Това е друга опера, хер Вагнер!

Това е друга опера, хер Вагнер!

На живо в 3D и 2D от света на „Нибелунгите“

С нов прочит и поглед към „живия образ“ ще изненада КИБЕА ревностните поклонници на авторската си сага „Пръстенът на нибелунга“ преди Коледа. Буквално.

Тайната съставка е в т.нар. добавена реалност, която обхваща илюстрации и от трите книги на албумната фентъзи поредица по едноименната Вагнерова опера. Синергията между традиционния печат и мобилните технологии ни позволява да видим древни истории, разказани или изпети в класически образци, по нов начин. Неочаквани 3D и 2D-ефекти изстрелват читателя на „Рейнско злато“, „Валкирия“ и „Зигфрид“ право в епицентъра на фентъзито за проклятието на пръстена. Да, да, същият, който покосява наред своите властелини и вдъхновява първо композитора Вагнер за операта „Пръстенът на нибелунга“, а сетне и писателя Толкин за романа „Властелинът на пръстена“.

Как става магията и какви са съставките й? Визуалните технологии разширяват границите си и зрелищните холограмни и анимационни ефекти, с които свикнахме в киносалона, населяват света на книгата. Само че в киното ни трябват специални очила, а тук – съответното приложение на мобилния телефон, таблета и т.н. Всичко, което е необходимо, за да подейства магията на добавената реалност:

  • Да свалите на телефон или таблет специално разработеното приложение KIBEA.
  • Да насочите мобилното устройство към фантастичните илюстрации на маестро Петър Станимиров в „Рейнско злато“ и/или „Валкирия“, и/или „Зигфрид“ и … да надникнете отвъд тях. Избирате си ъгъл и се гмурвате във фентъзито за древните скандинавски митове и предания.
  • Да изпитате гъдела от съучастието си в раздвижването на героя или сцената, доколкото от разстоянието и ъгъла, под който гледате илюстрацията през приложението на телефона или таблета си, зависи и ефектът.

Какъв е въпросният ефект: Плоската до този момент илюстрация се раздвижва и дописва пред очите ни. 2D-анимационният или 3D-холограмен ефект я превръща в нещо много по-необичайно, неочаквано и информативно. Да видим:

Тук се отварят и затварят кованите порти на Нибелхайм. Ето го и кралят на нибелунгите – джуджето Алберих, как с трескав поглед се любува на откраднатото злато, а край вълшебния пръстен се вият нишките на изкусно втъканите магии. По клоните на Игдразил – Дървото на живота, блещукат различните светове, които само си мислят, че са единствени. Там главният майстор-ковач замахва с чука и ударът отеква в ушите ни. Ето я и най-личната валкирия Брунхилда да извисява мощната си снага. Край Йорд – Богинята на земята, прелитат със зловещ грак орляци гарвани, а планетите плавно следват орбитата си. И бъдете нащрек – великанът Фафнир, превърнат в змей, сече с мощни криле въздуха и всява ужас у мало и голямо. Тежки сънища морят братоубиеца, повдига се клепачът му и огромно зловещо око се вторачва право в нас. 

И това е само началото.

Добавената реалност на „Нибелунгите“ ще дебютира на щанд 334 по време на Софийския международен книжен панаир тази година. С развитието на приложението ще оживяват все повече герои, случки и ситуации от всичките четири албумни тома на поредицата „Пръстенът на нибелунга“ (Последният – „Залезът на боговете“, ще излезе за Коледа 2017.). Ще има и интерактивни изненади, но сами ще ги откриете. И няма значение кога и коя книга от сагата сте си купили – магията действа!

„Пръстенът на нибелунга“ на издателство КИБЕА е първата създадена в България многотомна сага с използване на технологията „добавена реалност“. Безплатното мобилното приложение KIBEA ще бъде готово за сваляне на Android още по време на Коледния панаир на книгата, а за iOS – след 24 януари 2017. Техническата реализация е на партньорите ни от zetaFORMS и Akashik.space.

Пир за окото, ума и душата, и „Рейнско злато“, и „Валкирия“, и „Зигфрид“ са брилянти от коледната колекция must have на КИБЕА. Омагьосващи истории, сочен език и приказни разказвачески умения, великолепно оформление и илюстрации – вече с добавената реалност на триизмерни герои и анимирани ситуации. Какво повече да искаме читателите от шедьовър, който ще погали сетивото на човека с въображение и вкус.

Това наистина е друга опера, хер Вагнер.

Дарина Цветкова

 

За Зигфрид четете тук.
За Валкирия четете тук и тук.
За Рейнско злато четете тук.

Категория: 

Още от Интересни факти

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА