Жълтици от подсъзнанието

Жълтици от подсъзнанието

Още веднъж за животворящата сила на подсъзнанието. Особено на утвърждението

„Вашият безкраен потенциал да забогатявате“ е поредното мобилизиращо четиво на д-р Мърфи – не този с едноименните парадоксални закони, а авторът на няколко книги за силата на подсъзнанието и оптималното ѝ експлоатиране. Ако наистина е прав, че „бедността е психично заболяване“, защо пък обитателите на най-бедната страна в ЕС да не се пробваме с рецептата му за забогатяване. Няма какво да губим, а и предписанията му са без странично действие, стига да не се оставим в плена на безплодните фантазии и да правим необходимото. Авторът ни убеждава, че съветите му са изпитани и доказано ефективни. И вероятно е така, след като книгата, написана през 70-те години на миналия век, до ден днешен продължава да се преиздава.

С други думи, отново, както и в останалите си книги, д-р Джоузеф Мърфи ни предлага да поработим със съзнанието, за да преформатираме подсъзнанието. Основен инструмент е утвърждението като инструмент на закона за привличането. Етично подходът на автора също ми допада, защото не става дума само за получаване. Това е лесната част, а и доста потребителски би изглеждала философията му. Тук обаче, за щастие, обосновано възниква и идеята за даване (глава 6. „Вълшебният закон на десятъка“). Така че, доверявам се на мистър Мърфи, който наред с куп други доказани авторитети доказва, че „променената нагласа твори чудеса“, и започвам да опитвам.

Една вероятно безвредна терминологична редакция. Предполагам, че при наличието на блокиращи съпротиви към думата Бог (по ред причини – най-често към звученето, а не семантиката) е допустимо да заменим Бог с негов аналог. Може би Силата, Вселената, Безграничният разум… Честно казано, самият автор ги разграничава, тоест Бог си е Бог, Вселената си е Вселена. Явно контрата е у мен.

И така, сменям субекта в утвърждението „Бог задоволява всички мои нужди още сега“ с по-благозвучен и приемлив от гледна точка на дълбоко нерелигиозното ми съзнание – и  пробвам, пък каквото стане. Хич няма какво толкова да го мисля! Дори затварям очи за възнаивистичния език на автора, защото гаранцията за успех е валидна само ако не дезактивираме една мисъл с обратната й, включая съмнения, завист и прочее болестотворни негативизми.

Очевидно няма какво да губим (стига да не лежим само на тая кълка, ще прощавате), така че – пълен напред към Трите стъпки на богатството!

Дара Цветкова

Към книгата
Към Откъси от книгата

Още от Мнения за книги

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Идиотите били непобедими. Въпросът е какви сме ние, щом доброволно се тровим със стрес

Как хем да се справим с поредния невидим вредител (напомня ли ви нещо, с корона например), хем да се наслаждаваме на процеса

На портата ни потропа поредният невидим враг. Нещо трябва да се прави и организмите ни задействаха естествената реакция „Бий се или бягай“. Сега, няма къде да бягаме, стоим си...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА