Изглежда стряскащо, но всъщност методът се усвоява бързо и лесно, а резултатите са поразителни

Изглежда стряскащо, но всъщност методът се усвоява бързо и лесно, а резултатите са поразителни

Интервю с Анна Грозданова - първия в България организатор на семинари и тренинги със сертифицирани по метода на Вим Хоф инструктори

Как разбрахте за Метода на Вим Хоф и от колко време го практикувате?

Преди около две години случайно видях във фейсбук събитие за метода на Вим Хоф. По това време живеех на остров Бали, където е пълно с подобни събития, но това ми се стори доста интересно и различно. Бях изключително впечатлена от преживяното. Започнах да практикувам метода и той стана част от ежедневието ми. Ако пропусна някой ден, тялото ми самò ме подканва да не се разсейвам. През април 2019 година направихме първия семинар по метода на Вим Хоф в България с водещ Барт Пронк, който е дясната му ръка. Чак тогава се сетих, че осем години по-рано ми беше попаднало видео с Вим, в което се разказваше за постиженията му. Бях поразена и си помислих, че ще е много яко и аз да се науча. И ето че след толкова години вече е факт :).

Какво представлява този метод и за кого е полезен? По какво се отличава от другите системи и подходи за постигане на истинския потенциал?

Методът се състои от три основни стълба: специфична техника на дишане, излагане на студ и концентрация. Практикуването му насища тялото с кислород, което е основополагащо за пълноценното функциониране на клетките, обмена на веществата и отделянето на енергия. Освен това се алкализира средата на организма, което е от изключително значение за здравето му като цяло, тъй като вирусите, микробите, бактериите, раковите клетки се развиват в киселинна среда. Увеличава се броят на белите кръвни телца, расте приливът на енергия, увеличават се нивата на допамина и ендоферина (хормоните на щастието), подобрява се сърдечната дейност и т.н. Методът може да се практикува от всеки човек, който иска да бъде здрав, с изключение на страдащите от сериозни сърдечни проблеми и епилепсия, както и при бременност. Има чудесни отзиви от хора с множествена склероза, артрит, астма, ракови заболявания и алергии. За мен основните му отличителни черти са, че е изключително лесен за усвояване и супер ефективен. В рамките на няколко часа всеки може да се научи да го практикува и да изпита изброените горе ползи.

Как се отнасяте към твърдението на Вим Хоф, че редовното прилагане на метода „специфично дишане + концентрация + излагане на студ“ позволява да контролираме имунната си система?

По себе си съм установила, че наистина е така. Виждам как симптомите на физическо неразположение отшумяват доста по-бързо и леко, а когато съм изморена, отчетливо усещам прилив на енергия. За всички скептици има достатъчно информация и медицински изследвания, които го доказват. Не казвам, че методът на Вим Хоф е панацея и не отричам официалната медицина, но ако мога да бъда здрава по естествен начин, го предпочитам.

Каква е ролята на дишането и каква – на студа, за възвръщането на изгубените ни в еволюционния процес сили?

Методът на Вим ни позволява да контролираме автономната нервна система и имунната си система, което медицината доскоро смяташе за невъзможно. Доказва го един експеримент с Вим, при който под наблюдението на лекарски екип му се инжектират ендотоксини. При „обикновен“ човек в рамките на няколко часа ще се появи неразположение, висока температура, треска и повръщане. Вим обаче прилага специфичната си дихателната техника и това не се случва. Лекарите, провели експеримента, заявяват, че това не е по силите на всеки. Вим Хоф обаче е категоричен, че всеки човек може да овладее техниката. След време същият експеримент се повтаря с група обучени от него от хора, и с други, които нямат представа за метода. Първата контролна група повтаря резултата на Вим, втората получава изброените горе симптоми.

Що се отнася до студа, организмът ни изначално е създаден да може да го издържа. Допреди 150 години хората масово са живели в много по-сурови условия. За добро или лошо, обличаме дрехи, имаме къщи с климатици и голяма част от потенциала, който ни е заложен, остава неизползваем. Като се излагаме на студ, ние реално рестартираме тези функции на тялото и нашата система започва отново да работи ефективно. Метаболизмът се засилва, хормоните се балансират, тялото ни се адаптира и това ни помага да се справим с болката и със студа. Все едно да рестартираш компютъра си, когато е забил.

И третото изключително важно условие е умствената ни нагласа и контролът над ума, или концентрацията. Научим ли се да контролираме ума си, влизайки в студената вода, ще се научим да контролираме начина, по който реагираме на различните събития в живота.

Имате богат опит с различни спортове и дихателни практики. Как да се съчетават трите тура дишане (винаги на гладно сутрин, студен душ) с другите видове физическа активност или източни практики, които също трябва да се правят сутрин?

Съчетават се идеално, защото методът на Вим Хоф е незаменимо допълнение към всеки спорт или практика. Прилага се от редица спортисти както за здраве, така и за повишаване на физическата издръжливост и резултатите. Влизането в ледена вода например подпомага възстановяването след тежко физическо натоварване и облекчава възпалителни процеси. Аз лично предпочитам да го практикувам сутрин, но когато нямам такава възможност, го правя, когато мога. Важно условие е да бъде на празен стомах, в легнало положение, никога във вода, в банята или докато шофирате, тъй като насищането на мозъка с кислород предизвиква замайване.

Как българите се отнасят към Метода на Вим Хоф и как виждате бъдещето му в България?

Преобладаващата част от сънародниците ни са все още скептични и недоверчиви, но за радост все повече хора се отварят към алтернативни варианти, които ни помагат да живеем здравословно, в баланс със себе си и природата. Вече направихме пет семинара, водени от Барт Пронк, и всеки един участник се запозна с основите на метода, успя да усвои техниката на дишане, да се потопи в ледената вода и да се убеди, че чрез контрола над ума и фокусирането върху дишането може да се справи с това предизвикателство. Планирам следващия еднодневен семинар за 16 май. Имаме желание да направим и един двудневен интензивен семинар, който ще бъде в края на януари или в началото на февруари 2020. Идеята е все повече хора да могат да усвоят метода на Вим Хоф и да го прилагат в ежедневието си, за да бъдат здрави, да имат повече енергия и да се чувстват добре. Когато започвам деня си с дишане и студен душ, приливът на енергия и доброто настроение, които усещам, са толкова пристрастяващи, че се чудя как мога да се лишавам от тях.

Какво мислите за книгата на Скот Карни „Това, което не ни убива“?

„Това, което не ни убива“ е препоръчително четиво за всеки, който желае да разшири своите познания за метода на Вим Хоф. Има много интересни случки от личните срещи на Скот Карни и Вим и ценна информация, поднесена стегнато и обяснена така, че читателят да се запознае в дълбочина с метода и с ефекта му върху практикуващия. Определено препоръчвам тази книга.

Можете да намерите Анна Грозданова във фейсбук и да й пишете на anna.grozdanova@gmail.com.

Допълнителна информация

Към книгата
Видео обръщение на Скот Карни към българския читател
Към текста Ако искаш да си здрав и прав, първо – дишай, копеле!

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА