16 комикса дълго отлежаваха, докато накрая не се яви нашият човек. Не на бял кон, а на ЛАМЯ

16 комикса дълго отлежаваха, докато накрая не се яви нашият човек. Не на бял кон, а на ЛАМЯ

Петър Станимиров е водещ и разпознаваем български художник – илюстратор, плакатист, автор на книги-игри и комикси. За себе си казва: „Аз съм художник, който работи по 10-15 часа на ден без почивни дни. Скучен човек.“

Как се роди идеята за детска поредица с роботски приключения?

През 2013 година нарисувах за издателство КИБЕА поредица от 16 комикса по сценарии на Антон Стайков, но за съжаление, всеки от тях с различна тематика. Събраха се общо 64 страници, на които тогава не измислихме приложение и те цели шест години отлежаха в чекмеджето. Като знам колко трудно се рисуват и издават комикси, направо беше грехота да се похабяват и си блъсках главата за варианти в какъв вид да ги издадем. Това, което ми хрумна, пък и се хареса в издателството, беше да направим една история, която да ги обедини.  Но се оказа, че да се измисли такава история не е никак лесно.

Веднъж споделих  терзанията си за комиксите, които така и не бяха видели бял свят, с приятелите ми Сотир и Пенко Гелеви. Докато си приказвахме за невъзможната задача да се вържат в едно цяло, на тях им хрумна робот да разкаже приказките и легендите от комиксите. Идеята ми се стори прекрасна, но все пак някой трябваше да напише проклетото нещо – и то за деца.

Така в неуспешни опити и търсене на подходящ автор се изтърколиха четири-пет години, докато накрая юнакът се появи, но не на бял кон, а с ламя. Марин Трошанов (автор на романите ЛАМЯ ЕООД) се оказа нашият човек. Просто седна и като на шега написа цели три прекрасни книжки. Това на свой ред ме вдъхнови за още цял куп илюстрации.

Защо роботът се казва Чапек?

Карел Чапек въвежда в употреба думата „робот” в социално-фантастичното си произведение  „R.U.R.“.  Съвсем логично беше роботът покорител на вселената да носи неговото име.

Има ли комбинацията текст–илюстрация–комикс друг аналог при детските книги у нас? Или по света?

Аз не съм срещал подобно нещо, но нищо чудно на някого някъде по света да е хрумнала подобна идея.

Какво ще се стори най-интересно на малчуганите според теб? И за каква възраст са книгите?

Приключенията, в които Марин вкара Чапек, са интересни, весели и поучителни, а историите, които робота разказва във вид на комикси мисля, че ще очароват малките читатели.

Според мен трите заглавия от поредицата – „Роботът Чапек на планетата с трите слънца“, „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката“ и „Роботът Чапек, чудовищният лабиринт и сърдитото лигаво чудовище“, са подходящи за деца от 8 до 12 години.

Допълнителна информация

Към Роботът Чапек на планетата с трите слънца
Блицинтервю със съавтора Марин Трошанов  
Към Кой е Чапек Първи и защо Земята тясна за неговите дела е

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА