Получи се щура, смела и необичайна импровизация

Получи се щура, смела и необичайна импровизация

Марин Трошанов работи в IT сферата - управлява екипи за бързо и не толкова бързо реагиране, бори се със зли хакери и повредени компютърни системи, а през нощта (като супергерой) се превръща в писател. Автор е на любимата фантастична трилогия ЛАМЯ ЕООД, а отскоро се е забъркал в безброй роботски приключения...

Как се роди идеята за детска поредица с роботски приключения?

Това е най-необичайният творчески проект, в който съм участвал. Пепи Станимиров ми показа 16 абсолютно разнородни като сюжет и стил на рисуване комикси, които се нуждаели от обединяваща история. Мисля, че поне двама именити български автори вече се бяха мъчили над тази задача. Мислих дълго... Поиграх си с различни концепции и идеи.

На едно оперативно събрание в офиса на Кибеа, докато хапвахме банички, пиехме чай и кучето на Марияна Златарева подскачаше от стол на стол с пронизителен лай, се обединихме около главния герой, многообразието от съпътстващи персонажи и общото настроение в поредицата.

Ще запомня този проект със суровите ограничения, наложени от изходния материал, и пълната свобода да правя каквото си поискам оттам насетне. Получи се щура, смела и необичайна импровизация, съчетаваща различни творчески похвати под общия знаменател на космическите приключения и огромното културно наследство на Земята, което е постоянна тема в сюжета.

Защо роботът се казва Чапек?

Нашият герой е кръстен на чешкия драматург Карел Чапек (1890 – 1938), който измисля думата „робот“.

Има ли комбинацията текст – илюстрация – комикс друг аналог при детските книги у нас? Или по света?

Не съм срещал подобно преплитане на различни творчески похвати, но това не означава, че книжките са без аналог на световния пазар. Всъщност те използват класическия похват „разказ в разказа“, като историите на робота Чапек са кратки визуални пътешествия през легендарното минало на планетата Земя, които той споделя със своите извънземни домакини, а впоследствие и приятели.

Какво ще се стори най-интересно на малчуганите според теб? И за каква възраст са книгите?

Поредицата изобилства от интересни, разнообразни и смешни герои, които смятам, че ще се харесат на децата. Според мен подходящата възраст е някъде от 7–8 до 11–12 години, като някои шеги навярно биха се понравили и на родителите им.

Приятно четене!

Допълнителна информация

Към Роботът Чапек на планетата с трите слънца
Блицинтервю със съавтора Петър Станимиров 
Към Кой е Чапек Първи и защо Земята тясна за неговите дела е

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА