Нека говорят: „А дали не е В12?“ е от полза колкото за пациентите, толкова и за лекарите

Нека говорят: „А дали не е В12?“ е от полза колкото за пациентите, толкова и за лекарите

Невидима епидемия и безмълвен убиец? Или най-хубавата диагноза, която може да ни се случи?

Електронният бюлетин #28 е съставен изцяло от мнения на хора с опит в дефицита на витамин В12 – и като лекари, и като пациенти. Събрани на едно място, отговорите на едни и същи въпроси повдигат куп други. Дребна част от тях са: Защо огромен процент – 40% от хората между 26 и 83 години – страдат от дефицит на витамин В12 и не знаят за това? Защо лекарите често не разпознават дефицита на В12, а „на плещите на този един витамин буквално се крепи човешкото здраве (д-р М. Папазова)?. Незнание или неглижиране? Има ли проблем с референтните стойности на В12 в кръвните изследвания и защо? Изучава ли се достатъчно дефицитът ва В12 в медицинските университети (респ. защо се разминават отговорите на лекари колеги с обещаваща кариера)? Кой е по-по-най-отговорен за здравето на пациента – той самият или неговият лекар? Защо да клеймим самолечението, ако професионалистът не знае що е то дефицит на В12? Колкото до незнанието като аргумент, презира го и юридическата, и философската класика – за първата то не е оправдание, за втората не е аргумент.

Защо вместо медицински книги, достъпни и понятни и за пациенти, и за лекари, по-полезни (за кого?) били специализираните такива – от лекари за лекари, както заявява в интервютата млад и перспективен доктор? „Няколко лекари ми обясниха, че не било моя работа да се занимавам със спасяването на детето си, защото съм нямала диплома на лекар“, пък ми каза Зорница, благодарение на която дъщеричката й е жива и успешно наваксва с развитието си. „При проблем с В12 веднага се обърнете към специалист“, единогласно зоват лекарите. Конкретната млада майка – не само че веднага – ами се обърнала дор към 13 специалисти и чак 14-ят е реагирал адекватно. И още нещо – по Хипократ ли е медиците да си позволят пренебрежително отношение или „реакция на отхвърляне“ към здравен проблем само защото той се дискутира „по телевизора“ и е медийна сензация? И обратното – дали дефицитът на медийно внимание би направил един здравен недъг със стряскащи мащаби по-авторитетен в техните очи?

И накрая, какъв е полезният ход на клетия пациент в туинпийкса от незнание, неразпознаване, нехайство, неадекватни референтни стойности и тучни корпоративни/ фармацевтични сметки, ако се отрича правото му да знае и да се погрижи за себе си само защото не бил дипломиран медик?

Човешкото здраве в условията на инфантилен капитализъм, отношенията лекар – пациент и големият въпрос за отговорността и корпоративните интереси са все щекотливи теми. Не ни е работа обаче да търсим виновните. Още по-малко – да противопоставяме лекари на пациенти. Боже опази!

Авторите на книгата – мед. сестра Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт, консултантът на българското издание д-р Мария Папазова, издателите от КИБЕА – всички ние се надяваме А дали не е В12?, с широкоформатната представа, която дава за причините, същността, последиците и лечението на В12-дефицита, да провокира сериозна професионална дискусия, от която да спечелим всички заинтересовани страни. Без цепене на пациенти и лекари, на ние и вие, те и тях, битите – бити и прочее. Отвъд спорните ни народопсихологични специфики и безспорните корпоративни изгоди.

Книгата А дали не е В12? може да помогне – и вече помага. И на пациентите, които хабер си нямаме, че блъскането в предмети, апатията, умората, раздразнителността, сухата кожа, изпускането и неможенето, отслабващото мислене и зачестяващите помисли за алцхаймер може да са картини от една изложба. (Плюс още има-няма 80 – 90 признака.) Ще помогне и на медицинските лица, които трябва да го знаете по подразбиране, защото във вас е нашата надежда и на вас се уповаваме. Защото това ви е работата.

И горе главата: дефицитът на витамин В12 е най-хубавата диагноза, която може да ни се случи.

Дарина Цветкова,
допреди А дали не е В12? недиагностицирана с дефицит на В12

Допълнителна информация
За книгата „А дали не е В12?
Видеообръщение на авторката Сали Пачолок към българските читатели
Интервю с д-р М. Папазова
Интервю със Зорница Павлова
Интервю с д-р Кадъм, д-р Стаматов и д-р Тачева

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА