„А дали не е В12?“: един от най-потулваните скандали в световното здравеопазване

„А дали не е В12?“: един от най-потулваните скандали в световното здравеопазване

[…]

В тази отдавна чакана книга Пачолок и Стюарт разкриват огромен скандал в здравната система: неуспеха в разпознаването на състоянието и лечението на стотици хиляди пациенти, страдащи от дефицит на B12. Цената е епидемия от деменция, сърдечни заболявания, депресия, проблеми в развитието, стерилитет и неврологични смущения, които лекарите представят като „диабетна невропатия“, „симптоми, сходни на множествена склероза (МС)“ или „просто старост“. Като разкриват скандала и обясняват колко лесно може да се сложи край на всичко това, авторите правят неоценима услуга на ползвателите на медицински услуги, желаещи да се погрижат за семейството си, както и на всички предоставящи медицински грижи, които действително се интересуват от пациентите си. Важен, изключително препоръчителен труд.

д-р Бърнард Римланд, директор на Института за изследване на аутизма

Понякога е необходимо цяла група хора, страдащи от определено заболяване, да почувстват положителни промени, за които да информират обществеността и така да станат застъпници за другите страдащи.

***

Неотдавна на европейска конференция, на която говорихме двамата със Сали Пачолок, споделих с делегатите, че където и да пътувам, винаги нося две книги със себе си.

Едната е Библията. Другата е книгата на Сали А дали не е B12?.

А дали не е B12? казва само истината и така връща живота на хората с дефицит на витамин B12, които иначе са на път да го изгубят.

Авторите – медицинската сестра Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт – са се посветили на благородна кауза. Те са превърнали труда си в безценен справочник за студентите по медицина, практикуващите лекари и останалите здравни специалисти. И въпреки научния си и високопрофесионален подход те са съумели да го напишат достатъчно ясно и просто, за да е полезен и на пациентите с дефицит на B12, на техните семейства и приятели.

Разочароващо е, че напук на всички известни до момента доказателства медицинските специалисти като цяло продължават да бъдат обучавани, че недостигът на B12 засяга само хемопоетичната система – с други думи, че това е само нарушение на кръвта, водещо до анемия и образуване на мегалобластни (злокачествени) червени кръвни клетки в костния мозък.

С тази забележителна книга обаче Сали и Джефри успяват да покажат, че дефицитът на B12 е мултисистемен, полигландуларен, многоаспектен метаболитен, токсичен (хомоцистеинов) синдром.

Интересът на Сали към проблема датира от 1985 г., когато самата тя получава редица погрешни диагнози въпреки типичната мегалобластоза и сериозна фамилна анамнеза, явно сочещи към дефицит на B12.

Това кара Сали, медицинска сестра в спешно отделение, и съпруга ѝ Джефри, специалист по спешна медицина, да проведат собствено проучване и да съберат, анализират и съпоставят многобройни научни статии, публикувани от уважавани университети и изтъкнати учени.

Още когато прочетох А дали не е B12? за първи път през 2005 г., в съзнанието ми се запечатаха пет цитата. В началото се чудех защо. После осъзнах, че аз също се сблъсквам с този проблем от 1981 г., когато попаднах на първия си случай на дефицит на B12. Оттогава насам диагностицирам, лекувам и наблюдавам над 1000 пациенти с дефицит на B12, или 18% от цялата ми практика, в сравнение с 0,01% диагностицирани в национален мащаб.

Ето и петте поразителни цитата от книгата:

Изтъкнати лекари бяха водили борба да хвърлят светлина върху епидемията от дефицит на B12 и бяха изгубили. Какъв шанс имах аз да променя нещата?

Бушува невидима за обществото ни епидемия, практически незабелязана и от медицинските специалисти.

Но аз не можех да се примиря с неспирната върволица от хора, чийто живот е съсипан заради липсата на диагноза и терапия на едно лесноустановимо, леснолечимо състояние.

Това е най-предотвратимият и най-лечимият бич в медицината – но само ако решим да действаме.

Заедно можем да спрем тази епидемия.

Питам се защо решаващата, подкрепена с доказателства информация, представена в тази книга, все още не се приема и лечението на недостига на B12 не е част от конвенционалната практика на всички континенти.

Нима съществува целенасочена конспирация за потискане и дискредитиране на тази информация и хората, които се борят да насочат световното внимание към проблема? Кой печели от възпирането на простото, безвредно лечение на един витаминен дефицит? Това лечение може да спаси пациентите от нещастно съществуване, водещо в крайна сметка до бавна, болезнена, преждевременна смърт. Грижите за тези пациенти през често продължителните им периоди на боледуване струват на правителствата милиарди долари, а на семействата им – много време, пари и болка.

И въпреки това тревожните факти са следните:

  • Вниманието към дефицита на B12 от страна на медицинското съсловие и властите не само не се увеличава, а намалява.
  • Днешното поколение от лекари и невролози почти не познава това състояние.
  • Сведенията за този дефицит се омаловажават и дори се представят объркващо в най-новите издания на уважавани учебници по медицина.

Дори когато клиницистите знаят, че трябва да лекуват в съответствие с добрата медицинска практика (да изследват, диагностицират, лекуват и спасяват живот), те се боят да започнат терапия поради липсата на утвърдени в национален мащаб съвременни ръководства. Това води до множество погрешни диагнози, неправилно лечение, неизказани страдания и трагичен завършек.

Огромно предизвикателство е да се променят закостенелите медицински схващания дори когато последните водят до смърт или инвалидизиране. Предизвикателството е още по-голямо, щом фармацевтичните компании изкарват милиарди долари от медикаменти, които само модифицират и маскират симптомите на дефицита на B12 и на практика се борят срещу хората, на които би трябвало да помагат.

Но моля ви, Сали и Джефри, не се обезсърчавайте. И ние във Великобритания, и много хора по целия свят се възхищаваме и ви обичаме, и сме ви безкрайно признателни за безценния ви принос.

д-р Джоузеф Чанди (Каялакаком)

практикуващ лекар от Националната служба по здравеопазване на Великобритания, носител на наградата „Величието на Индия“ за 2010 г. за медицинска служба в полза на общността

[…]

Повече информация за витамин B12 ще прочетете в сайта на д-р Мария Папазова.

 

Още от Откъси от книги

„Негативното мислене“ не е това, което мислите: За неговата сила, болестта и изцелението

Четем „Когато тялото казва НЕ“ от д-р Габор Мате

Книгата изследва единството ум – тяло и влиянието му върху връзката стрес – болест. Насърчава познанието и изцелението и може да промени живота...

Откъснати деца

Винаги има надежда!

Неврологичните разстройства в детска възраст имат много общи характеристики и често биват окачествявани като обучителни трудности или поведенчески нарушения, подтекстът на което...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА