Пролет е. Да се стегнем! И да дишаме! Упражнения

Четем „Цялостна система за самолечение“ и прилагаме практики за възстановяване на жизнеността

Пролет е. Да се стегнем! И да дишаме! Упражнения

Споделяме изпитани упражнения от любимото ни ръководство с даоистки техники за самостоятелно справяне с разнообразни болести, недъзи, болежки и неразположения. Сега Цялостна система за самолечение е с две предложения: 1) Как да намалим теглото си и да стопим излишните сантиметри и 2) Как да дишаме, за да се отпуснем или обратното, да вдигнем енергийното ниво.

***

УПРАЖНЕНИЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО

Първа част

1. Застанете изправени дo стена така, че петите, бедрата и горната част на гърба и главата да се опират до стената.

2. Вдишвайки през носа, изпънете тялото си нагоре, като приберете корема си колкото може повече, така че гръдният кош да се разшири максимално. Оставете ръцете отпуснати надолу. Раменете си трябва да усещате, сякаш се разширяват и притискат стената.

Виж фигури 72a и 72б.

3. Издишайте колкото можете no-бързо през устата. Изпразнете белите дробове напълно и приберете корема навътре. Ако издишването е направено както трябва, цялото ви тяло автоматично ще се стегне.

4. Повторете това вдишване-издишване от 7 до 12 пъти. Ще откриете, че с постоянни упражнения мускулите на корема ще се стегнат и укрепят. Излишните тлъстини, течности и плът ще изчезнат и коремът ще се стопи.

Втора част

1. Отдръпнете се от стената и вдигнете пети от пода така, че да застанете колкото е възможно по-високо на пръсти.

Виж фигура 73.

2. Поддържайки гърба си изправен, сгънете леко колене, като че се готвите да седнете на стол. Ръцете ви ще заемат положение 45 градуса спрямо тялото.

3. Дишайте равномерно и задръжте в тази поза от 10 до 20 секунди и дори повече, ако ви е възможно.

Забележка: В началото ще ви бъде трудно да държите гърба си изправен и да стоите издигнати твърде високо на пръсти. Но с практиката ще успеете да установите петите си перпендикулярно на пода, а гърба – изправен. Тази поза засилва и тонизира бедрата, прасците и глезените. Коремните мускули стават по-силни, увеличава се кръвообращението в краката и цялото тяло, като същевременно укрепват гърбът и нервите. Упражнението стимулира още меридианите на пикочния мехур, жлъчния мехур и стомаха. Тези меридиани се намират по дължината на краката и помагат да бъде намалено задържането на течности и излишното тегло и да се понижи кръвното налягане.

По време на сеанс винаги изпълнявайте и двете части на упражнението, тъй като те взаимно се допълват и балансират.

ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ И ЗАРЕЖДАНЕ С ЕНЕРГИЯ

Телесната енергия се дели на ин и ян енергия. Ин енергията е отрицателна, спокойна и отпускаща. Ян енергията е положителна, стимулираща и тонизираща.

Тези енергии са свързани със симпатиковата и парасимпатиковата нервна система и зареждането с йони. Когато симпатиковата нервна система е активизирана, ян енергията се увеличава. С нейното увеличаване кръвното налягане, сърцебиенето, половото влечение и т.н. също се увеличават. Междувременно тялото произвежда положителни йони. Тъй като нивото на положителните йони се покачва, хората чувстват главоболие, повишено кръвно налягане, стрес, напрежение. Обратно, когато ин енергията нараства, се произвеждат отрицателни йони. Това стимулира парасимпатиковата нервна система и в резултат се понижава кръвното налягане, забавят се ударите на сърцето, отслабва половото влечение и т.н. Прекомерната ин енергия води до отпуснатост, депресия, тъга, слабост и пр.

И така, човешкото тяло произвежда положителни и отрицателни йони. Но то трябва да ги произвежда по един уравновесен начин, в противен случай човек няма да се чувства добре.

Как уравновесяваме енергиите ин и ян?

Просто като дишаме. Продължителното или бавно вдишване създава ян енергия, продължителното или бавно издишване създава ин енергия, а задържането на дъха  уравновесява двете енергии.

Ако се нуждаете от тонизиране, винаги, където и да се намирате, вдишвайте 15 секунди (или бройте до 15), задържайте дъха за 10 секунди и издишвайте за 5 секунди. За да се отпуснете, по всяко време и навсякъде, вдишвайте за 5 секунди, задържайте дъха за 10 секунди и издишвайте за 15 секунди. С тази техника можете да поддържате уравновесено или спокойно поведение във всяка неприятна ситуация. Можете да удължите времетраенето на вдишванията и издишванията.

Към „Цялостна система за самолечение“

Още от Откъси от книги

Из „Медицината на здравето срещу медицината на болестите: Другият път“, автор: д-р...

Книгата на популярния московски лекар осветлява истинските причини за появата на остеохондроза, хипертония, атеросклероза, диабет и други хронични страдания, нелечими...

Из „Йога за развиване на свръхмозък“, автор: Мастър Чоа Кок Сюи

Ценно помагало с простичка, доказана във времето и валидирана от специалисти техника за избистряне на ума, разгръщане и повишаване на потенциала му. Дори да не се стремим...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА