Упражнение за белия дроб

Д-р Стивън Томас Чан с конкретна практика за укрепване на белия дроб от книгата му „Цялостна система за самолечение“

Упражнение за белия дроб

Простичко упражнение от книгата „Цялостна система за самолечение“ за преодоляване на проблеми, свързани с белия дроб, ефикасно дори при обикновена простуда. Укрепва цялата дихателна система, включително кожата, която често се нарича „третият бял дроб“. Авторът е потомствен лекар с докторски степени по медицина, право, философия и теология.

Да упражняваме белия дроб, е жизненоважно за здравето. Пълното отпускане и свиване на белия дроб помага за пълното абсорбиране на енергията и способстват за  противодействие на болестотворните фактори. Бебетата се раждат с това умение, те упражняват често белия си дроб, като плачат. Но когато тези бебета пораснат и се научат да сдържат емоциите си, като се опитват да запазят спокойствие в критични моменти, в тях започва да се натрупва напрежение. Това навярно е в основата на познатата фраза „добрите умират млади“, тъй като „добрите“ контролират чувствата и реакциите си. От друга страна, „лошите“ – тези, които са емоционално недисциплинирани и изваждат емоциите си на показ, не натрупват вътрешно напрежение и така живеят по-дълго.

Когато белият дроб е здрав, той е по-способен да се справи с множеството болестотворни агенти, които постоянно филтрира от въздуха. Носът, макар че е чудесен филтриращ апарат, не може да спре всяка микроскопична частица от въздуха. Така например пушачите, чиито дробове са още здрави, кашлят много. Кашлицата е добър знак, тя показва, че дробовете се опитват да се освободят от токсините.

За да определи дали дробовете и тялото му са здрави, човек трябва да измери продължителността на вдишването и издишването. Ако издишването е по-дълго от вдишването, това говори за заболяване, тъй като се поема по-малко въздух, отколкото се изхвърля. Ако вдишването е по-продължително, това е добър знак, тъй като повече енергия се поема навътре.

Хъркането е пример за неправилно дишане, причинено от неудобна или неправилна поза за сън. Правилните пози за спане улесняват дишането през носа.

За страдащите от астма е още по-важно да дишат през носа. Освен че играе ролята на филтър, носът затопля въздуха до температурата на тялото, преди да достигне деликатните тъкани на белите дробове. Ако температурата на въздуха е много ниска, бронхиолите се активират и в резултат се пробужда астмата. Бронхиолите са тръбни структури, които съставят голямата част от белите дробове. Те притежават нежни ресни, насочени навътре. Когато слузести вещества или студен въздух проникнат до ресните, бронхиалните тръби се свиват, блокирайки достъпа на въздух до белите дробове. В резултат се появява астма. В тази връзка тичащите за здраве, пешеходците или войниците, които тренират в студените ранни утрини, са изложени на опасността да развият астма. Астматиците могат да се предпазват от студения въздух, като носят маска, когато е абсолютно необходимо да излязат навън на студа. Те могат също така да укрепват бронхиалните влакна, като ги подхранват с билки, специално предназначени за оздравяване от тази област. И трябва да правят упражнението за белия дроб.

  1. Застанете изправени, с успоредни ходила, раздалечени на ширината на раменете. Гърбът трябва да бъде изправен, брадичката леко наведена към гърдите, главата – изправена, сякаш вратът ви е изтеглен нагоре.
  2. Издишайте всичкия въздух от дробовете си и сключете ръце зад гърба си.
  3. Сега вдишайте бавно, като разширявате белия си дроб и изтласквате ръцете назад. Дръжте брадичката допряна до гърдите и дишайте само с гръдния кош, когато изпълнявате това движение.
  4. Издишвайки, пуснете ръцете си и ги вдигнете пред тялото. Продължете да вдигате ръце покрай главата, после покрай гърба и завършете цикъла на кръговото движение отново отпред. Пръстите ви трябва да останат опънати по време на завъртането.
  5. Преплетете пръсти зад гърба и започнете упражнението отново с вдишване.
  6. Повторете общо седем пъти.

Забележка: Когато напълвате белия си дроб с въздух, опитайте се да почувствате как свежата енергия нахлува и укрепва неговата тъкан. Когато издишвате, си представете как всички бактерии, застоял въздух и токсини напускат белия ви дроб. За етапите на изпълнението вижте картинката горе.

Допълнителна информация

„Цялостна система за самолечение“ е от безсмъртните книги, в които ще откриете непреходни и доказани във вековете даоистки упражнения и практики за проблеми в който и да е орган или система на тялото. Не е необходимо да вярвате в даоизма, просто съставете своя комплекс и го правете редовно. Сами ще оцените резултата.

Още от Откъси от книги

Из „Астрологична прогноза за 2021: Светлина в мрака“, автор: Гал Сасон

Откъси от книгата в аванс

Към моите сестри и братя по кръв и дух

България е в моето ДНК и винаги ще заема специално място в сърцето ми. Някои от вас може би знаят, че баща ми е от Варна. Израсъл...

Душата, свободна от страх – решаващ фактор за укрепване на имунната система

Четем „Защита от инфекции. Как да укрепим имунната си система трайно с естествени природни средства“

Публикуваният откъс е от края на Първа част „Нашият свят изисква укрепване на имунитета – сега и в бъдеще“. Преди това са приведени съвети и насоки за хранене и начин на живот...

Да успокоим ума и да избистрим мислите с готварски рецепти от аюрведа

Четем и готвим с „Аюрведа в кухнята“

Авторката Кейт О’Донъл: Въпреки че аюрведа е епична, сложна, утвърдена във вековете медицинска система, в тази книга споделям някои практики от сатвическото хранене и ежедневие...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА