Робот на борда! Кой е Чапек Първи и защо Земята тясна за неговите дела е

Робот на борда! Кой е Чапек Първи и защо Земята тясна за неговите дела е

Новата детска поредица за роботски приключения е очарователна гърмяща смес от хумор и въображение в текст, илюстрация и комикс. Излезе първата книга от три в едно по три.

Роботът Чапек на планетата с трите слънца се чете леко, с усмивка и често посягане към мишката с познавателна цел. Лесно е да се предскаже, че ще очарова и децата, и родителите им, отраснали с комиксите на Петър Станимиров и Антон Стайков, а днес вече и почитатели на Марин Трошанов (автор на ЛАМЯ ЕООД). Поне засега не сме открили рòден или световен аналог на синкретичния жанр тект+илюстрация+комикс, чийто ярък представител, а може би и предтеча, се явява поредицата с роботски приключения.

Кой е Чапек Първи? И какво свързва една космическа мисия с мъдростта на Земята

Негова Скромност Чапек Първи е робот с човешки ръст (ще го видите на щанд 334 в НДК) и гениален интелект, преливащ от земна мъдрост. Екип от най-великите човешки умове го конструира и командирова във Вселената с мисията да установи контакт с непознати светове по мирен начин. Чапек пръска мъдростта, систематизирана в специални файлове, в жанра на древни притчи и легенди (дотук – класика). Популяризирането на земната мъдрост обаче не е самоцелно, макар че Чапек Първи си е надувко и обича да е център на внимание и обожание. Всъщност драгоценният му товар служи за разрешаване на конфликти и лични проблеми, тормозещи чудноватите жители на далечните светове. Холограмите, с които миротворецът и психотерапевт Чапек онагледава вековната мъдрост и култура на Земята пред шашардисаните си домакини, са представени като комикси, които чудесно съжителстват с илюстрациите на собствените му космически патила. Трите книги от поредицата обединяват 16 съвсем различни по тематика комикса, които препращат към културното и историческото минало от различни времена, нрави и територии на Земята.

Ето тоз визуален синкретизъм вече е доста впечатляващ и е нещо ако не ново, то рядко срещано по света и у нас. Апропо, нито Марин Трошанов, нито Петър Станимиров май са чували и виждали подобни компилации и подходи в литературата за деца по света и у нас.

Инопланетянските патила Чапекови. Що за вид са чудатите му посетители и домакини

Славата дивна на Чапек Премъдри, който намира решение на всеки проблем, бързо се разпространява из околните планети. Сблъскваме се с криминални моменти (отвличат клетника Чапек няколко пъти), с различни болежки и душевни страдания, измъчващи персонажи с поразителна външност и невъобразими названия. Имената на чудатите създания и на малките им светове са ярки находки (браво, господин Трошанов!), които ще разсмеят и децата, и родителите, и останалите свързани лица, които се зачетат в патилата Чапекови. Личният ми фаворит от първата книга е тръбоклюният опашат мисирник (изчезващ вид на планетата с трите слънца). Ще се натъкнете на герои като Бубар Седми, владетел на зузубарите; на храбрия Лашагун от племето на дивите бабазуни, обитаващи земи, из които дебнат смъртоносните двуглави клепоухи змии и т.н., и т.н. В комиксовия свят ще видите (за пръв и последен път) китайски мит за богинята Хихо и нейните огненочервени трикраки врани. Както и историята за Гилгамеш. Преговаряме името на гениалния учен-арабист Йохан Букхарт и си припомняме негови открития с огромна цивилизационна стойност… Всъщност това е една мнооого малка част, и то само от първата книга, а се задават още две.

При кадърните разказвачи на истории за малчугани страшното изглежда смешно (справка – поредицата за момиченцето зомби Мортина). Смешното – неколкократно по-смешно. Образователното пък е завладяващо и те подкокоросва да понаучиш и това, и онова…

И така, драги читателю, затягаме коланите! Излитаме в открития Космос с железния почтичовек Чапек Първи. Започва нашата космическа одисея с робот на борда. Озоваваме се в непознати светове, докосваме се до вечни митове, легенди и исторически факти, разказани със смигване и по съвсем нов визуален начин. За всички млади (и по дух) изследователи, които обичат роботи, технологии от бъдещето, далечни пътешествия и чудати извънземни, изкусно оплетени в увлекателни истории с поука и обилно подправени с хумор и въображение.

Смешна, забавна, ненатрапчиво поучителна и образователна, новата поредица за космическата одисея на Негова Скромност Чапек Първи, най-съвършения изкуствен интелект във Вселената, ще блесне предпремиерно на Пролетния базар на книгата. Естествено, на кибейския – пардон, кибеанския – щанд 334. Защо точно този щанд се огрява от цели три слънца и защо от кибейци станахме кибеанци, ще разберете от първата книга Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Вземете я с лично послание от двамата бащи на Чапек – Марин Трошанов и Петър Станимиров – на 1 юни, от 11 до 14 часа на нашия щанд.

Другите две заглавия от поредицата са: Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката и Роботът Чапек, чудовищният лабиринт и сърдитото лигаво чудовище

Дара Цветкова

Допълнителна информация

Към Роботът Чапек на планетата с трите слънца
Блицинтервю с Марин Трошанов
Блицинтервю с Петър Станимиров

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА