството до ноември 2021 година. В началото на февруари 2022 успешно мина премиерата на най-важното произведение в живота ѝ Радена Бъсина, а междувременно Полина Маринова пое функциите й със замах, мерак и небивал ентусиазъм.

Десислава Петрова – главният ни счетоводител и човекът, без чиято благословия не можем, е в края на списъка по ред, но не и по важност, член на кибейското семейство.

Дара Цветкова списва новините и нюзлетъра, интервюира нашите автори и се грижи за блога. Всеки материал, публикуван в него, представя по неподражаем начин личното й отношение към дадена книга, тема или проблем с почит към принципите на добрата журналистика.

Както и преди, налице е ключовото за атмосферата в КИБЕА четириного присъствие. Любимецът ни – голдънът Ричи, отлетя за Вечните ловни полета, но сега личният състав и офисът са под надзора на Стела – блестящ представител на породата „улична превъзходна“.

СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ и на всички наши колеги – приятели и сподвижници в общото дело! Без тях нямаше да постигнем резултатите, на които се радваме сега, а без вас, скъпи приятели – почитатели, нямаше да има кой да ги оцени.