Робот на борда! Кой е Чапек Първи и защо Земята тясна за неговите дела е

Робот на борда! Кой е Чапек Първи и защо Земята тясна за неговите дела е

Новата детска поредица за роботски приключения е очарователна гърмяща смес от хумор и въображение в текст, илюстрация и комикс. Излезе първата книга от три в едно по три.

Роботът Чапек на планетата с трите слънца се чете леко, с усмивка и често посягане към мишката с познавателна цел. Лесно е да се предскаже, че ще очарова и децата, и родителите им, отраснали с комиксите на Петър Станимиров и Антон Стайков, а днес вече и почитатели на Марин Трошанов (автор на ЛАМЯ ЕООД). Поне засега не сме открили рòден или световен аналог на синкретичния жанр тект+илюстрация+комикс, чийто ярък представител, а може би и предтеча, се явява поредицата с роботски приключения.

Кой е Чапек Първи? И какво свързва една космическа мисия с мъдростта на Земята

Негова Скромност Чапек Първи е робот с човешки ръст (ще го видите на щанд 334 в НДК) и гениален интелект, преливащ от земна мъдрост. Екип от най-великите човешки умове го конструира и командирова във Вселената с мисията да установи контакт с непознати светове по мирен начин. Чапек пръска мъдростта, систематизирана в специални файлове, в жанра на древни притчи и легенди (дотук – класика). Популяризирането на земната мъдрост обаче не е самоцелно, макар че Чапек Първи си е надувко и обича да е център на внимание и обожание. Всъщност драгоценният му товар служи за разрешаване на конфликти и лични проблеми, тормозещи чудноватите жители на далечните светове. Холограмите, с които миротворецът и психотерапевт Чапек онагледава вековната мъдрост и култура на Земята пред шашардисаните си домакини, са представени като комикси, които чудесно съжителстват с илюстрациите на собствените му космически патила. Трите книги от поредицата обединяват 16 съвсем различни по тематика комикса, които препращат към културното и историческото минало от различни времена, нрави и територии на Земята.

Ето тоз визуален синкретизъм вече е доста впечатляващ и е нещо ако не ново, то рядко срещано по света и у нас. Апропо, нито Марин Трошанов, нито Петър Станимиров май са чували и виждали подобни компилации и подходи в литературата за деца по света и у нас.

Инопланетянските патила Чапекови. Що за вид са чудатите му посетители и домакини

Славата дивна на Чапек Премъдри, който намира решение на всеки проблем, бързо се разпространява из околните планети. Сблъскваме се с криминални моменти (отвличат клетника Чапек няколко пъти), с различни болежки и душевни страдания, измъчващи персонажи с поразителна външност и невъобразими названия. Имената на чудатите създания и на малките им светове са ярки находки (браво, господин Трошанов!), които ще разсмеят и децата, и родителите, и останалите свързани лица, които се зачетат в патилата Чапекови. Личният ми фаворит от първата книга е тръбоклюният опашат мисирник (изчезващ вид на планетата с трите слънца). Ще се натъкнете на герои като Бубар Седми, владетел на зузубарите; на храбрия Лашагун от племето на дивите бабазуни, обитаващи земи, из които дебнат смъртоносните двуглави клепоухи змии и т.н., и т.н. В комиксовия свят ще видите (за пръв и последен път) китайски мит за богинята Хихо и нейните огненочервени трикраки врани. Както и историята за Гилгамеш. Преговаряме името на гениалния учен-арабист Йохан Букхарт и си припомняме негови открития с огромна цивилизационна стойност… Всъщност това е една мнооого малка част, и то само от първата книга, а се задават още две.

При кадърните разказвачи на истории за малчугани страшното изглежда смешно (справка – поредицата за момиченцето зомби Мортина). Смешното – неколкократно по-смешно. Образователното пък е завладяващо и те подкокоросва да понаучиш и това, и онова…

И така, драги читателю, затягаме коланите! Излитаме в открития Космос с железния почтичовек Чапек Първи. Започва нашата космическа одисея с робот на борда. Озоваваме се в непознати светове, докосваме се до вечни митове, легенди и исторически факти, разказани със смигване и по съвсем нов визуален начин. За всички млади (и по дух) изследователи, които обичат роботи, технологии от бъдещето, далечни пътешествия и чудати извънземни, изкусно оплетени в увлекателни истории с поука и обилно подправени с хумор и въображение.

Смешна, забавна, ненатрапчиво поучителна и образователна, новата поредица за космическата одисея на Негова Скромност Чапек Първи, най-съвършения изкуствен интелект във Вселената, ще блесне предпремиерно на Пролетния базар на книгата. Естествено, на кибейския – пардон, кибеанския – щанд 334. Защо точно този щанд се огрява от цели три слънца и защо от кибейци станахме кибеанци, ще разберете от първата книга Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Вземете я с лично послание от двамата бащи на Чапек – Марин Трошанов и Петър Станимиров – на 1 юни, от 11 до 14 часа на нашия щанд.

Другите две заглавия от поредицата са: Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката и Роботът Чапек, чудовищният лабиринт и сърдитото лигаво чудовище

Дара Цветкова

Допълнителна информация

Към Роботът Чапек на планетата с трите слънца
Блицинтервю с Марин Трошанов
Блицинтервю с Петър Станимиров

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА