Науката доказа, че липидната теория е погрешна, но зад нея стоят мощни финансови интереси

Науката доказа, че липидната теория е погрешна, но зад нея стоят мощни финансови интереси

Интервю с д-р Наташа Кембъл-Макбрайд за КИБЕА дни преди втората й презентация в България

За д-р Наташа Кембъл-Макбрайд „Здравето на сърцето минава през устата“ е втори бестселър. Провокативен и научно обоснован, той развенчава митовете за холестерола и теорията за произхода и лечението на атеросклероза, като посочва естествения начин за превенция и лечение на редица сериозни сърдечносъдови заболявания. Трета година книгата задържа стабилните си позиции в класацията за бестселъри на Амазон, заемайки 22 място в категорията „Лечение чрез хранене“ (Diet Therapy) и 27 място в категорията „Болести на сърцето“ (Heart Disease). Към този момент д-р Наташа е по-популярна у нас с другия си бестселър „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката“, в който изследва връзката между конкретни храносмилателни разстройства със състояния като шизофрения, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и други проблеми на детското развитие.

На 28 септември д-р Наташа ще представи книгата си в София с презентация на тема: „Хранителни аспекти на сърдечносъдовите заболявания“.

Въпрос: Д-р Кембъл-Макбрайд, за кого е предназначена книгата Ви „Здравето на сърцето минава през устата“?

Читателската аудитория е пределно широка, книгата е полезна както за неспециалисти с интерес към темата за заболяванията, респ. доброто здраве, на сърцето, така и за професионалисти медици.

Въпрос: Във втория си бестселър сте взели на прицел т.нар. „липидна теория“, респ. тезата за холестерола като причинител на ред сърдечносъдови заболявания: атеросклероза и свързаните с нея инсулт, високо кръвно налягане, стенокардия, аритмия, инфаркт, периферносъдова болест…

Липидната теория е създадена през 50-те години на миналия век като единствено, но не почиващо на сериозни научни аргументи обяснение за епидемията от сърдечносъдови заболявания. Днес науката разполага с категорични доказателства от прецизно проведени дългогодишни изследвания, че тази теория е изцяло погрешна. Работата е там обаче, че докато учените се занимаваха с тази теория, се нароиха множество мощни търговски и политически организации, които буквално и преносно се хранят от липидната теория. Тъкмо тези организации ще продължават да правят всичко възможно липидната теория да удължи съществуването си.

Въпрос: Наскоро си говорихме за идеите в книгата Ви с лична лекарка, която обслужва огромен брой пациенти, немалка част от които са възрастни хора. Тя е прочела „Здравето на сърцето минава през устата“ и заяви, че подобно на мнозина свои колеги изцяло споделя мнението Ви за липидната теория, за вредата от статините и т.н. Къде тогава е проблемът с жизнеността на мита за холестерола и със съмнителната полза от статините?

Ще се повторя, но това е важно. Проблемът е, че докато науката проучваше, изследваше и работеше по тази липидна теория, се появиха изключително мощни търговски и политически организации, чиито бизнес и финансови интереси се захранват от нея. За никого вече не е тайна, че тъкмо тези организации ще направят всичко възможно, независимо от трупаните с десетилетия и опровергаващи липидната теория научни доказателства, тя да процъфтява възможно най-дълго. Става дума за интересите на фармацевтичната и на тясно свързаната с нея медицинска индустрия, както и за тези на хранително-вкусовата промишленост. Заради влиянието на въпросните могъщи индустрии западните правителства зависят финансово от липидната теория.

Въпрос: Какви други свързани със здравето проблеми засяга вторият Ви бестселър?

Освен сърдечносъдовите заболявания книгата осветлява причините и плана за действие при диабет, алцхаймер, затлъстяване и други прояви на метаболитния синдром.

Благодаря Ви, д-р Наташа, и до втората ни среща в София на 28 септември!

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА