Ако искаш да си здрав и прав, първо – дишай, копеле! Призив на Ледения човек Вим Хоф

Ако искаш да си здрав и прав, първо – дишай, копеле! Призив на Ледения човек Вим Хоф

Книга – мечта за издателя, защото си има всичко, което може да заинтригува будния читател с гъвкави мисловни хоризонти и експериментаторски дух. Добра документална история. Чудесен разказ, точен изказ и лек стил на автора + забележителен превод (бог да поживи Скот Карни и Ирина Манушева!). И трето, край книгата кипи живот: Това, което не ни убива вдъхновява реални събития. Вече и в България.

Сега по-подробно.

Историята е добра. Истинска, в смисъл на неизмислена, увлекателна и жива заради високите обороти, обратите и постъпателното развитие на разказа. Авторът – разследващ журналист, научава, че се е появил нов метод за укрепване на здравето и саморазвитие. Изобретил го някакъв „луд холандец“, който щял да отърве човечеството от де що има недъг и страданье. Още едно гуру, което ще паразитира върху наивността и проблемите на наивниците, автоматично реагира специалистът по разобличаване на ню ейдж шменти-капели Стив Карни и хуква на другия край на света да разследва. Човекът обаче е професионалист и за да отрече, първо трябва да разбере, в случая да се гмурне, в поредната ах-, въх-, уау-система. И така, мистър Карни с аватар медуза, носеща се из океана в безметежен комфорт (цитат), зарязва Лос Анжелес, слънцето и сърфа и се понася към затънтено селце в Полша насред люта зима. Нататък, дето викат, се случва животът.

Разказът – изчистеният стил и здравословната дистанция (макар и от епицентъра на събитията) спрямо описаните факти и преживяването, у мен лично поражда дива носталгия по текстове, сътворени от журналист и превърнали се в чудесна книга. На първо място е рефлексът за фанатично спазване на обета за обективност. Етичният кодекс на професията му изисква най-малкото да изслуша всички страни и да поразтърси здравата източниците си. Този човек Стив Карни обаче няма милост нито към себе си, нито към предмета на своето разследване. Разголване на 360 градуса и пълна промяна – това ще прочетеш, драги читателю. Така де, дясната ръка вдигната, лявата върху Библията и… Истината, само Истината и нищо друго освен Истината. То се усеща. Докато я поглъщах, не можех да се отърва от натрапчивото усещане за дежавю. И вие ще усетите поразителната прилика с бестселъра на друг един журналист – Джон Кракауер, „В разредения въздух“. За разлика от разказа за една от най-големите трагедии на Еверест обаче, Това, което не ни убива е с отворен хепиенд.

Методът на Вим Хоф като предмет и контекст на книгата. И защо пък хепиендът да е отворен? Скот Карни разказва за Метода на Вим Хоф, който набира популярност в света. Екстравагантният холандец, наричан още Ледения човек или Повелителя на студа, страда, че в хода на еволюцията сме изгубили огромна част от силите си, а той много държи да си ги върнем и търси начин. Разработва свой метод, съчетаващ начин на дишане, приспособяване към условията на средата – студ предимно, и, естествено, контрол на ума. Апропо, и Скот си пише съвестно домашното: книгата изобилства с научни измервания и експерименти, теории и тяхното опровергаване или потвърждаване, статистики и открития, да речем, за ползите от образуването на кафява мастна тъкан например (свързано с излагането на студ). И като казвам, че покрай описаните събития с Ледения човек кипят горещи страсти и живот, ето едно малко отклонение.

Българската следа. В началото на тази (2019) година гръмна една случка по националните медии. Млад човек, практикуващ Метода, изкачва гол до кръста Черни връх в навечерието на Нова година и едва не умира от студ. И причината не е в студа, а в топлата грижа на хижарите (вижте в интернет за Кирил Радев). Важното обаче е, че в България вече има хора, които се занимават професионално с организирането на семинари и тренинги по метода на Вим Хоф със сертифицирани водещи (За бурната дейност на Анна Грозданова – тук).

Самият Вим Хоф, допреди години световно неизвестен особняк, е сред последните попълнения на дивизията „гуру от международен мащаб“. Споделя с автора, че още не може да осъзнае какво означава да бъдеш икона за толкова много хора и да си лицето на бизнес, който носи милиони долари годишно. Нескончаемите лекции, семинари и медийни изяви не са неговата стихия – за разлика от варварския дискомфорт на ледената вода например. Очевидно предпочита да го мислят за луд, отколкото за пророк. Като се замисли човек колко люде, обсебени от грижата за другите, сме обявили за луди…

За кого е книгата. От една страна, за ценителите на интересното и добре написано четиво. От друга, за търсещите начин да бъдат здрави, щастливи, силни – трите съставки на хубавия живот според хер Хоф, които е превърнал в девиз на компанията си. Щеше да звучи доста шекерено, ако за целта същият не предлагаше да „хакнем имунната си система“ със студ и лед и не си падаше по, меко казано, твърдия изказ.

За възприемането на познанието в книгата обаче едно-две неща са задължителни. Първо, трябва да изключим страха от студа от програмата си за оцеляване. Второ – да зарежем скепсиса, който с бурното размножаване на теориите за постигане на благоденствие се превръща в пандемия. С тази цел ви предлагаме експерименталния лек на хер Хоф, документално представен и лично преживя(ва)н от мистър Карни.

Майката му е студ и контрол на ума. Но първо – Дишай, копеле! *

Дара Цветкова

ПП Ако някой има опит с Метода и иска да го сподели, пишете на office@kibea.net.

 *Автентичен Вим Хоф (Д. Ц.)
На снимката (от ляво надясно): Авторът, Вим Хоф и Денис Бернаерц на върха на Килиманджаро

Допълнителна информация

Към книгата
Авторът Скот Карни към българския читател (видео)
Интервю с Анна Грозданова

Още от Мнения за книги

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА