Това е друга опера, хер Вагнер!

Това е друга опера, хер Вагнер!

На живо в 3D и 2D от света на „Нибелунгите“

С нов прочит и поглед към „живия образ“ ще изненада КИБЕА ревностните поклонници на авторската си сага „Пръстенът на нибелунга“ преди Коледа. Буквално.

Тайната съставка е в т.нар. добавена реалност, която обхваща илюстрации и от трите книги на албумната фентъзи поредица по едноименната Вагнерова опера. Синергията между традиционния печат и мобилните технологии ни позволява да видим древни истории, разказани или изпети в класически образци, по нов начин. Неочаквани 3D и 2D-ефекти изстрелват читателя на „Рейнско злато“, „Валкирия“ и „Зигфрид“ право в епицентъра на фентъзито за проклятието на пръстена. Да, да, същият, който покосява наред своите властелини и вдъхновява първо композитора Вагнер за операта „Пръстенът на нибелунга“, а сетне и писателя Толкин за романа „Властелинът на пръстена“.

Как става магията и какви са съставките й? Визуалните технологии разширяват границите си и зрелищните холограмни и анимационни ефекти, с които свикнахме в киносалона, населяват света на книгата. Само че в киното ни трябват специални очила, а тук – съответното приложение на мобилния телефон, таблета и т.н. Всичко, което е необходимо, за да подейства магията на добавената реалност:

  • Да свалите на телефон или таблет специално разработеното приложение KIBEA.
  • Да насочите мобилното устройство към фантастичните илюстрации на маестро Петър Станимиров в „Рейнско злато“ и/или „Валкирия“, и/или „Зигфрид“ и … да надникнете отвъд тях. Избирате си ъгъл и се гмурвате във фентъзито за древните скандинавски митове и предания.
  • Да изпитате гъдела от съучастието си в раздвижването на героя или сцената, доколкото от разстоянието и ъгъла, под който гледате илюстрацията през приложението на телефона или таблета си, зависи и ефектът.

Какъв е въпросният ефект: Плоската до този момент илюстрация се раздвижва и дописва пред очите ни. 2D-анимационният или 3D-холограмен ефект я превръща в нещо много по-необичайно, неочаквано и информативно. Да видим:

Тук се отварят и затварят кованите порти на Нибелхайм. Ето го и кралят на нибелунгите – джуджето Алберих, как с трескав поглед се любува на откраднатото злато, а край вълшебния пръстен се вият нишките на изкусно втъканите магии. По клоните на Игдразил – Дървото на живота, блещукат различните светове, които само си мислят, че са единствени. Там главният майстор-ковач замахва с чука и ударът отеква в ушите ни. Ето я и най-личната валкирия Брунхилда да извисява мощната си снага. Край Йорд – Богинята на земята, прелитат със зловещ грак орляци гарвани, а планетите плавно следват орбитата си. И бъдете нащрек – великанът Фафнир, превърнат в змей, сече с мощни криле въздуха и всява ужас у мало и голямо. Тежки сънища морят братоубиеца, повдига се клепачът му и огромно зловещо око се вторачва право в нас. 

И това е само началото.

Добавената реалност на „Нибелунгите“ ще дебютира на щанд 334 по време на Софийския международен книжен панаир тази година. С развитието на приложението ще оживяват все повече герои, случки и ситуации от всичките четири албумни тома на поредицата „Пръстенът на нибелунга“ (Последният – „Залезът на боговете“, ще излезе за Коледа 2017.). Ще има и интерактивни изненади, но сами ще ги откриете. И няма значение кога и коя книга от сагата сте си купили – магията действа!

„Пръстенът на нибелунга“ на издателство КИБЕА е първата създадена в България многотомна сага с използване на технологията „добавена реалност“. Безплатното мобилното приложение KIBEA ще бъде готово за сваляне на Android още по време на Коледния панаир на книгата, а за iOS – след 24 януари 2017. Техническата реализация е на партньорите ни от zetaFORMS и Akashik.space.

Пир за окото, ума и душата, и „Рейнско злато“, и „Валкирия“, и „Зигфрид“ са брилянти от коледната колекция must have на КИБЕА. Омагьосващи истории, сочен език и приказни разказвачески умения, великолепно оформление и илюстрации – вече с добавената реалност на триизмерни герои и анимирани ситуации. Какво повече да искаме читателите от шедьовър, който ще погали сетивото на човека с въображение и вкус.

Това наистина е друга опера, хер Вагнер.

Дарина Цветкова

Допълнителна информация

Повече за Зигфрид
Към книгата „Пръстенът на нибелунга. Валкирия“

Повече за Валкирия
Към книгата „Пръстенът на нибелунга. Рейнско злато“

Още от Интересни факти

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на...

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси . С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен...

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни . Излезе на български и...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА