Енергията на подсъзнанието – за мирни цели

Енергията на подсъзнанието – за мирни цели

„Да наситим своите демони“ е за приемането като лек, „Космическата сила на ума“ – за вярата и намерението като цяр. И двете обаче са  самоучители за постигане на… (попълнете според потребностите си)

Преходът зима – пролет е хлъзгава работа и човек лесно губи равновесие. Мъдреци – наши съвременници, ни съветват как да го постигнем, като освободим енергията на разрушителните сили (за краткост – „демони“), обитаващи потайностите на подсъзнанието ни, и да я впрегнем за по-угодни на тяло, ум, душа и дух цели. Част от деструктивните фактори, разходващи енергията на човека например, са болести, страх, насилие, тревожност,  пристрастеност към алкохол, дрога, пари и т.н. Всичко онова, което ни пречи да се чувстваме свободни. И в двете книги древната духовна мъдрост се коалира с постиженията на съвременната психология. В тибетски или библейски формат, и двете заглавия са далече от мъгляви теоретични съждения, като наблягат на конкретни техники и инструменти, които съвременният човек (при наличие на съответната мотивация) да вземе незабавно на въоръжение.

За мирни цели.

Трансформиране на енергията: от опозиция към коалиция

Впрочем подходяща ли е милитаристичната фразеология, щом става дума за любов? Каква, към кого и какво, как да я завоюваме – и защо, тоест какви портали ще отвори тя пред нас? И защо обратната й страна не е омразата, а страхът (отново Дж. Мърфи)?

На въпроса: Как да я постигнем? Възможен начин е чрез древна тибетска техника, разработена в пет стъпки като за съвременния човек, който се бори срещу своите демони – а то не трябвало. Шансът да се справим с драмите си е в революционния преход от „парадигмата на доминиране към парадигмата на толерантност и интеграция“. Така определя голямата градивна крачка авторката, макар, да си призная, заглавието „Да заситим своите демони“ отначало ми прозвуча леко кръвожадно. Някакъв остър дисонанс ме бодна под лъжичката, защото става дума за тибетски будизъм. Все пак! Ако вече сте прочели наръчниците на дзен монаха Тик Нят Хан например, знаете, че там няма подобни зловещи алюзии. Като понапреднах в текста обаче, истината със „сбърканото“ заглавие се изясни. В разгърнат вид то следва да гласи „Да наситим своите демони с любов“. Така всичко си идва на мястото.

Друг начин е да приложим едни 15 закона, формулирани от Повелителя на подсъзнанието д-р Джоузеф Мърфи, чрез които да постигнем целите и да разгърнем потенциала си. И да, можем да станем това, което копнеем да бъдем, защото подсъзнанието може всичко. И защото, за добро или лошо, подсъзнанието умножава всичко, което вложим в него. Има едно просто, не казвам „лесно“, предварително условие обаче и д-р Мърфи го формулира с едни коварни въпроси, които хвърлят ръкавицата на статуквото и всяват тревога у всяка уважаваща себе си зона на комфорт. Искате ли да се откажете от старото си Аз, от погрешните си представи и подвеждащи идеи? Готови ли сте да прегърнете нови идеи, нови образи, нови гледни точки? Отворени и възприемчиви ли сте? И ако сте, то трябва да се откажете от своето негодувание, недоволство, раздразнителност, страхове, ревност и омраза.

И сега в чест на светлия празник 14 февруари да посочим един универсален, тематичен за Валентиновден, Демон и да изведем един основен (също по темата) Закон. Стара истина гласи, че хората, при всичката си уникалност и взаимна откъснатост, копнеем за или страдаме от липсата на едно и също. В „Да наситим своите демони“ нейно величество е главен герой на глава 11. В „Космическата сила на ума“ Деветият – Великият –  закон е тоже за нея. За онзи тип читатели, които (като мен например) получават семантичен спазъм от думата „Бог“, да поясня, че д-р Мърфи има предвид умствената и емоционалната обвързаност с това, що е прекрасно, чисто, благородно и богоподобно, наречено Сила или Космически ум. Това пък, което нарича молитви, при Луиз Хей е утвърждения. (Същото уточнение важи и за книгите му Вашият безкраен потенциал да забогатявате и Как да използваме силата на своето подсъзнание.)

Въпросът с понижена трудност е коя е Тя, тоест що е То. Ами То е това, дето е Всичко. Всичко е любов, а ние, уверяват ни двамата ни начетени и препатили автори, можем всичко. Те ни съветват как. Топката е у нас.

Дара Цветкова

Допълнителна информация

Как да опитомим Демоните на любовта и още откъси от „Да наситим своите демони“
Как да подчиним подсъзнанието си на любовта и още откъси от „Космическата сила на ума“

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА