„Болестта като път“ преобърна мисленето ми

„Болестта като път“ преобърна мисленето ми

Марияна Златарева, управител на КИБЕА и читател, за опита си с книгата „Болестта като път“

През 1998 публикувахме „Болестта като път“ и тя преобърна отношението ми към събитията в моя живот. И до ден-днешен стане ли дума за книгата, веднага се сещам за два цитата, които трайно са се запечатали в съзнанието ми: Болният е едновременно извършител и жертва, той страда винаги и само от своята собствена неосъзнатост. Другият е: Отговорност за всичко, с което се сблъскваме в живота, винаги носим самите ние. На първо четене не звучат никак приятно, но трансформиращата им сила е огромна, както се уверих през годините.

Склонни сме за нещата, които се случват в живота ни – особено за неудачите, да виним всеки друг и всичко около нас, но не и да се вгледаме в себе си. Преди 20-ина години, когато публикувахме книгата, трудно приемах, че ако при инцидент по вина на пиян шофьор стана инвалид, всъщност причината е в моето подсъзнание, което с този инцидент ми помага да променя живота си. Със сигурност има и други като мен, които трудно биха приели тези уроци, но са изумителни случаите, в които потърпевши уверяват, че животът им се е осмислил и е станал пълноценен след – и благодарение – на инцидента. Това ме учи на смирение, да премислям и да оглеждам от всички страни случващото се със и около мен.

Ценното е, че анализът на д-р Далке и Т. Детлефсен и начинът, по който го правят и който всеки може да овладее, превръщат книгата в наръчник, който ни помага в ежедневието.

„Болестта като път“ ни подтиква да се вглеждаме и да анализираме от различен ъгъл мислите, действията, синхроничностите в ежедневието ни. И най-вече – да вземем живота в ръцете си, защото „Отговорността за всичко, с което се сблъскваме в него, винаги носим самите ние!“.

За тези 20 години КИБЕА преиздаде книгата четири пъти. И да, разбира се, че ще продължаваме да я преиздаваме, защото интересът към нея не спада, въпреки че теорията и практиката на психосоматиката отдавна вече не са новина. Независимо от бестселърите на друг наш автор – Луиз Хей, които също са изцяло в духа на връзките тяло - душа - болести, хората продължават да търсят както нейните книги, така и „Болестта като път“.

Още по темата:

Интервю с Лучана Узунова, инициатор и организатор на семинара
Споделени мнения за книгата
Моят опит на начинающ
За Болестта като път и символ, философия и програма за действие
Видеообръщение на д-р Р. Далке към будния българин

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА