Попитахме Биляна Савова за книгата „Преодоляване на МС“

Попитахме Биляна Савова за книгата „Преодоляване на МС“

 

Биляна Савова, основател на фондация „МС – Мога Сам“, арт директор на списание EVA и собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio

„Имам МС от девет години. Дълъг път извървях и смятам, че се промених. Настъпиха и други промени – кризите ми стават все по-редки. Не, не са редки – те просто изчезнаха! През годините съм имала страшни и стряскащи пристъпи: падала съм в банята, защото единият ми крак напълно е отказвал; много пъти съм преживявала над 48-часови раздиращи цялото тяло болки, губила съм зрение… Но се научих да не се плаша и да се справям сама. Приемам, че кризите са пречистващи и че тялото ми се лекува чрез тях. С годините забелязах, че пристъпите стават по-слаби, случват се по-рядко и отминават по-лесно. Всеки симптом, всяка криза, всяка болест е знак. И ако усетиш и без да се бавиш, разчетеш знака и направиш това, което е добро за теб, със сигурност няма да се стигне до ситуации на паника и безпомощност. Защото страхът, за който говоря, е градивен – той спасява, но само ако не му се позволи да прерасне в паника. Защото паниката убива. Приемам диагнозата „множествена склероза“ и не искам да я наричам болест и страдание. Нито за себе си, нито за някой друг. Защото избрах да не боледувам. И защото всеки сам избира дали да страда. Избрах да знам. Да мисля и да мога сама. Избрах да живея.“

Фондация МС – Мога Сам

Как започнахме. Поначало МС е съкращение от „множествена склероза“, която е основната причина за създаването на тази организация. Целта в началото бе хора с диагнозата МС да се срещат, да споделят и обменят информация и опит, в т.ч. за възможностите МС да се лекува чрез аюрведа и други холистични методи; за изготвяне на програми с промяна на хранителния режим и начина на живот, включващи движение и йога. Срещахме се всяка седмица, за да обсъждаме темите, които вълнуват хората с МС, правехме групови медитации и подходящи йога практики. Интересът към нас сериозно нарасна, нещата минаха на друго ниво и се регистрирахме като фондация.

Какво правим. Фондация „МС – Мога Сам“ работи и помага на хора, диагностицирани с множествена склероза и други заболявания, и на техните близки да научат как могат да се справят сами – психически и физически – с диагнозата. Даваме информация за различните холистични методи и решения, за да направят осъзнат избор по въпросите на собственото здраве. Помагаме в търсенето на възможности за качествено подобряване на живота: социално интегриране, намиране на работа и домашна помощ и грижа според нуждите. За помощ ни търсят и хора, които са с физически ограничения. Ще правим всичко по силите си, за да помагаме и на тях в зависимост от конкретните им нужди и „нерешими“ проблеми.

Много специално меню (МСМ), вдъхновено от д-р Суонк и д-р Джелинек

МСМ е меню, основано на диетата и изследванията на д-р Соунк. Фондация „МС – Мога Сам“ разработва проекта МСМ в служба на хората с диагноза МС. Изхождайки от връзката между балансираната, здравословна и стриктна хранителна диета и овладяването на МС, предлагаме конкретни решения за по-добър живот на хората с такава – и не само – диагноза.

Повече за Биляна и за фондация „МС – Мога Сам“
За контакт с Биляна и Калина Радичева: ms@mogasam.org

ИНТЕРВЮТО

Съгласно официалната медицинска парадигма „МС е доживотно, прогресиращо заболяване, опосредено от имунната система“ и повечето лекари не вярват, че възстановяването от него е възможно. Проф. Джелинек обаче привежда убедителни данни от дългогодишна статистика (над 700 цитирани в книгата научни публикации и проучвания), в т.ч. проследяване на пациенти, прилагащи 7-стъпковата му програма от 15 години, за да докаже, че връщането на човек с МС към нормален живот в добро здраве е реално постижима цел. Възможно ли е според Вас възстановяването от множествена склероза?

Според мен да. Досега след всеки пристъп винаги съм се възстановявала на 100% без помощта на стероиди или интерферони. За щастие, пристъпите ми чувствително се разредиха и това се дължи на програмата, която следвам. Тя почти напълно се припокрива с тази на д-р Джелинек. Аз се лекувам с методите на аюрведа и когато се сблъсках за пръв път с теорията на д-р Суонк и неговия ученик днес – д-р Джелинек, открих, че са много сходни. Каквото и да ми се е случвало през тези години, съм го преодолявала със собствена воля и сили.

Първата мярка в 7-стъпковата програма е спазването на диета. От десетилетия са известни поразителните резултати от 34-годишното проучване на д-р Суонк за ефекта от драстичното намаляване на наситените мазнини в диетата върху общото състояние на хора с МС. Уводна статия в сп. Nutrition от 2003 г. завършва с въпроса: „Щом резултатите са така впечатляващи, защо останалите лекари, невролози и клиники не са възприели този метод на лечение?“ Защо наистина?

Честно ли? Защото няма много печалба в тази работа. Мисля, на всички е ясно вече, че голяма част от здравословните ни проблеми са свързани с храната и нейното обработване в храносмилателната ни система. И най-лесният начин да си помогнем е да сменим начина си на хранене. Само че хората не искат да променят храненето си, навиците си, просто не искат да се променят. Ще им се всичко друго да се промени, но не и те. Искат си вълшебното хапче. И като го искат толкова много, съвременната медицина им го дава. Друг въпрос е, че то не лекува и че има куп странични ефекти. Да не говорим за печалбите. Но всеки сам прави своя избор!

Проф. Джелинек определя проекта си като „Възстановителна, конвенционална, почиваща върху доказателства превантивна програма за преодоляване на МС“. Как бихте я оценили от гледна точка на надеждност, научност, приложимост? Кои са силните й страни и има ли нещо, което не приемате?

Приемам всичко, което е свързано с това да положиш усилия и да се промениш. Смущава ме единствено успоредното прилагане на възстановителната програма, която може да се причисли към т.нар. „алтернативна медицина“, и „лечението“ с химията, което предлага официалната медицина. Това е като да даваш газ и спирачка едновременно. Няма никакъв смисъл. Но за да сме честни, д-р Джелинек призовава всеки сам да си реши. Присъединявам се към него – четете, мислете, решавайте.

Промени ли трудът на проф. Джелинек нещо в нагласата и познанията ви за МС? Смятате ли, че книги като „Преодоляване на множествената склероза“ могат да допринесат за пробив в лечението на това автоимунно заболяване?

Погледнато общо, може би е рано. Но пък всеки сам, поединично, може да научи много и безспорно полезни неща от книгата. „Преодоляване на множествената склероза“ е като наръчник, можеш сам да си спретнеш програма и да я спазваш. Моите нагласи не се промениха, защото отдавна съм настроена на тази вълна.

След дългогодишни наблюдения авторът отбелязва, че тъкмо лекарите с МС се придържат най-стриктно към Възстановителната програма и постигат най-добри резултати. Възможно ли е лекари и пациенти да обединят усилията си и да направят това, което прави Фондацията на д-р Джелинек, например да се организират ретрити за страдащи от МС, които биха дали мощен тласък за промяна на начина на живот?

Стига с това „страдащи“! Всеки сам решава да страда или не. А иначе да – има смисъл да се говори, да се споделя опит, да се дават насоки, да се подава ръка, за да може някой да направи първата крачка. Това правим във фондацията „МС – Мога Сам“. Изследванията на д-р Суонк и Възстановителната програма на д-р Джелинек ни послужиха за основа и преди две години разработихме проекта „Много Специално Меню“. За нас това е най-лесният начин да се започне диетата, но засега, за съжаление, доставките са само за София. А колкото до лекарите, диагностицирани с МС, виждала съм такива. Повечето от тях са много объркани. И ако правят нещо „алтернативно“, то почти винаги е тайно. Трудно е да се откажеш от нещо, което си учил цял живот, и да си признаеш грешките или безсилието. Но пък тези, които са приели открито и диагнозата, и начина за нейното преодоляване от книгата – те са безценни. Затова и д-р Джелинек е толкова полезен за хората.

Бихте ли препоръчали книгата на свои приятели в едно изречение? Приемате ли например следното: „7-стъпковата програма за преодоляване на МС е доказана на практика успешна формула, съчетаваща различни методи на лечение, в т.ч. конвенционална медицина, които поставят във фокуса пациента и личната му ангажираност с процеса на лечение?“

Приемам тази формулировка – най-вече заради края й. Личната ангажираност и личната отговорност са най-важните неща в тази програма.  Никой на никого не е длъжен и никой не е виновен, че някой някъде се е разболял. Всеки сам трябва да се опита да излезе от ситуацията, в която се е вкарал. И когато вземеш това важно решение и имаш необходимата мотивация, винаги се намират хора, които да ти помогнат. Абсолютно вярвам в това, защото го виждам всеки ден. Но промяната изисква много работа, време, търпение и постоянство.

Допълнителна информация

Към книгата
Към интервюто с д-р Росен Икономов
Към интервюто с Калина Радичева
Към интервюто с акад. Иван Миланов
Към интервюто с Андрей Аврамов

Още за книгата
Видеообръщение на проф. Джелинек

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА