Септември: Месец на осъзнатостта (mindfulness) в КИБЕА

1–30 септември: –30% и –40% за книги с фокус върху осъзнатостта, сърцето и деменцията

Септември: Месец на осъзнатостта (mindfulness) в КИБЕА

–30% ЗА 15 КНИГИ С ФОКУС ВЪРХУ „ТУК И СЕГА“

Осъзнатостта не е това, което си мислите, ако перифразираме заглавие на един жив класик по темата. Осъзнаваме, когато се вглеждаме, вслушваме и присъстваме в настоящия момент.

С –30% през септември са 15 ярки заглавия, сред които четирите пътеводителя на д-р Кабат-Зин за същността, начина и ползите от практикуването на осъзнатост за здравето, образованието, работата, семейните отношения, родителството и пр. (Можете да вземете комплекта от 4-те заглавия с –40%.) Подборката включва монографиите на още десетима автори с ясни послания и практически насоки за вглеждане и вслушване в себе си. (Вижте заглавията в края на новината.)

12 септември – Световният ден на осъзнатостта (World Mindfulness Day), е добър повод да се изпробват техники за трениране на вниманието към момента, което е сърцевината на майндфулнес.

21 СЕПТЕМВРИ – 1 ОКТОМВРИ: –40% ЗА 2 БАЗОВИ ЗАГЛАВИЯ С ФОКУС ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО И ДЕМЕНЦИЯТА

Провокативният труд на д-р Наташа Кембъл-Макбрайд разглежда здравето на сърцето (което минава през устата) и връзката му с митичната липидна теория (хипотезата за вредата от холестерола и причините за възникването му). Доказвани от десетилетия научни факти срещу мощни финансови и корпоративни интереси. Полезно четиво с осъзнаващ ефект. (откъс от книгата)

„Мостове към света на деменцията“ предлага синтезиран експертен опит на екип с над 25-годишна практика в работа с възрастни хора, засегнати от деменция, и с техните близки. През последните ковидни години актуалността на темата нараства експоненциално. Какво представлява Методът на валидизация и как ни помага да разбираме шокиращото поведение на хора с деменция и начините, по които да изградим отношения на уважение и приемане без оценяване и осъждане. (откъс от книгата)

На 21 септември светът отбелязва Деня за борба с алцхаймер, а на 29 – Деня на сърцето.

За осъзнатостта (mindfulness) накратко
Тя е много повече от стратегия за оцеляване или оздравителна практика. Осъзнатостта променя структурата на мозъка чисто физически. Натрупани са научни доказателства, че при хората, които практикуват майндфулнес чрез медитация, нараства количеството сиво вещество в областите на мозъка, свързани с паметта, обучението, концентрацията, респ. повишава се способността за бързо вземане на решения, самоконтролът, обективността, управлението на гнева, подобряват се концентрацията и яснотата на мисленето, емоционалната интелигентност и редица социални умения и не на последно място, нивото на стреса се снижава.

Към видеото на д-р Джон Кабат-Зин от семинара му за българските читатели „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“

Ето и книгите, които можете да вземете на специални условия през септември:

Септември: –30% за 15 книги с фокус върху „тук и сега“

21 септември – 1 октомври: –40% за 2 базови заглавия с фокус върху здравето на сърцето и деменцията