Попитахме Калина Радичева за книгата „Преодоляване на МС“

Попитахме Калина Радичева за книгата „Преодоляване на МС“

Калина Радичева e юмейхо терапевт и преподавател V дан, учител по йога и медитация, съосновател на Сдружение „МС – Мога Сам“

Калина, Вие сте съосновател на сдружение „МС - Мога Сам“, обединяващо хора с множествена склероза, които вярват и доказват, че умеят сами да се справят. Какво мислите за книгата на проф. Джелинек „Преодоляване на множествената склероза“?

Впечатляващо всеобхватна и изчерпателна! Написана е от лекар по професия, който заради личната си борба с диагнозата е изпитал написаното на собствен гръб. Тези факти изпълват читателя с доверие. Без да пренебрегваме задълбоченото изследване на природата на заболяването и изчерпателните описания и препоръки, изложени в 7-стъпковата възстановителна програма, още заглавието е забележително смело. Думата „преодоляване“ в него дава надежда, всичко останало в книгата стимулира вярата, а както казва и самият автор, вярата и надеждата са първите помощници срещу страха и отчаянието, които поражда една тъй сложна диагноза.

Като човек, който се среща с хора, страдащи от най-различни заболявания, смятате ли, че книгата е полезна единствено при диагноза „множествена склероза“?

За хората с диагноза МС книгата е задължително четиво.  Полезно е и за страдащите от всевъзможните вариации на така наречените автоимунни заболявания. Задължително четиво е и за лекарите, които се сблъскват с диагнозата и полагат усилия да лекуват пациенти с МС. Често чуваме „това ми е от стреса“. „Това“ включва безсънието и лошото храносмилане, блокираните стави, гръб, врат, кръст, депресивните състояния и главоболието, проблемите със зрението... Всички тези наглед дребни оплаквания са само на една крачка от отключването на по-конкретни и много по-сериозни диагнози, когато в основата им стои стресът. Защо стресът е отключващ и болестотворен фактор, проф. Джелинек разяснява изчерпателно и за мен този раздел е един от най-важните. От гледна точка на сериозния проблем за системния стрес, на който сме подложени всички ние, които живеем в съвременните цивилизовани общества, книгата е полезна за всички нас.

Възможно ли е лекари и пациенти да обединят усилията си и да направят това, което прави Фондацията на д-р Джелинек? Например за хората с диагноза МС да се организират ретрити, които биха дали мощен тласък за промяна на начина им на живот?

Идеите на проф. Джелинек и работата на неговата фондация удивително съвпадат с идеите и работата на фондация  „МС - Мога Сам“. 7-стъпковата му програма почти буквално повтаря мерките, които от години се опитваме да популяризираме сред хората с МС и подобни заболявания, които ни търсят за съвет и помощ. По тази причина станахме инициатори КИБЕА да издаде книгата на български. Надяваме се работата на „МС-мога сам“ да се увенчае с изграждането на център за лечение на МС, а в работата на този център книгата ще бъде незаменим помощник. Всъщност проф. Джелинек е извършил онзи огромен труд, за който все не остава време на хората, които са ангажирани с проблема – написал е Книгата! Засега слабото звено в работата ни е обединяването на усилията на лекари, терапевти, практикуващи алтернативни терапии и пациенти. Да си пожелаем това да стане. Книгата на Джелинек е много добра платформа за такова обединение.

Накрая ще добавя, че „Преодоляване на множествената склероза“” е много важна книга и заради предизвикателството, което носи: човек трябва да я прочете, да я осмисли, да започне да я практикува, да поеме отговорност за собственото си здраве и лечение, да започне да преодолява. Да преодолее! Автоимунните заболявания като цяло са сериозно предизвикателство и изискват сериозна вътрешна борба. Същото изисква от нас самият живот, ако искаме да го живеем като победители. Знанието и волята са в основата на победата.

Препоръчвам книгата на всички, които искат да са здрави и енергични.

Допълнителна информация

Към книгата
Към интервюто с д-р Росен Икономов
Към интервюто с Андрей Аврамов
Към интервюто с акад. Иван Миланов
Към интервюто с Биляна Савова

Още за книгата
Видеообръщение на проф. Джелинек

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА