Детско здраве: Облекчаваме настинката по 4 начина

Четем „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“. 4 системи за лечение на 25 често срещани заболявания

Детско здраве: Облекчаваме настинката по 4 начина

Кои са симптомите на настинка при децата? Как да облекчим състоянието на детето – със средствата на конвенционалната медицина, китайската медицина (билки и акупресура), хомеопатията или билколечението? Или чрез комбинирането им? Който и път да предпочетете, тази и останалите 24 глави с лечебни съвети за най-често срещаните заболявания при малчуганите ви предлагат избор и гъвкав подход как да помогнете на детето си. Разглеждат се също колики, екзема, диария, нощно напикаване, конюнктивит, никнене на зъби, варицела, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, остър ставен ревматизъм, астма и др.

***

Забележка: Народното название „настинка“ може да съответства на различни (обикновено вирусни) инфекции на горните дихателни пътища, вкл. и катар на ГДП.

Диагноза

Настинката се причинява от над 200 вида вируса, които оцеляват извън тялото до три часа. Заразяването става по въздушно-капков път чрез вдишване или допиране на замърсени с вируса ръце до носа и устата.

В предучилищна възраст децата често страдат от настинки, докато не изградят по-силен имунитет.

Симптоми

 • Общо неразположение
 • Болки в ставите и втрисане
 • Възпалено гърло и подути лимфни възли
 • Хрема
 • Кихане
 • Сълзене от очите
 • Затруднено дишане
 • Кашлица заради стичащите се в гърлото секрети
 • Конгестия (тежест) и пукане в ушите
 • Повишена температура
 • Загуба на апетит
 • Умора и раздразнителност

Цел на лечението

Не съществува лечение за настинката. Антибиотиците са безполезни, освен ако няма наслагване и на бактериална инфекция, а за момента няма известни ефективни противовирусни препарати. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите.

КОНВЕНЦИОНАЛНА МЕДИЦИНА

Медицинското название на настинката е „инфекция на горните дихателни пътища“, а причинителят й е т.нар. „риновирус“ (инфекциозен ринит).

Превенция. От основно значение за предотвратяване на разпространението на вируса е редовното миене на ръцете. През студения сезон можете да давате витамин С, цинк и имуностимулиращи билки като ехинацея, лиственица (Larch arabinogalactans) и гъби рейши.

Назални деконгестанти. Използвайте спрей с физиологичен разтвор, за да намалите набъбването на лигавицата и предотвратите натрупването на секрети. За временно облекчение можете да прилагате лек деконгестант като Neo-Synephrine® или Afrin® за около три дни.

Задължително избягвайте приложението им обаче при настоящи или минали проблеми със сърцето и кръвното налягане, както и при тревожно разстройство.

Кашлица. За кратко можете да давате декстрометорфан, стига детето да е над 5 г. и да не страда от астма.

Съвет: Облекчение за носа

Поставяйте разредено ментово или евкалиптово масло под ноздрите по няколко пъти на ден – спомага за отбъбване на лигавицата (не се препоръчва за бебета).

ТРАДИЦИОННА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА

Билки

 • Таблетките Gan Mao Lin. Можете да давате по 3-4 три пъти дневно.
 • Билкова отвара. За лечение на тежка настинка смесете 12 грама Ban Lan Gen (корен от багрилна сърпица), 12 грама Lian Qiao (плод от форзиция), 12 грама Niu Bang Zi (семена от репей), 8 грама Bo He (полска мента), 10 грама Huang Qin (корен от скутелария) и 6 грама Gan Gao (корен от сладник) в керамичен съд и ги залейте с 3-4 чаши вода.

Кипнете и оставете да ври 30 минути. Прецедете течността и след изстиване давайте по 1 чаша три пъти дневно в продължение на 3 до 5 дни или до отшумяване на симптомите. Дозата трябва да се съобрази с теглото на детето.

Акупресура

Притискането на точките Feng Chi, Tai Yang и Hegu ще помогне за облекчаването на симптомите на настинка като главоболие и набъбнала лигавица. Feng Chi се намират в задната част на главата, в основата на черепа, на 2 цуна (цун – мярка в акупунктурата) встрани от центъра. Tai Yang е разположена на слепоочието, в ямката между края на веждата и клепача. Притискайте с палец и отпускайте около 20 пъти, като постепенно увеличавате натиска. С върха на палеца притискайте в продължение на 1-2 минути точките Hegu, разположени върху опакото на дланта, между палеца и показалеца.

ХОМЕОПАТИЯ

Правилно подбраното лекарство може да намали продължителността на инфекцията и да предотврати настъпването на усложнения.

Aconitum. Полезен при лечението на внезапна настинка след излагане на сух и студен вятър, Aconitum има най-добър ефект, ако се приема при първата поява на симптомите. Опитайте го, ако детето ви се чувства добре вечерта, но се събуди в малките часове с безпокойство, страх и треска. Гърлото е топло и сухо, съпроводено от засилена жажда.

Belladonna. Най-ефективна при първите признаци на настинка, Belladonna е показана, когато симптомите включват общо неразположение с висока температура и суха, зачервена кожа, излъчваща топлина. Гърлото също е парещо и възпалено, затруднено е преглъщането на течности. Може да се развие и болка в ушите, която често е по-силна от дясната страна.

Arsenicum album. Помислете за това лекарство, ако е налице парене в носа и гърлото, което се успокоява от топлина. Симптомите включват оскъден, бистър секрет от носа, от който ноздрите се чувстват болезнени и възпалени, и суха, мъчителна кашлица, усилваща се в легнало положение. Макар изтощени от болестта, пациентите са неспокойни, ако около тях не е чисто и подредено.

Natrium muriaticum. Ако носът е ту сух и запушен, ту с обилна хрема. Секрецията се влошава от пристъпи на кихане. Възможно е да се появи херпес или сухота на устните.

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Андрографис. Тази горчива билка, богата на антиоксиданти, има противовирусно действие. Тя стимулира имунната система да се бори с настинката, като в същото време подобрява храносмилането и пречиства черния дроб. Поради „студените“ си, горчиви свойства най-добре се приема заедно с „топли“ билки като джинджифил и клинавиче (астрагалус). Билколечителят може да ви препоръча конкретен изпитан екстракт.

Сладник. Наричана още „сладък корен“ или „женско биле“, тази билка успокоява възпаленото, раздразнено гърло и едновременно с това, благодарение на силното си противовирусно действие, намалява тежестта и продължителността на настинката. В зависимост от възрастта на детето, за краткосрочна употреба може да ви бъде препоръчан чай, но таблетките за смучене също са ефективни.

Маточина. Ефективна при настинки, причиняващи безпокойство, тревожност, безсъние и главоболие, свързано със стреса, маточината притежава успокоителни, противовирусни, спазмолитични и газогонни свойства, подпомагащи отпускането и излекуването. Запарете 2 супени лъжици листа с чаша вода и давайте преди лягане, но се консултирайте със специалист, който може да промени дозата според възрастта на детето.

Клинавиче. Флавоноидите, полизахаридите и сапонините в тази билка укрепват имунната система, повишавайки антиоксидантната активност и разрушаването на вируса. Може да се приема под формата на чай или тинктура.

Към Наръчник по алтернативна медицина
Още за Наръчника 

Още от Откъси от книги

Из „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака“, автор: Гал Сасон

Откъси от книгата в аванс

Към моите сестри и братя по кръв и дух

България е в моето ДНК и винаги ще заема специално място в сърцето ми. Някои от вас може би знаят, че баща ми е...

Душата, свободна от страх – решаващ фактор за укрепване на имунната система

Четем „Защита от инфекции. Как да укрепим имунната си система трайно с естествени природни средства“

Публикуваният откъс е от края на Първа част „Нашият свят изисква укрепване на имунитета – сега и в бъдеще“. Преди това са приведени съвети и насоки за хранене и начин на...

Да успокоим ума и да избистрим мислите с готварски рецепти от аюрведа

Четем и готвим с „Аюрведа в кухнята“

Авторката Кейт О’Донъл: Въпреки че аюрведа е епична, сложна, утвърдена във вековете медицинска система, в тази книга споделям някои практики от сатвическото хранене и...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА