Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от НАСА със солидна кариера и ни помен от звездна болест. Д-р Джоан Верникос ни отваря очите за мегафасулската истина как да поддържаме лесно физическа форма. Ерго, здравето си. Значи и духа.

И тази истина звучи толкова елементарно, че средностатистическият скептик от ерата на универсалните лекове може и да се поусъмни. Въпреки солидната научна подкованост, наричана за простота „експертиза“, на авторката – дългогодишен и многократно отличаван служител на американската правителствена агенция за космически изследвания. Пък и от семантична гледна точка звездите, космоса и въздухоплаването леко нелепо се асоциират с простите телодвижения „клекни – седни – стани и се протегни“, които се родеят по-скоро с едновремешната ведрина в училище, нежели с мащабите на НАСА.

Всъщност няма нищо нелогично, странно и необяснимо. Изследвайки въздействието на безтегловността върху човешкото здраве, д-р Джоан Верникос проследява причинно-следствената връзка между уседналия начин на живот, бързото стареене и влошеното здраве. Главният герой в сянка е гравитацията – наш приятел или враг според това доколко я зачитаме. Тоест, ще вземем ли на въоръжение елементарните движения, съобразени с нея, или ще изберем да се обездвижим – било побити пред компютъра или телевизора, било поради заболяване, природен мързел, аристократична леност и прочая. Пренебрегнатата гравитация от своя страна ни мъсти чрез бързо износване и остаряване на организма.

Авторката вади от ръкава на докторската си тога едни обидно прости упражнения – голяма част от които са по-скоро естествени движения, които методично прилагани, могат да оцветят качеството ни на живот в приятнорозово. Ефектът им се проследява по стандартите на медицинската наука, тоест методично, в течение на години и чрез контролни (фокус) групи. Нито за миг не бива да забравяме, че д-р Джоан Верникос обитава среди, в които проучванията и изведените от тях статистики минават през иглено ухо, преди да заслужат статута на официални доказателства. Както и че въпросът е не толкова колко дълго ще живеем, а колко дълго ще живеем добре.

Е, точно такъв инструмент ни дава книгата „Родени за движение“, която ще излезе с логото на КИБЕА през есента.

Книгата е с класическа за жанра структура. Първата половина е теоретична, също толкова ясна и достъпно обяснена, както и последната част, посветена изцяло на въпросните упражнения/ движения в типичните житейски ситуации. Да видим: от семплия комплекс за раздвижване на тялото, преди да се надигнем от леглото сутрин, през ефективното размърдване на стола пред компютъра в офиса или вкъщи пред телевизора, стимулиране на равновесието и координацията и правилната релаксация и още куп знайни и незнайни, но високоефективни простички подсказки. Да не пропусна черешката на гравитацията – „прекъснатото седене“, или тайната рецепта за здраве на д-р Верникос. Конкретни препоръки има за хората в активна и напреднала възраст, за пациенти с парализа, с гръбначни травми. Цитирани са купища изследвания, приведени са тестове за оценка на физическото състояние. Ще откриете и немалко афоризми от рода на: „Всеки път, когато се сдобивате с уред, предназначен „да улесни живота ви“, на практика подписвате смъртната си присъда“. И още, и още… 

Мда, всичко гениално било просто. Стига постоянството да е в личната ви класация за прости неща, защото движенията може и да са прости, но изискват ревностна редовност. Постоянство му е майката, драги читателю, калява хем здравето, хем духа, пък и има забележителния страничен ефект да неутрализира противни болежки в графата „до живот, без надежда за подобрение и изискващи скъпи илачи с куп вреди върху организма“.

Предлагам да се размърдаме, няма какво да (по)губим освен собствената си инертност. Аз си избрах няколко и ги отпочнах, макар че докато ви обяснявах ползите от ставането, хич не съм мръднала от стола.

Дара Цветкова

Допълнителна информация

Коя е д-р Джоан Верникос, автор на „Родени за движение“
Откъси от „Родени за движение“
Към книгата
Още за книгата: Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения
 

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА