Коледните „Нибелунги“ на КИБЕА. Пръстен трети: „Зигфрид“ 3D&2D

Коледните „Нибелунги“ на КИБЕА. Пръстен трети: „Зигфрид“ 3D&2D

В обем, с движение и звук  настъпва третата книга от четирилогията „Пръстенът на нибелунга“

„Зигфрид“ – новият бисер от албумната фентъзи поредица на КИБЕА  „Пръстенът на нибелунга“, вече напира да се изправи в цял ръст и да размаха вълшебния меч Нотунг. И както подобава на всичко трето, предпоследната част на сагата по либретото на Вагнеровата опера носи нещо по-различно и магично – т.нар. добавена реалност.

След злочестините на джуджето – краля на нибелунгите Алберих, който открадна златото на татко Рейн и изкова от него пагубния вълшебен пръстен (Рейнско злато), след порязаните пориви на валкирията Брунхилда да бъде лоялна към богове и простосмъртни – сурово наказана заради което (Валкирия), удря часът на смелчагата със свободна воля Зигфрид. Непоквареност, храброст и свободна воля обаче са гърмяща смес и под краката на боговете май започва да пари. Но да не избързваме, за техния залез – догодина по същото време.

Задачата на младия Зигфрид е ако не проста, то ясна. Той трябва да отнеме от омагьосания като змей великан Фафнир пръстена – инструмент за владеене на света, и вълшебната тиара – аналог на шапка-невидимка и средство за телепортиране. Така по сценария на лукавия бог-вседържец Вотан простосърдечният младеж ще му поднесе на тепсия пълната власт над всичко живо и неживо.

Обръчът около мераклиите да притежават пръстена се затяга. Ще победи ли личният момък и чистосърдечен добряк  Зигфрид змея? Ще се изплъзне ли на магията, закодирана в златния накит, която коси наред съдбините на всички негови притежатели? Дали тежкото проклятие ще пречупи свободната му воля – впрочем тъкмо пръстенът действа като лакмус за нейното наличие? Пък и тя е непредсказуема – знаем от „Рейнско злато“ и „Валкирия“, че дори не съвсем свободната воля може да изкриви тънките сметки на самозабравилите се богове. А и колко да е свободна волята на безхитростния младеж, след като съдбата му е заличена от неговата лична история с личната благословия на вероломния бог-вседържец Вотан?

И още куп ключови въпроси чакат своя отговор: Дали ще помогне на Зигфрид героичното му потекло, непознаването на страха и коварната опека на върховния бог, чийто свиден проект е всъщност? И ще лумне ли любовта му с Брунхилда, наказана за неподчинение и приспана задълго на каменно ложе, непристъпно обкръжено с пламъци? Отказаха ли се старите ни познайници Алберих и Миме от амбицията да властват над света с помощта на пръстена и докъде ще ги доведе пагубната им страст? И още много нишки се преплитат в третата книга – така изкусно, както норните предат нишките на съдбата край Дървото на живота Игдразил.

Третата част на сагата кипи от страсти – досущ като запенените води на татко Рейн, откакто Алберих открадна златото му. Част от тези страсти са чисти, повечето – подмолни, примесени с коварство и любов и изригнали в резки обрати и дръзки сблъсъци на мирогледи. Нищо не е както изглежда, отвъд видимостта на нещата са козните на боговете и древният архетип да властват над света. На всяка цена. Тя пък традиционно се плаща с обезценения живот и болезнените компромиси на човеците. Защо ли обаче в края на третата книга норните оплитат конците? Защо е толкова опасна освободената человеческа воля, изплъзнала се от властта на върховните повелители? Дали това не са първите отблясъци от залеза на боговете, около които все повече се затяга пръстенът на собствените им интриги.

Ще видим догодина по Коледа.

***
С авторската интерпретация на „Зигфрид“ и с добавената реалност на триизмерни герои и анимирани ситуации, КИБЕА отваря още по-широко третия портал на оперното изкуство и древната мъдрост към младата публика. Към любителите на фентъзито и иновациите, естетите с вкус към майсторското слово и илюстрация. Към твърдия електорат на добрата книга.

Пир за окото, ума и душата, и „Рейнско злато“, „Валкирия“ и „Зигфрид“ са брилянти от коледната колекция must have на КИБЕА. Омагьосващи истории, сочен език и приказни разказвачески умения, великолепни илюстрации – вече с триизмерни герои и анимирани ситуации, и оформление. Какво повече да искаме читателите от шедьовър, който ще погали сетивото на човека с въображение и вкус.

Дарина Цветкова

Допълнителна информация

За Рейнско злато
За Валкирия

Коледните Нибелунги на КИБЕА. Пръстен втори: Валкирия
За добавената реалност на „Нибелунгите“

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА