„Живот без край“: документален разказ от първо лице за победата над рака. Книга за всеки

„Живот без край“: документален разказ от първо лице за победата над рака. Книга за всеки

Не се стряскайте от историята в тази книга. Това не е просто автобиографичен разказ на човек, преболедувал от рак, а истинска история с щастлив край за здрав и прав младеж, който преодолява невъобразимия кошмар, в който изневиделица го хвърля ракът.

„Живот без край“ обаче не е книга за рака. „Не и на първо място.“ (Нино Раух).

Как, защо едно момче – футболна надежда от младежкия отбор на Австрия, калѐн, амбициозен и дисциплиниран спортист, на четиринайсет вече прицелен в представата си за своето бляскаво бъдеще, изпада в тази ужасно нелепа, несправедлива и като че ли обречена ситуация? Как, защо успява да изплува? Кои са скритите му козове: характерът на боец, безусловната подкрепа на майката, лекарите и семейството? Късмет, закрила отгоре, някакви митични свръхсили, с които обикновените хора не разполагаме?

Никой не знае, надали и самият автор може да отговори. Но в книгата може да се проследи версията за оздравяването на момчето, пораснало без време. Кинематографично, почти документално повествование, заснето поне с две камери. Едната следи собственото му възприятие на случващото се, другата хваща това, което той си мисли, че мислят другите за него. Нормално за талантлив амбициозен младеж в преходна възраст, който отрича авторитетите, но е болезнено зависим от чуждата оценка.

„Дали историята не е твърде лична, твърде истинска и конкретна, за да бъде публикувана“, пита се авторът, след като прочита вече готовия ръкопис.

Е, тази история е точно толкова „лична, истинска и конкретна“, колкото могат да бъдат понятия като „тежка болест“, „смърт“, „живот“ и „надежда“. И понеже „насила не се дава“, тя е много повече за драмата колко трудно се помага на човек, когото бедата катапултира в самотната паралелна реалност на отчаянието. И за това колко трудно той самият, оказал се не по своя воля, изневиделица и крайно болезнено в тази реалност, се учи да приема помощ.

Нито една книга не може да ни даде и микропонятие какво преживява човек, преодолял болест, която се транскрибира като присъда. И „Живот без край“ не е изключение. Тя обаче дарява нещо по-ценно от познанието, защото предефинира присъдата като „лична, истинска и конкретна“ надежда.

Ето затова прочетете тази книга.

И още нещо. И тук големият въпрос е как човек да съхрани това скъпоценно знание като маркер, който да отсява плявата в живота му? Как постоянно да помни и да не разпилява безценната си енергия за евтини и преходни дреболии?

Попитахме автора как се прави това. Отговорите на Нино Раух – в интервюто, което той даде за българските си читатели.

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА