Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с вас в Деня на здравето 7 април. Той сам ме намери, направо изскочи от книгата „Родени за движение“. Легна като дялан камък в темела на епичната международна схватка с коронавируса, дето се вика. [Ще си спестя непохватните тълкувания на символиката Ден на здравето (уж) – (пък) пандемия, извънредно положение, изолация, маски, социално дистанциране и прочая. Това го умее едничък астрологът кабалист Гал Сасон.]

Автор на малката и, уви, все още неоткрита от читателя суперкнижка е д-р Джоан Верникос – доктор на науките, дългогодишен и многократно награждаван служител на Американската правителствена агенция за космически изследвания НАСА. Заслугата й е, че превърна гравитацията в наш приятел и съюзник. Д-р Верникос вади от ръкава на докторската си тога едни обидно прости упражнения – по-скоро естествени движения, които е разработила специално за астронавтите в условията на безтегловност. Днес тези движения/упражнения, и особено едно от тях, се приземяват право в десетката насред извънредното ни положение и изолираното ни трудово ежедневие пред компютъра.

Ако се питате какво свързва абстрактната нам безтегловност в космоса с прозаичния ни землянски живот, д-р Верникос ще отговори така: Дългият престой в безтегловност, както и в неподвижно седнало състояние (пред компютъра или телевизора например или поради заболяване) водят до еднакви последици за организма, съизмерими с бързото остаряване. Седенето убива, движението лекува. Точка по въпроса!

Впрочем рано е за точка. Заменяме я с двоеточие: Метаанализи и статистически проучвания на съществуващите епидемиологични данни (подчертано от мен – Д.Ц.) категорично свързват заседналия начин на живот с преобладаващата част от съвременните заболявания.

Честно казано, непоносимата актуалност на епидемиологичните данни насред сюрреалистичната ни коронавирусна епопея решиха окончателно въпроса. Д-р Верникос е нашият човек, „Родени за движение“ открива месеца на здравето в кибейските книжни селения! Точка!

Междувременно една противна мисълчица не ми дава мира. Да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да извадим око. Сиреч, докато се пазим от невидимия вирус на короната, да ни отнесе неуловимото коварство на заседяването. В изолация или без, с извънредно положение или без.

Ние обаче знаем едно простичко движение, което носи лек и спасение. Затова подхващам на втори глас рефрена на д-р Верникос: „Изправете се и… бъдете здрави!“ Дори започвам. Не от понеделник, веднага. Тъкмо в Международния ден на здравето. 

Точка!

Дара Цветкова

Вижте движението/упражнението, както и други, в откъсите от „Родени за движение“
Още за книгата 

Снимка: интернет

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА