Коледните Нибелунги на КИБЕА. Пръстен втори: Валкирия

Коледните Нибелунги на КИБЕА. Пръстен втори: Валкирия

Миналата година КИБЕА озари Коледа с коварния блясък на „Рейнско злато“. На 8 декември т.г. от щанд 332 на Международния софийски панаир на книгата в НДК започва походът на Валкирия-та.

Валкирия е втората част от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ по либретото на монументалното Вагнерово творение. Проектът на КИБЕА компресира в четири полиграфски бисера съдържанието на 15-часовата оперна сага, заключила в омагьосан пръстен митове и героични сказания от средновековния немскоезичен епос. С интерпретацията на Валкирия издателството отваря втория портал на оперното изкуство и древната мъдрост към младата публика. Към любителите на фентъзито, естетите с вкус към майсторското слово и илюстрация. Към твърдия електорат на добрата книга.

По време на Панаира ще се състои и първата среща на читателите с Пръстенът на нибелунга: Валкирия.

За книгата

Потапяме се в минорен свят, рядко прорязван от светъл лъч. Лъчът, знайно е, във всички времена, народи, литератури, реализми и фентъзита, е на любовта. Най-ярките й проявления във Валкирия - в угода на жизнената правда - са в трагичния регистър. Не се развиделява на Средната земя и в редките случаи, когато човешката воля се еманципира от капризите и тайните кроежи на боговете. Например, когато едни митични същества се опълчват на управляващите ги свръхсъщества, погазвайки светая светих на йерархията по повика на своята съвест. Най-яркият пример в книгата е бунтът на валкирията Брунхилда – любимата щерка на върховния бог Вотан, срещу баща й. Тъкмо тук обаче надеждата покълва в мрака. Въздейства особено осезаемо, защото фентъзи, мит или вълшебна сказка, Пръстенът на нибелунга създава условна реалност, паралелен свят с болеви точки, които отекват у нас днес. Независимо дали сме в категорията на младия или по-немладия читател.

Над изтъканите отнапред човешки съдби и света на богове, полубогове, джуджета и валкирии тегне злокобната сянка на златото, което методично поразява всички свои властелини. Ибо всеки, който се докосне до него, печели всемогъща власт, но се отрича вовеки от любовта и се лишава от своето лице и сила. Губителната мощ на благородния метал възниква, когато той влезе в реакция с всякой нечист помисъл и стремление към абсолютна власт. Която, знайно е, развращава абсолютно.

Много основна поука, която малките и младите смътно ще почувстват, а по-немладите ще преговорят и от този нов прочит на Вагнеровото либрето. И както митичните норнии тъкат човешките съдби, така червената нишка на генералната поука пронизва увлекателните разкази за подвизи, коварство, смърт и любов заедно с цяла дружина по-ситни посестрими.  И като в приказките, малките поуки следват заглавията на главите. От Валкирия на КИБЕА децата ще научат, че: Не последната схватка създава героите и истината невинаги се вижда с просто око; Завистта на един може да съсипе живота на мнозина; Редно е боговете да носят справедливост, а не да подреждат света както им е угодно; Честта и любовта са по-важни от насила дадената дума и т.н.

И в Рейнско злато, и във Валкирия нагазваме в по-усойната сянка на Игдразил (Дървото на живота). С всяка страница става все по-интересно, интригата се заплита още, а бъдещето е неясно. Може и да се обърнат нещата, обратите тук прищракват като капани. Ала такива са законите на фентъзито: отвъд фаталните случки не прозира оптимизъм; лошото и доброто не се уравновесяват; няма гаранция, че доброто ще победи, тежките изпитания не са само временно препятствие преди щастливия край, резултатът пък изобщо не е очевиден. Печално, но интригуващо и твърде поучително.

И Рейнско злато, и Валкирия са пир за окото, ума и душата. Омагьосващи истории, сочен език и приказни разказвачески умения, великолепни илюстрации и оформление. Какво повече да искаме читателите от шедьовър, който ще погали сетивото на човека с въображение и вкус.

И двата брилянта са от коледната колекция Must have на КИБЕА.

Дарина Цветкова

Блиц-интервю с Елена Павлова (текст) прочетете тук, с Петър Станимиров (илюстрация) прочетете тук, с Красимира Деспотова (артдиректор на проекта) прочетете тук.

Още от Мнения за книги

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Идиотите били непобедими. Въпросът е какви сме ние, щом доброволно се тровим със стрес

Как хем да се справим с поредния невидим вредител (напомня ли ви нещо, с корона например), хем да се наслаждаваме на процеса

На портата ни потропа поредният невидим враг. Нещо трябва да се прави и организмите ни задействаха естествената реакция „Бий се или бягай“. Сега, няма къде да бягаме, стоим си...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА