Светът е голям и лечение дебне отвсякъде. Енциклопедия - наръчник за преодоляване на МС и за здрав живот без МС

Светът е голям и лечение дебне отвсякъде. Енциклопедия - наръчник за преодоляване на МС и за здрав живот без МС

Наскоро излезе енциклопедичното издание – наръчник „Преодоляване на множествената склероза“ на проф. Джордж Джелинек. Темата за това автоимунно заболяване е сериозна и социалнозначима, затова и за книгата, и за диагнозата МС решихме да попитаме когото трябва. Зададохме шест еднакви въпроса на петима души с (раз)личен опит, квалификация и познания за МС: двама лекари – капацитети в областта, двама души с МС (Могат Сами и знаят как*), един Много Специален терапевт, който знае как да помага. Последният ни въпрос към тях носи идеята за общи действия, за сътрудничество между лекари, пациентски и други неформални организации в името на общата кауза за преодоляване на множествената склероза. Сериозна идея с голям обхват – няма да стане лесно. Но големите работи започвали с една малка крачка, тя пък с една стъпка.

Представяме ви 7-стъпковата възстановителна програма на проф. д-р Джордж Джелинек, книгата за нея и мнението на петима компетентни души.

За книгата: „Преодоляване на МС“ е от типа К2: Книга-кауза. Покрива всички критерии на този профил: лична история с потрес, прерастващ в мотивация да се намери изход, често с полза за много хора. Потребни са още личностни качества, за да се преобразува страданието в злато; професионална компетентност (експертиза) - в случая на учен-медик, университетски преподавател, редактор на медицинско списание, чиято е личната история с големия магнитут. Отправна точка за „пътешествието МС“ (цитат) на автора е бедата - тук множествена склероза, която отнема майка му и поразява самия него. Не избягва ступора на депресията в началото, но не избира пътя на жертвата. Мисля дори, този вариант изобщо му убягва.  След като го диагностицират, професорът-преподавател-редактор безотлагателно преформулира автоимунното заболяване като предизвикателство, което му помага да намери призванието и пътя си. С което става ясно защо МС е пътешествие.

Ползите, които професор Джелинек залага в „Преодоляване на множествената склероза“, са, на първо място, за хората с диагноза МС. На първо място прим, за всички, които се стремят към здравословен контрол над живота си, над качеството и количеството му (доколкото зависи от нас). Препоръчвам на първите да разлистят внимателно тази дебела, с едър шрифт и солиден офсет – като за енциклопедия, книга и да проучат всичките седем стъпки на Възстановителната програма.

Препоръчвам на вторите да разлистят внимателно тази дебела, с едър шрифт и солиден офсет – като за енциклопедия, книга и да се поинтересуват от шестте стъпки на Възстановителната програма (без номер 5, която е специфична за лечението на МС).

Чете се лесно. Обещавам, че няма да се потиснете, напрегнете или каквито там опасения будят стряскащи диагнози като МС, при това изведени с дебели букви в заглавието. Възможно обяснение: професор Джелинек виртуозно балансира на хлъзгавия ръб между научните доказателства, познание и компетентност и популярното им представяне като за читател, незавършил медицина. Същата печеливша комбинация ще оцени по достойнство и читателят, завършил медицина, понечи ли да подходи обективно.

Други книги от типа К-2, излезли през последните години: „А дали не е В12?“, „GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката“. Съвсем наскоро на пазара се появи и „Човекът е своето плацебо“. Ако се стряскате от болести, които звучат като присъда, а личните истории за тях ви зареждат, прочетете с терапевтична цел „Умирайки, да бъда себе си“.

И, разбира се, появи ли се темата за страданието като познание, веднага се сещаме за класиката „Болестта като път“.

*МС – Мога сам. Зная как е слоган на семинар, организиран от фондация „МС – Мога Сам“

Допълнителна информация

Към интервюто с Андрей Аврамов
Към интервюто с акад. Иван Миланов
Към интервюто с Биляна Савова
Към интервюто с д-р Росен Икономов
Към интервюто с Калина Радичева
Видеообръщение на проф. Джелинек

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА