Началото

Издателска къща КИБЕА е създадена през 1991 година от визионера Димитър Златарев. До 2005 година той определя същността на издателската политика, която следваме и продължаваме да развиваме.

Още с появата си на книжния пазар КИБЕА дава заявка, че ще работи за благото на своя читател, като му предоставя възможността сам да избере начина, по който да подобри живота си. Началото беше трудно за нас, защото легално представихме на книжния пазар книги за самопомощ (self help), алтернативна медицина и духовно познание (new age), които се смятаха за „езотерична литература“. Към нея се причисляваха дори книгите на съвременни мъдреци и световни мислители като Дейл Карнеги, Ейбрахам Маслоу, Даниел Голман и редица други мотиватори. Десетилетия по-късно този тип литература е част от портфолиото на всички големи български издателства.

Първи в България отворихме ресторант за здравословно хранене с фокус върху вегетарианската и веганската кухня. Дълги години той беше единственият ресторант, в който не се пушеше.

Първи представихме на книжния пазар цяла поредица с допълнителна реалност (Augmented reality). Албумната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ привлече вниманието на чуждестранните издатели, но за наша радост беше забелязана и от младите ни почитатели, които оцениха симбиозата на материалното и дигиталното изображение. Поехме поредния издателски риск и той се оправда.

Наша гордост са и триизмерните книги (pop up) „Чудеса на архитектурата“, „Модерна архитектура“, „Космически кораби“, които привлякоха вниманието и спечелиха уважението на могъщи световни издателства. Образците на триизмерното изображение в печатно издание, създадени от Антон Радевски, излязоха на няколко европейски езика, а авторът им е в класацията „Топ 10 на най-добрите хартиени инженери в света“.