Упражнение на тигъра

Упражнение на тигъра

из „Цялостна система за самолечение“, автор: д-р Стивън Томас Чан

Докато драконът символизира императора, тигърът представлява генерала, военачалника с амбиция, знания, власт и физическа ефективност, който защитава трона на императора и налага неговите желания.

Тигърът съответства на елемента Дърво, така че Упражнението на тигъра влияе върху черния дроб и нервите. Даоистите смятат, че структурата на нервната система наподобява тази на растение, чиито корени излизат от черния дроб.

Упражнението на тигъра спомага за преодоляване на вредните психически състояния на безпокойство или враждебност, неефективност и липса на амбиция. Смята се, че тези неблагоприятни психически нагласи произлизат от метаболичен дисбаланс, предизвикан от неправилното функциониране на черния дроб.

Това упражнение се препоръчва за лекуване и за премахване на отровите от черния дроб, за успокояване на възбудени нерви, за балансиране на функциите на жлъчката и за изчистване на натрупаните отрови в мозъка и клетките на тялото.

Тигърът демонстрира властта си чрез способността да улови нещо, като скача върху него и го сграбчва. Позата на тигъра е уподобяване на „скачане върху“.

Започнете от неподвижно изправено положение. Направете няколко дълбоки вдишвания, като си представяте, че сте тигър. След като представата е пълна, сгънете леко коленете си и се повдигнете на пръсти, като в същото време изпъвате нагоре и напред ръцете си, докато те се изправят. Дръжте ноктите си надолу, като че ли сте протегнали лапи, за да сграбчите нещо. Поддържайте тази поза, докато можете да задържите представата, без да напрягате тялото. Повторете толкова пъти, колкото можете без усилие.

Още от Откъси от книги

Из „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака“, автор: Гал Сасон

Откъси от книгата в аванс

Към моите сестри и братя по кръв и дух

България е в моето ДНК и винаги ще заема специално място в сърцето ми. Някои от вас може би знаят, че баща ми е от Варна. Израсъл...

Душата, свободна от страх – решаващ фактор за укрепване на имунната система

Четем „Защита от инфекции. Как да укрепим имунната си система трайно с естествени природни средства“

Публикуваният откъс е от края на Първа част „Нашият свят изисква укрепване на имунитета – сега и в бъдеще“. Преди това са приведени съвети и насоки за хранене и начин на живот...

Да успокоим ума и да избистрим мислите с готварски рецепти от аюрведа

Четем и готвим с „Аюрведа в кухнята“

Авторката Кейт О’Донъл: Въпреки че аюрведа е епична, сложна, утвърдена във вековете медицинска система, в тази книга споделям някои практики от сатвическото хранене и ежедневие...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА