ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке синтезира идеите и препоръките си на общопрактикуващ лекар с над 40-годишна практика и фокус върху психосоматиката с духовни измерения, природната и алтернативната медицина, обединени в т.нар. интегративна медицина.

Имунитетът и укрепването му – с корона вирус или друг гост мутант от бъдещето – са във фокуса на д-р Далке. Наръчникът е неповторим най-малкото по две причини:

  1. В него са комбинирани изпитани насоки от различни области.
  2. Как и защо са двата фокуса в препоръките за използването на природни средства, храненето и движението.

Точка 2-ра означава, че освен проверени съвети и практики, в тълкуването на Ковид-19 и посланията му към света е включена и тежката философска артилерия на д-р Далке. В редиците й подрънкват оръжия** закалени във времето тези от психосоматиката с духовни измерения (Болестта като път), Законите на съдбата и Принципът на сянката от едноименните му книги, амалгамата етика+наука+здраве от концепцията за Миротворната храна (Peace Food).

Далеч от самоцелното научно теоретизиране обаче, експресният труд, написан в началото на странната епидемия–2020, предлага отговори на 3 основни въпроса: Какво се случи? Как да го преодолеем? Как да продължим напред? Още по-обобщено те биха звучали като: Какво да се прави? и Кой е виновен?.

Кратък обзор на съдържанието

Първа част представлява сборник от изпитани съвети, препоръки и практики за укрепване на имунитета. Акцент: хранене и начин на живот, близки до Майката Природа.
Теми – задължително с фокус върху практиката и подкрепени с научни доказателства: лечебното гладуване и проблемът със свръхтеглото като болестотворен фактор; пълноценната растителна храна; горско къпане за повишаване на броя на NK-клетките – естествените убийци на туморни и вирусно инфектирани клетки; движението, загряването и закаляването: изпитани средства срещу срив на имунната система; традиционни лечебни начини и средства: от зелената сила (benedicta viriditas) на Хилдегард фон Бинген*** до лечението с помощта на четирите природни елемента; душата, свободна от страх – решаващо условие за укрепване на имунната система (вижте откъса).

Във Втора част са осветлени икономическите и политическите приоритети в контекста на корона кризата. Акцент: интереси, истини и лъжи около Ковид-19. Теми: посланието на кризата с корона вируса в свят на сбъркана (или никаква) комуникация; пандемия, война и (световен) мир; колко (по-) заразен и опасен е Ковид-19 в сравнение със Sars и Mers например; психосоматично преработване на проблема с корона вируса.

Трета част е за необходимостта да излезем от модуса на кризата. Акцент: Имунната система. Теми: оръжията на тялото: мускули, зъби, език, чело, лакти, нокти и пр.; как да ги „смажем“ с цел ефикасната му отбрана; тест за състоянието им; тест за състоянието на имунната система; средства, техники и стъпки за укрепването й. NB: душата и подсилването на имунитета: правила за поведение и нагласи, как да тренираме съзнанието си. Имунизациите.

Четвърта част е за поуките от корона кризата. Акцент: Законите на съдбата и интригата с Ковид-19. Теми: личностно развитие, подобряване на отношенията, премахване на вредните навици; по-малкото е повече; другият прочит на мерките за предпазване от заразяване, за реагиране при алцхаймер, рак/ химиотерапия и др.; Тамифлу и манипулацията свински грип – птичи грип – Ковид-19: финансови интересите зад нея.

В Приложенията са посочени научни доказателства за ползата от природните/ естествените средства и методи на лечение, разгледани в книгата.

Три поуки от три източника

Още в началото на работата ни над книгата, д-р Далке записа видео обръщение към българския й читател, което за дни събра няколко хиляди гледания. Изпрати ни свой коментар на ситуацията, когато всичко изглеждаше страшно, объркано и неясно, за да го публикуваме на сайта. Сега имаме и книгата. Поне 3 важни извода и съвета се повтарят във видеото, блог-постовете и „Защита от инфекции“. И трите надхвърлят проблема с Ковид-19. Ето ги:

  1. Нашето здраве е наша отговорност. Да се вземем в ръце и да я поемем.
  2. Не се поддавайте на паниката и на страха. Те са изкуствено създадени в угода на крупни (най-малкото финансови) интереси и разрушава здравето ви.
  3. В Майката Природа е единственото ни спасение. Тази зависимост, за разлика от другите, ни прави свободни.

Защо бе написана тази книга

Сериозен риск поема един автор, когато пише книга, в която се опитва да предугади развитието на даден процес още при възникването му. Особено когато процесът е глобален. Променят се цифри, числа, самият развой на събитията, сменят се действащите герои. С една дума, рискът накрая да изглеждаш като глупак, е сериозен. От друга страна обаче, логиката, причинно-следствените връзки отвъд едно заболяване и съпътстващите го усложнения са железни; тъкмо припознаването им като общовалидни направиха „Болестта като път“ бестселър. Бестселър стана и „Peace Food. Миротворна храна“, самият автор като че ли още се диви на този факт… И защо все пак д-р Далке пое риска да напише „Защита от инфекции. Със специален акцент върху COVID-19 и проблема с имунизациите“ още в първите месеци на същия този Ковид-19?

Самият аз не знам как ще се развият нещата по-нататък, защото съм лекар, а не пророк. Но след птичия и свинския грип истински се вбесих и събрах куража да се изкажа и аз по темата. С пълното съзнание, че това, което пиша, няма да е много и със сигурност не може да е достатъчно. Но във всеки случай съм убеден, че предложените тук мерки могат да помогнат. И то не само по време на епидемията от корона вирус – те са непреходни и полезни, за да живеем по-здрав и щастлив живот и да избягваме инфекциите чрез изправна имунна система. (стр. 137)

Така че, ако ще прихващаме нещо от Инфекциите… на този светъл ум, драги почитателю, нека да е знаменитата му концепция за заразното здраве. Което и ви пожелаваме от сърце!

Дара Цветкова

*Цитат от видеото Д-р Рюдигер Далке за COVID-19: лъжи и истини. Можем да се предпазим с прости средства, и то веднага. Точните думи са: За 8 дни и 7 нощи написах книга. Намерих един голям куражлия с издателска къща, който каза: „Добре, напиши я за една седмица и аз ще я издам за три.“ В интерес на истината на нас ни отне повече време да я издадем на български.

** Военната терминология препраща към тълкуването на инфекциите в Болестта като път. В Защита от инфекциите също се проследява веригата: нарушена (или липса на) комуникация – война – белодробно възпаление и т.н.

*** С логото на КИБЕА е издадена Медицината на св. Хилдегард за жени. Ще я намерите, както впрочем и останалите заглавия на д-р Далке, на щанд 102 в голямата шатра Б. Само там комплектът от 4-те издадени от КИБЕА книги ще се предлага с –30%.

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА