Откъси от книгата „Космическата сила на ума“, автор: д-р Джоузеф Мърфи

Откъси от книгата „Космическата сила на ума“, автор: д-р Джоузеф Мърфи

Глава 9. ВЕЛИКИЯТ ЗАКОН НА ЛЮБОВТА

Ако искате да останете здрави, енергични и силни, трябва да осъзнаете, че съществува само една Единна и Неделима Сила, и неин източник е любовта. Нищо не може да се противопостави на тази Сила – тя побеждава всяка опозиция в света. Осъзнайте, че сте едно с тази Божествена Сила. Сега сте в унисон с нея и на помощ ви идват всички други видове могъщи сили.

ЛЮБОВТА ВИНАГИ Е НАСОЧЕНА НАВЪН

Любовта е емоционална привързаност към даден обект. Можете да се влюбите в музика, изкуство, велик проект, кауза, в някакъв идеал. Можете да се почувствате емоционално привлечени от философските истини. Можете да бъдете погълнати и завладени от точните науки. Както и от много други неща.

Айнщайн е бил привлечен от принципите на математиката, затова те му разкрили тайните си. Именно това прави любовта. Астрономите се влюбват в астрономията и непрекъснато ни разкриват нови и нови тайни на небесата.

ДО КАКВА СТЕПЕН ЖЕЛАЕТЕ ДА СТАНЕТЕ НОВ ЧОВЕК?

Искате ли да се откажете от старото си Аз, от погрешните си представи и подвеждащи идеи? Готови ли сте да прегърнете нови идеи, нови образи, нови гледни точки? Отворени и възприемчиви ли сте? И ако сте, то трябва да се откажете от своето негодувание, недоволство, раздразненост, страхове, ревност и омраза. Да предположим, че искате да отидете от Лос Анджелис до Ню Йорк. Първата и най-необходима стъпка ще е да излезете от Лос Анджелис. По сходен начин, ако желаете да станете нов човек, трябва преди всичко да се откажете от страховете и омразата. Необходимо е да съсредоточите вниманието си върху представите за хармония, здраве, покой, радост, любов и доброжелателство, за да навлезете в радостта от живеенето.

ЗАЩО ЕДИН АКТЬОР СЕ ПРОВАЛИ ТРИ ПЪТИ

Шон Р. си уговори среща за консултация с мен. Каза ми:

– Аз съм актьор. Следващата седмица имам шанса да направя пробив и да започна кариера, за която винаги съм мечтал. Ала знам, че не ще успея.

– А кое те кара да си толкова сигурен, че ще се провалиш? – запитах. – Получил си този шанс благодарение на нещо, нали така?

– Оказах се точният типаж за ролята – отвърна ми той. – Но и преди съм бил прослушван за важни роли. Три пъти. Всеки път имах чувството, че съм обречен да се проваля и всеки път друг получаваше ролята. Така че виждате ли? Чувството ми е основателно.

– Това е един начин да погледнеш на нещата – отбелязах. – Друг начин е да осъзнаеш, че чувството ти, живото ти въображение, са съсредоточени върху провала. От нищото се ражда нищо. Провалът има много родители, ала един от тях, може би най-важният, е убеждението, че е неизбежен.

– Да не би да казвате, че съм се провалял, защото съм смятал, че ще се проваля? – запита Шон. – Никога не съм поглеждал на нещата от тази гледна точка. Но пък като го казвате, ми изглежда толкова очевидно!

– Ако искаш да дадеш възможност на таланта си да процъфти – му казах, – ще трябва да се откажеш от свързаността си с провала. Ще трябва емоционално да се обвържеш с едно ново виждане за себе си – виждане, че си обречен на успех.

МОЛИТВАТА МУ ЗА УСПЕХ

По мое предложение Шон трябваше да се изолира по три или четири пъти на ден в стаята си, където няма опасност да го безпокоят. Да сяда удобно в креслото си и максимално да отпуска тялото си. Този физически релакс прави ума на човека по-възприемчив към позитивни утвърждения. Приблизително по пет минути всеки път той трябваше да съсредоточава ума си върху следното утвърждаване:

Напълно съм релаксиран и спокоен. Уравновесен съм, ведър съм и съм умиротворен. На прослушването се представям красиво, величествено и впечатляващо. Режисьорът ме поздравява. В ума си съм в покой.

Шон следваше тази техника всеки ден приблизително седмица, особено вечер преди да си легне. Когато дойде време за прослушването, от което някога така се боеше, той изигра всяка част от ролята така успешно, както го бе видял в ума си. Бе одобрен за тази роля и филмът се оказа първата стъпка в една наистина успешна кариера.

ЛЮБОВТА КЪМ БОГА И КАКВО ОЗНАЧАВА ТЯ

Думите Бог (God) и добро (good) са синоними. Когато умствено и емоционално се обедините с честността, почтеността, справедливостта, благожелателството и щастието, значи обичате Бог, тъй като обичате това, което е добро. Обичате Бог, когато сте очаровани, погълнати и запленени от великата истина, че Бог е Един и Неделим. Да обичате Бог означава да отдадете предаността, верността и отдадеността си на Единствената сила, като отказвате да признаете наличието на някаква друга сила в света. Когато категорично осъзнаете и напълно приемете в ума си, че Бог наистина е всемогъщ, то в най-практическия, буквален и реалистичен смисъл обичате Бога, тъй като сте лоялни към Едната сила. Сядайте понякога мълчешком и размишлявайте върху тази жизненоважна, очарователна и най-велика от всички истини. Бог е Единствена Сила и всичко, което осъзнаваме, е част от Неговата самоизява.

ЛЮБОВ ИЛИ СТРАХ

Преди време изнасях поредица от лекции в Сакстън Хол в Лондон; една млада жена на име Биатрис У. дойде при мен зад кулисите да си поговорим. Разказа ми, че неотдавна била завършила обучителен курс в прочута актьорска школа. И продължи:

– Чух ви да казвате, че любовта и страхът са противоположни чувства. Обичам театъра, ала съм изпълнена със страх. Страхувам се, че не съм достатъчно добра, че талантът ми не е нещо особено. Да дръзна ли да губя времето на режисьори на репетиции? Има толкова много актьори, които са по-добри от мен.

– Изглежда сте в плен на твърде незначителна представа за себе си – й отвърнах. – Ако успея да ви покажа една по-благородна, по-истинска, много по-значима идея за вас самата, мислите ли, че ще я приветствате и прегърнете? Тя е точно тук, копнееща за вашето внимание и грижа. И страда от пренебрежението ви, страда като сираче, а и вие също страдате като родител, изгубил дете.

Очите на Биатрис се изпълниха със сълзи.

– Това е толкова тъжно! – възкликна. – Да, разбира се. Ще приема тази представа и ще я обичам. Тя има ли си име?

– Да – отвърнах й. – Името й е твоето по-велико Аз, Богът-Присъствие вътре в теб.

Биатрис сякаш се отвори за идеята, че притежава почти неограничени възможности за развитие. Тя прие съвета ми да започне да осъзнава силите вътре в себе си, сили, които никога не са били освобождавани да действат. И започна да утвърждава систематично и редовно:

Мога да постигна всякакви неща чрез Бога-сила, която протича през мен. Бог мисли, говори и действа чрез мен, аз съм чудесна и успешна актриса. Безпределното винаги е успешно, а аз съм едно с Него. Аз съм Божие чадо и каквото е истина за Него, е истина и за мен. Когато мисли за страхове и грижи нахлуят в ума ми, ги прогонвам чрез знанието, че Божията любов изпълва душата ми и Бог сега е с мен.

От този ден нататък кариерата на Биатрис процъфтя. Силата на Бога запленила въображението й. Тази сила я изпълвала с трепет и младата жена се вдъхновила от идеята да стане прекрасна актриса. Била преизпълнена с любов, която я подтикнала да се обедини с идеала си. Биатрис не се опитала да се вкопчи в този идеал – по-скоро идеалът я запленил; точно това е любовта. И страхът й изчезнал. Той бил погълнат, разтопен в любовта, тъй като там, където има любов, страхът не може да съществува.

ЛЮБОВТА ПОБЕЖДАВА РЕВНОСТТА

Шекспир бе казал: „Не се отдавайте на ревността — това чудовище зеленооко, което прави смешни тез, които му служат за храна!.“ А по думите на поета Джон Милтън „Ревността е адът на наранения любовник.“ Ревнивите хора отравят собственото си блюдо и после го изяждат. Ревността е умствена отрова – и причината за нея е страхът. Ревнивият човек изисква изключително отдаване от страна на партньора си и не търпи съперници. Той е подозрителен, наблюдателен и безкрайно мнителен по отношение на съпруга, съпругата, любимия, любимата, приятеля, приятелката. В основата си ревността възниква от дълбоко прикрито чувство на страх или недоверие към другия, чувство на вина и несигурност по отношение на себе си.

Имах случай, когато един мъж, да го наречем Стивън П., ми сподели, че съпругата му е извънредно ревнива.

– Всеки път щом погледна настрани, тя ме обвинява, че имам любовни афери с други жени – оплака се той. – Не мога да се закълна, че никога не съм бил привлечен от друга, но никога не съм извършил нищо непочтено. Ала Джойс е абсолютно сигурна, че има непозната съперница.

– И какво я прави толкова сигурна, след като категорично греши? – запитах.

Той горчиво се разсмя.

– Джойс разполага с непогрешим източник на информация – каза. – Нарича се дъската Уиджа (дъска за спиритически сеанси. – Бел. ред.)!

По молба на Стивън проведох консултация със съпругата му. Обясних й подробно, че собственият й подсъзнателен ум потвърждава подозренията й и подхранва негодуванието срещу съпруга й. Тя започна бавно да осъзнава, че именно по-дълбокият й ум чрез неуловими движения на пръстите въздейства върху дъската Уиджа. С други думи, тя сама говори на себе си.

За щастие, Джойс се оказа достатъчно честна, за да проумее ситуацията и да види грешката си. Тя и съпругът взеха съзнателното решение да си изпращат мисли на любов, покой и доброта един към друг. Тази добра воля разруши отрицателните нагласи и доведе до умиротвореност там, където царуваха несъгласия и подозрения. Осмислянето на негативната ситуация се оказа истинският лек. Джойс се научи да има доверие на съпруга си, а където има любов и доверие, ревността не може да вирее.

ГОСПОД, КОЙТО ПРАВИ ДА РАСТЕ**

Рационално мислещият човек може да постави на мястото на думата Господ в Библията думата закон – и ще види как картината на Вселената се пренарежда.

Законът на подсъзнателния ум (Господ) увеличава всичко онова, което депозирате в него. Той е безличностен закон за причината и следствието.

Преди време се наложи да обясня значението на израза „Бог... прави да расте“ на Джош Б., брокер на недвижимо имущество. В продължение на два месеца той не бе продал нищо. Според мен причината се криеше във факта, че отдава все повече внимание на отрицателните страни на ситуацията, в която се намира. Постепенно положението му доста се влоши и той започна да губи престиж и пари, здравето му също се влоши; близките в семейството му също се започнаха да боледуват и най-накрая бизнесът му замря.

Подкрепих Джош постепенно да осъзнае, че има много повече очарованиеи примамливост в това да съзерцаваш успеха, хармонията, богатството, покоя на ума, повече удовлетворени клиенти и по-добро обслужване. Дадох му следната молитва, като му предложих да я повтаря на глас, бавно, тихо и любящо пет или шест пъти на ден, докато пренасочи ума си към успеха и богатството:

Вярвам в сърцето си, че мога да предскажа за себе си хармония, здраве, покой, благополучие и успех в бизнеса. Въдворявам в ума си сега представите покой, хармония, напътствия, успех и благополучие. Знам и вярвам, че тези мисли (семенца) ще изникнат и ще проявят плодовете си в живота ми. Аз съм градинар; каквото посея, това и ще пожъна. Засявам богоподобни мисли (семенца) и тези чудотворни семенца на успеха, хармонията, благополучието, покоя и доброжелателството автоматично ще дадат чудесна реколта. Подхранвам и поддържам тези семенца систематично и редовно, като си мисля с любов и грижа за тях.

Знам, че моят подсъзнателен ум е банка, която увеличава и умножава това, което депозирам в нея. Знам, че ще се появят плодовете на чудотворните семенца, които влагам в ума си сега. Тези мисли са действителни, аз чувствам тяхната реалност. Вярвам в закона на увеличаването по същия начин, по който семенцата, засети в почвата, израстват, умножени тридесет пъти, шестдесет пъти и сто пъти. Подобно на семенца, моите мисли обитават в тъмнината на подсъзнателния ми ум и също като семенца те се появяват на повърхността (обективират се) във вид на обстоятелства, реални преживявания и събития. Често размишлявам върху тези неща и силата на Бог е в мислите ми върху доброто. Бог... прави да расте.

Джош ми сподели след време, че когато го връхлитали мисли на страх или грижи, той незабавно им противодействал с утвърждаването „Бог... прави да расте във всички отношения“. В края на месеца той отново се озова в старото си добро положение, с много повече бизнес ангажименти, отколкото можеше да поеме.

КАК ТЯ СИ ВЗЕ ИЗПИТА

– Вашите лекции спасиха живота ми! – каза ми Агнес Х.

Тя бе студентка в колеж и бе присъствала на няколко мои лекции за силите на подсъзнателния ум. – Предстоеше ми тежък тричасов изпит в бакалавърската програма – истински ужас! Предишния ден само мисълта за него караше краката ми да омаляват. Просто знаех, че ще се проваля на изпита!

– Но не се провали – рекох с усмивка.

Очите й се разшириха:

– Откъде знаете! Наистина изумително! Не се провалих! Дори изкарах висока оценка! И причината беше, че си спомних вашите думи за страха – че той е сигнал да се направи нещо. И аз реших да го преодолея, като го преобърна.

– Добра идея – отбелязах. – Какво точно направи, за да се получи?

– Обсъждах го със себе си – обясни тя. – Повтарях си: „Господ е моят пастир. Бог не може да се страхува. Бог е точно тук. Бог е моят покой и моята сила. Неговият покой тече през мен. Божията любов живее в мен и прогонва всякакъв страх. Аз съм в мир. Уравновесеността и хармонията на Бога са тук. Аз съм в пълна хармония и отговарям на всички въпроси в Божествен порядък. Безпределният интелект ми разкрива всичко, което трябва да знам.“ И това проработи!

Като е приложила на практика закона за размяната (закон вместо Бог), Агнес успяла да изкорени страха си чрез вярата си в Бога и в доброто. Тя не си позволила да замръзне в края на махалото на страха. Агнес победи страха си и го замени с мир и с любов.

МИСЛИТЕ ЗА СТРАХ НЕ МОГАТ ДА ВИ НАРАНЯТ

Разбира се, всеки човек в дадени моменти изпитва страх. Но мислите за страх, мислите за грижи или изобщо отрицателните мисли от всякакъв вид не биха ви наранили, освен ако не ги подхранвате по-дълго време и не ги изпълните с емоции. В общия случай те просто ще преминат през вас, без да ви нанесат вреда. Потенциално те биха могли да са проблем – но само ако ги превърнете в реалност. А не можете да ги превърнете в реалност, освен ако не се изпълните с емоции. На този етап започвате да ги отпечатвате върху подсъзнателния си ум, а каквото се отпечата в подсъзнателния ум, ще се осъществи.

СТАНЕТЕ ДУХОВЕН ГИГАНТ

Страхът е агресивна, доминираща мисъл или идея, която се перчи със силата си и сплашва, гнети, тормози и ви принуждава да се подчините на несправедливото й господство. Може би се страхувате да се срещнете с този умствен бандит. Може би се страхувате от подобна среща и се колебаете да се изправите пред тази зловеща сила и да я разгромите.

Страхът е сянка на ума, вслушваща се в невежеството и тъмнината. Когато издигнете страха си нагоре до светлината на разума и интелекта, той не издържа на тази светлина и се стопява.

Състоянието на ума ви е ваш господар. Глупаво е да позволите на страха – тази невежа, сляпа сила, да управлява живота ви и да определя действията ви. Приемете, че сте твърде умни, твърде великолепни, за да позволите това. Вярата ви в Бога е по-силна от страха. Страхът е преобърната вяра. Страхът е конгломерат от тъмни и зловещи сенки в ума. Накратко, страхът е вяра в погрешното нещо. Станете духовен гигант, изпълнете се с доверие в Бога и призовете силата Божия.

Когато осъзнаете, че „човек с Бога е мнозинство“, ще установите, че сте закриляни и напътствани по всевъзможни начини – и ще се превърнете в победители.

ИЗГУБЕНИ В ДЖУНГЛАТА

Когато бях на около десетина години, се изгубих в джунглата. В началото бях ужасен. А после започнах да утвърждавам, че Бог ще ме изведе навън и ще се погрижи за мен. Незабавно бях обхванат от непреодолимо чувство да тръгна в определена посока. Вътрешния подтик (или тенденцията на подсъзнателното), който последвах, се оказа правилен. След два дни чудотворно бях отведен към търсещата ме група. Това спасение бе подтик на подсъзнателния ми ум, който знаеше пътя.

Като използвате подсъзнателния си ум, помнете, че той разсъждава дедуктивно. Той вижда само резултата и така извежда до едно логично, последователно заключение естеството на предпоставката, таяща се в съзнателния ум.

НЕ СЕ БОРЕТЕ СЪС СТРАХА

Не борете страха със страх; вместо това го пресрещнете с пълна вяра в Божието присъствие и сила, обезсилващи страха. Казвайте си: „Господ е силата на моя живот; от кого бих могъл да се страхувам?“

Страхувате ли се от някоя болест, която ви е нападнала? Ще забележите, че една погрешна мисъл в ума ви се хвали с псевдосилата си, за да ви сплаши. Не позволявайте на подобни мисли да ви гнетят и измъчват. Пресрещнете ги и ги подчинете на мига. Осъзнайте, че всички болести са продукт на ума ви; те не са нещо, което прихващате отвън.

Можете да промените ума си, като осъзнаете, че Безпределното лечебно присъствие, сътворило тялото ви, сега го лекува. Като правите това съзнателно и със знание, ще настъпи преподреждане на мисловните модели в подсъзнанието ви, в резултат от което реално ще се излекувате. Настоящото ви убеждение определя бъдещето ви и събитията в живота ви.

ВРАГЪТ В СОБСТВЕНИЯ Й УМ

– Толкова съм ядосана на Мери, че направо бих могла да я убия! – изригна младата Бернадет Д. съдружник в голяма правна фирма. Тя бе дошла при мен за съвет. – Единственото, с което се занимава, е да разпространява лъжи за мен. Кълна се, има дни, когато не мисля за нищо друго освен за злонамерените й машинации.

– Имаш предвид, че Мери контролира мислите ти? – запитах.

Бернадет примигна и се поколеба:

– Ъ... не точно. Донякъде.

– Повече от „донякъде“, съдейки от това, което казваш – отбелязах. – Позволила си на тази личност да те безпокои. Дала си й власт над себе си.

Докато разговаряхме, Бернадет започна да осъзнава, че проблемът всъщност се намира в собствената й глава. Мери не бе отговорна за начина, по който тя се чувства. Не, източникът на проблема бе другаде: в собствените умствени образи и мисловни модели. Тя бе позволила на страха да се развихри в ума й, сплашвайки я, гнетейки я, ужасявайки я. Но целият този процес беше нейно собствено творение. Врагът – страхът, бе нейно създание.

Бернадет реши да отсече главата на този страх с меча на духовния разум. Тя посади в ума си следното утвърждение: „Бог е в мен, и Неговото присъствие изпълва душата ми и управлява живота ми.“ Бернадет отказа да позволи на Мери да й причинява пристъпи на мигрена, стомашни разстройства, безсъние и слабост. Тя осъзна, че силата се намира в собствената й мисъл и че тя е тази, която определя насоката на мислите си. Осъзна също, че никой няма властта да я разтревожва или да й отнема вярата и доверието в Бога и в добрите неща.

Бернадет напълно излекува ума си. Любима й стана следната молитва:

Бог в моя живот ми носи красота, покой, Божествена истина и хармония. Аз съм потомък на Безпределното и дете на Вечността. Приближавам се до Бога, моя Небесен Отец. Той ме обича и се грижи за мен. Като се обръщам към Него, Той се обръща към мен; тогава се ражда зората и всички сенки се разбягват.

ЛЕЧЕБНИЯТ БАЛСАМ НА ЛЮБОВТА

Ето една чудесна молитва за прогонване на страха. Утвърждавайте тези идеи често и ще установите, че ви завладява вътрешно чувство на покой и умиротвореност:

Любовта на Бог тече през мен сега; заобиколен съм от покоя на Бога и всичко е наред. Божествената любов ме закриля, обгръща и обгражда. Тази Безпределна любов е врязана в сърцето ми и е вписана в цялото ми същество. Излъчвам любов чрез мисли, думи и дела. Любовта обединява и хармонизира всички сили, атрибути и свойства на Бога вътре в мен. Любовта означава радост, покой, свобода, блаженство и възхвала. Любовта е свобода. Тя отваря вратите на затвора и освобождава всички пленници. Излъчвам любов към всички, тъй като всеки човек въплъщава любовта на Бога. Поздравявам Божеството в другия човек. Знам и вярвам, че божествената любов ме лекува на мига. Любовта е мой ръководен принцип; тя внася в живота ми съвършени, хармонични взаимоотношения. „Бог е любов; и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него.“ (1 Иоан. 4:16).

***

О с н о в н и  н е щ а  з а  п о м н е н е

Любовта е емоционална привързаност. Любовта си има обект.

Ако наистина искате да прогоните страха, трябва да се отречете от ревността, омразата, дразнителите и зложелателството си.

Изградете си нова оценка и представа за себе си. Влюбете се в по-великото си Аз.

Любовта към Бога означава, че сте умствено и емоционално свързани с това, което е прекрасно, чисто, благородно и богоподобно. Почитате само една Сила.

Любовта е вяра и вярност към Бога. Страхът е вяра в погрешното нещо. Страхът е сянка в ума. Любовта и страхът не могат да съжителстват.

Ревнивият човек е изпълнен със страх и се чувства несигурен и недостоен. Любовта и доверието прогонват ревността.

Подсъзнанието ви умножава всичко, което вложите в него. Влагайте любов, вяра, увереност, свежи усещания и доброжелателство.

Когато понякога усетите коленете ви да треперят от страх, преодолейте страха, като осъзнаете, че Бог не може да се страхува, а вие сте едно с Бога.

Мислите за страх не могат да ви наранят, освен ако не ги приемете вътрешно и не ги изпълните с емоции.

Страхът е мисъл, която позволявате да завладее ума ви и която ви тормози и плаши. Въдворете в ума си любов и вяра в Бога.

Когато сте изгубени в джунглите на света или в умствената джунгла на объркването и страха, осъзнайте, че Бог знае пътя навън. Той ще ви води.

Не борете страха със страх. Посрещнете го, като директно заявите: „Бог е единственото Присъствие и единствената Сила и няма от какво да се страхувам.“

Отсечете главата на вашия страх с меча на духовния разум. „И който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него.“ (1 Иоан. 4:16).

Допълнителна информация

Към „Космическата сила на ума“
Към „Вашият безкраен потенциал да забогатявате“
Мнение за книгата – „Жълтици от подсъзнанието“ 

Още от Откъси от книги

Из „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака“, автор: Гал Сасон

Откъси от книгата в аванс

Към моите сестри и братя по кръв и дух

България е в моето ДНК и винаги ще заема специално място в сърцето ми. Някои от вас може би знаят, че баща ми е...

Душата, свободна от страх – решаващ фактор за укрепване на имунната система

Четем „Защита от инфекции. Как да укрепим имунната си система трайно с естествени природни средства“

Публикуваният откъс е от края на Първа част „Нашият свят изисква укрепване на имунитета – сега и в бъдеще“. Преди това са приведени съвети и насоки за хранене и начин на...

Да успокоим ума и да избистрим мислите с готварски рецепти от аюрведа

Четем и готвим с „Аюрведа в кухнята“

Авторката Кейт О’Донъл: Въпреки че аюрведа е епична, сложна, утвърдена във вековете медицинска система, в тази книга споделям някои практики от сатвическото хранене и...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА