Откъси от книгата „Моите Учители“

Откъси от книгата „Моите Учители“

Из интервюто с проф. Рудранатх

? Вие изследвате стреса. Как да се научим да го избягваме?

— Стресът, най-кратко казано, е бързо въртене на мислите. А йога спира водовъртежа на мислите, твърди Патанджали в своята Йога сутра. Стресът идва предимно от нашето отношение към света. Един човек например върши някаква работа бързо, напрегнато и неспокойно и тя предизвиква у него стрес. Друг върши същата работа пак бързо, но спокойно и вътрешно отпуснат. Затова у първия работата ще предизвика стрес, а у втория не. За да контролираме стреса, трябва да спазваме добър дневен режим, да се храним редовно, на закуска да хапваме малко или да минем само с кафе или чай, на обяд да се храним добре и да имаме лека вечеря.

? Как да се лекуваме от стреса?

— С редовен начин на живот, диета, редовно хранене и сън. Той е лекарство и трябва да е в определено време. С молитва и също с редовна йога практика. Необходимо е да четем всеки ден, макар и по-малко, свещените писания – Библията, Корана, Ведите, Бхагавад Гита. Всички религии носят посланието за мир. Основното е да култивираме позитивно мислене, да създаваме в нас и около нас позитивна енергия и атмосфера, да служим на другите – на брачния партньор, семейството, децата, майката, бащата, старите и болните хора, на града и страната си. Две неща са основни – да даваме и да прощаваме.

? Каква е причината за тежки болести като рак и СПИН?

— Понякога сами сме отговорни за тях. Може да се дължат също на наследственост, на неправилни лекарства, но в повечето случаи причините са лоша карма от миналото и неправилен начин на живот. За да се предпазим от СПИН, трябва да внимаваме как живеем, какъв партньор имаме, да избягваме безразборния секс. При рака една от основните причини е стресът.

? Как днес йога може да помогне на хората?

— Ако йога се прави съгласно нейната философия, дадена в Йога сутра на Махариши Патанджали, тя помага. Няма значение как се нарича, дали сатянанда йога, иша йога, шивананда йога или с друго име. Всяка йога е прекрасна. Основното е да се прави редовно, макар и само по 15 минути, но да се прави с вяра и почит, с чувство на доброта и щастие, без егоизъм, без състезаване и без желание да бъдем повече от другите. Всички видове йога са добри. Ако след йога се чувстваш доволен, в мир и спокойствие, значи правилно я правиш. Ако обаче се потиш, напрягаш, задъхваш, тя не е полезна, може дори да е по-стресираща от други практики.

? Кои йогийски упражнения най-много помагат?

— За тялото са полезни обикновените и лесни упражнения като поздрава на Слънцето, сурия намаскар. Много полезна е пранаяма. Тук мога да спомена сурия бедха, уджай, шитали, кумбакха и др. Дихателните практики винаги трябва да бъдат придружени от задържане на дъха, кумбакха. Когато задържаш дъха, умът се успокоява, а когато дъхът се движи, мисълта също се движи, ние разсъждаваме, планираме. Няма пранаяма без кумбакха. Ако я правим без задържане на дъха, тя е просто дихателни упражнения, а не пранаяма. Във всяко дихателно упражнение има вдишване и издишване, но като се прибавят мудри и бандхи за контролиране на енергията и задържане на дъха (кумбакха) – тогава е пранаяма. Добра за душата е медитацията „Со Хам“, при която се казва „Со“ при вдишване и „Хам“ при издишване, които значат „Аз съм Божественото“. Също произнасянето на „Ом“ или „Амин“, или някакви молитви, или стихове от Библията, Корана, Бхагавад Гита, Ведите. Всякакви мантри или молитви, дадени от вашия гуру, работят и успокояват ума.

? Според ведическата астрология в коя епоха сме сега?

— Приема се, че сме Кали юга.

? Учители и астролози като Шри Юктешвар Гири, Сатгуру Джаги Васудев, Дейвид Фроли и други твърдят, че сме в началото на Двапара юга и че югите се определят от движението на Слънчевата система спрямо галактическия център и от прецесията на земната ос.

— Те са йоги и, изглежда, казват истината. Но ние трябва да възприемаме само каквото можем да разберем, само практичното за хората и решаващото техните проблеми. А да говорим за висши неща, които не можем да осъзнаем и приложим, няма смисъл. Това знание е добро, но то основно трябва да помага хората да решават проблемите си. Съгласен съм, че югите зависят от прецесията на земната ос и че сме в ерата на Рибите, и че след около 400 години идва ерата на Водолея. Но по-актуално е какво правим ние тук и сега. Добре е например да следим коя ноздра е активна в даден момент. Активността се променя постоянно. Благоприятно е при ставане от леглото сутрин и при излизане от дома да тръгваме с този крак, от която страна е активната ноздра, а не да гледаме кой е денят от седмицата или колко е часът. Както е полезно също, когато е активна дясната ноздра, да се храним, а когато е активна лявата – да пием течности.

? Вие сте специалист и по васту шастра, индийското знание за изграждане и устройство на дома. Кое е най-важното за нашия дом?

— Във васту шастра се казва, че 50 процента съдбата ни зависи от нашата карма, а другите 50 процента – от нашия дом. Всяко място може да стане прекрасно, благотворно, ако в него всеки ден правим хубави молитви. Особено сутрин рано при изгрева на слънцето. Когато влизаме в нов дом, трябва първата храна да предложим на Бога. После тази храна се дава на птиците, на кравите, на бедни хора, а не се изхвърля. Добре е да го правим всеки ден, особено сутрин на закуска. Добре е всички живеещи в този дом да сядат заедно на закуска, обяд, вечеря и да не говорят за бизнес, за работа и за сериозни неща, а да се хранят с благодарност, почит и мир. Промените или преустройствата в дома не са от значение, същественото е да имаме хармонични отношения и да създаваме позитивна атмосфера в него.

***

Из интервюто с акад. Мирзакарим Норбеков

? Каква е основата на вашата оздравителна система?

— Най-основното е да се разрушат стереотипите на мислене у заболелите. Още Хипократ е казал, че основните фактори и при хроническите заболявания са три – болен, болест и лекар. А съвременната медицина не изучава пациента, за да види на коя страна е той. Всъщност почти всички хронично болни стоят на страната на болестта. Те вярват на доктора, но се съмняват. Европейската медицина дава огромна помощ на човека, но за жалост, без въобще да има предвид конкретен пациент. За нея съществуват болест и лекар, а самият човек – не. Има лекар за лявото око и дясното ухо, толкова тясна е специализацията. Ако отидеш при доктор с главоболие, породено, без ти да знаеш, от тесните ти обувки, той няма да потърси причината, а ще ти даде хапче и ще те прати да си стоиш вкъщи. Моята оздравителна система учи болните да управляват сами своя организъм, да развиват силата на личността си. Защото повечето болести идват от глупост, пасивност и мързел. Прилагам един вид самопрограмиране, което достига до дълбочините на мозъка и предизвиква благотворни изменения. Моята работа се основава на разбирането за единството на душевното и физическото здраве, характерно за медицината и философията на древните източни народи. Без медикаменти или операции лекувам болести, за които обикновено официалната медицина казва, че са неизлечими. В нашия Институт оздравяват 95 на сто от болните, като лекуваме 80 процента от най-често срещаните болести. Правим подбор на пациентите според тяхната морална зрелост и им помагаме да почувстват истинска вяра в себе си. Когато човек постепенно започне да наблюдава и контролира болната част от тялото си, ще почувства силата си и ще победи болестта.

? При какви заболявания помага вашата система?

— Повечето са хронични заболявания – язва, стомашночревни, сърдечносъдови заболявания, астма, проблеми с щитовидната жлеза, късогледство, далекогледство, катаракта, глаукома, астигматизъм, увреждания на слуха, при миоми, кисти и дори при онкологични заболявания.

? Защо в различни страни откривате „Клуб на милионера“? Всъщност вие се занимавате със здравословните проблеми на хората.

— Защото става въпрос за бъдещи милионери, които идват отначало само със своите болежки, а в курсовете ми се научават да бъдат господари на себе си и своето здраве и живот. Това им позволява да оздравеят и да постигнат успехи в различни области, да станат по-добри съпрузи, по-добри майки и бащи. Ако кажеш на съвременния европеец, че е духовен човек и търси духовен път за развитие, той няма да те разбере. Но ако кажеш, че е милионер или милиардер, вече е друго, това е даже всичко – ще разбере, че е преуспяващ. За мен материалното съвсем не е всичко. И въобще не е основната цел. То може само да ти позволи да отделяш повече време за себе си, за своето вътрешно развитие. Когато някой ми каже, че за него духовността е по-важна от материалното, го смятам за глупак. Ако пък ми каже, че материалното е по-висше от духовното, го считам за идиот. Защото всичко е равно – и тялото трябва да е здраво и красиво, и душата – хубава и развита. Щастието се ражда от хармонията. Човек не бива да бъде роб на нуждата и въобще ничий роб, а да е свободен и силен.

? Какво трябва да развива човек, за да се излекува и да успее в живота?

— Най-голямата сила е силата на духа. За да се излекува и преуспее в живота човек, трябва да развие желязна воля, отговорност пред себе си и висока степен на самосъзнание. Той сам трябва да реши какво да направи – да премахне болестта или да стои в неин плен. Една от основните причини за болестите е, че човекът не е приспособен към средата, която е създал. Ние по цял ден седим и се правим на не-хора. А болният измисля хиляди причини, само и само да не се занимава със себе си. Стори ли обратното, възприеме ли такова поведение, към каквото моята система го подтиква, в повечето случаи започва да оздравява.

? Как стигнахте до вашата система?

— Бях млад и у мен имаше доста природна енергия и оптимизъм. Не знаех, че и моята болест е неизлечима и може би затова се излекувах. На по-солидна възраст състоянието на тялото влияе на поведението и характера и човек започва да се съмнява в собствените си сили и умения. Аз тогава просто не вярвах, че може скоро да умра. Успях, слава богу, да се измъкна и вече много години не знам какво е болест. Не можеш да решаваш проблемите на другите, ако сам не минеш през тях.

19-годишен в казармата бях пребит от група войници. Пострадаха бъбреците ми и ме обявиха за инвалид първа група. Родителите ми ме водиха от болница на болница и от лекар на лекар, но те само констатираха, че умирам. Когато разбереш, че няма изход, че не можеш да оздравееш, гледаш на живота с отворени очи. Тогава реших да се взема в ръце. Започнах да се занимавам с бойни изкуства, записах се да уча медицина, четях Авицена и Хипократ. Най-много ми помогна моят пръв Учител Мохамед Хасан. Дотогава търсех помощ отвън, но Учителят ме убеди, че ако сам не си помогнеш, чуждата помощ ще бъде твърде незначителна. Може ли да нахраниш слон с лъжичка? Ето това е чуждата помощ. А когато слонът сам се храни, ще се нахрани.

? Разкажете ни повече за вашия Учител.

— Той е узбек. Граф Мохамед Хасан, кръвен потомък на пророка Мохамед. Бе висок човек – около два метра, със сини очи и тъмна кожа. Много праволинеен и груб. Говореше винаги каквото мислеше. В началото на 90-те години на миналия век баща му заминава като дипломат в Англия. Там моят наставник получава образованието си. След промените и създаването на Съветския съюз остава в Англия, защото е син на дипломат на вече несъществуваща държава. После взима английско поданство и отива да работи в Индия. Когато излиза в пенсия, заминава за Непал и там остава 25 години – високо в планините като отшелник. На стари години се върна в родината. Казваше, че остарее ли, човек става сантиментален. Живя доста дълго – 112 г. Имаше 18 синове. Седем месеца след като си отиде от този свят, се роди най-малкият му син, с разлика от 93 години с най-големия му брат.

? Как срещнахте Учителя си?

— Съвсем случайно. Веднъж автобусът, с който всеки ден пътувах, се повреди близо до неговия дом. Той винаги минаваше по тази улица и аз знаех, че там живее такъв човек. Хората се редяха на дълга опашка пред дома му, но аз минавах и отминавах. А в този ден, когато се повреди автобусът, просто реших да отида при него.

? На какво ви обучаваше Мохамед Хасан?

— Той не ме учеше на упражнения и медитация, а как трябва да се настроя, за да оздравея, и на какво да обръщам внимание. Оказа се, че в най-добрия случай съм бил равнодушен към своето оздравяване. Исках да бъда здрав, но същевременно се съмнявах, че мога да оздравея. Човечеството е създало наука за всичко. Има наука за растенията – ботаника, за животните – зоология, за душата – психология, за болестите на душата – психиатрия. Но най-главната наука човечеството така и не е създало – науката за духа. Учителят ми твърдеше: „Твоят дух е застанал срещу теб“. Аз не го разбирах, защото ми беше трудно да разбера какво е това „дух“. А духът, това е самият човек. Духът е самата основа. На едно дърво, например, стволът и коренът са духът, а не клоните и вейките. Духът на зданието е самото здание. Всяка тухла, от която е построено, означава воля. От волята ще се построи зданието. Духът е основата ни. Тялото, душата, разумът дават сила на духа. Всичко може да ни даде сила, но самият дух е най-голямата сила. И всичко, което създаваме на света, го създава нашият дух. Фундаментът, главното в нашия живот, е тази частица от безкрайното и неизвестното. Какво се явява главното в религията? Кое идва и си отива? Това е духът. Неизменният дух.

? Кой е най-големият урок, който ви е дал вашият Учител?

— Да виждам глупостта. Моят наставник ми казваше: „Сине, това, което искаш, ти ще получиш, но когато го получиш, към него ще се прибавят и всичките награди, а това са страданията. Ти ще започнеш да виждаш злото, глупостта. Но за съжаление, си длъжен да си затваряш очите, защото си безсилен, особено когато глупостта има сила“.

? Учителят ви принадлежеше ли към някоя религия?

— Той беше суфи. Но сега аз не принадлежа към никоя религия. Всички суфи стават икуменисти, т.е. вярват в единството на религиите. Във всеки храм се чувствам у дома си, защото Бог е един. Всички казват, че Бог е един, но превърнаха Божия дом в комунална квартира. В нея не бих предпочел една стая пред друга или едни обитатели пред други, нито бих казал, че този човек е по-добър от онзи в съседната стая. Уважавам всички жители на този дом.

? Как ви дойде наум да създадете своя оздравителна система – след вдъхновение, след обмисляне или тя е следствие от преживяното?

— Стана случайно. Целенасочено не съм се стремил да създам оздравителна система, не влизаше в моите планове. Страстта ми бе другаде – тогава бях художник. Но когато срещнах хора със здравословни проблеми, за които имах опит, ги съветвах, казвах им какво да правят и къде да отидат. Виждах, че те стават все по-добре и по-добре. И вашият покорен слуга, без да мисли и даже без да иска, се оказа в това положение. А хронично болните хем ги уважавам и обичам, хем ги ненавиждам в същото време. Обичам ги за тяхното старание, за това, че искат да излязат от положението си. Ненавиждам ги за глупостта им. Например стоят насреща ми сто човека и казват: „Можеш ли да ни докажеш, че като работим над себе си, ще оздравеем?“. Те, болните и умиращите, показват пред теб високомерие, те се съпротивляват. Винаги е така. Този безкраен поток от едни и същи лица, едни и същи реплики ти дотяга. Казвам им: „Момчета, цялата ваша болест се намира във вашия въпрос“. Болният, попаднал в болницата, желае да подложи на изпит доктора. На болния трябва да се даде възможност да разбере своето място. Аз трябва да ги изпитвам достойни ли са да са здрави, а не те – дали аз съм достоен за болните им тела. И ако не могат да се освободят от високомерието си, нямат място тук.

? Може ли тези хора да бъдат променени и да им се помогне?

— Има вариант, борбата и боричкането вървят безкрайно. Представете си, че сте боксьор. Излизате на ринга. Свеж, в добро настроение. Биете се и побеждавате. Но на мястото на противника се появява друг. След това на неговото място – друг. И няма начало и край. Година, две, десет, двадесет – повече от тридесет години работя и виждам, че няма край. Аз също съм човек и в последно време започнах да се уморявам от човешката глупост. Последните две-три години казвам на учениците си: „Момчета, дайте ми възможност малко да почина“.

Моят отдих е да работя с по-силни хора от хронично болните. Точно тези хора са си помогнали, излекували са себе си. Те сега казват: „Хайде над тази тема да поработим, хайде над този проблем да поработим“. И на мен вече ми е интересно. Така, от вътрешна потребност, възникна майсторският клас.

? Как накратко се формулират основните принципи на вашата система?

— Най-основният принцип е „Може ли човек да носи на гръб мъртъв слон?“. Не. Защото този слон са неговите проблеми. Но ако разрежем слона на части, ние можем да го пренесем където си искаме. Точно така и системата подхожда към проблемите. Разделяме ги на части, които са разрешими. Например – да се приведеш в положително състояние. Да се научиш да уважаваш себе си. Да приведеш в ред опорно-двигателния апарат, после кръвоносните съдове, след това храносмилателния тракт... И когато се обърнем към мястото, където е била болестта, виждаме, че си е отишла.

? Бъркат ли вашата работа с дейността на екстрасенсите?

— Разбира се, но, първо, ние никого не лекуваме. Лекуват болниците и поликлиниките. Когато отидеш там, окачваш душата си на шията на лекаря и му казваш: „Прави с мен каквото искаш, но само ме излекувай“. Болниците и поликлиниките са отворени за всички. Но нашите врати са отворени само за силни хора, у които има силна воля, самоотговорност и много високо самосъзнание. Такъв човек не иска да бъде получател, потребител, а иска сам да шава с ръце и крака. И ние го научаваме да владее себе си, да не бъде потребител, а съзидател. Това е учебна система, тренировъчна система, като спортната в залата и на стадиона. Само че тук противниците ти са твоите слабости, твоите съмнения, твоите страхове, твоите болести и ти си длъжен да ги победиш. Като се бориш със своите болести и комплекси, ставаш по-силен, по-мъдър. Винаги казвам: „Момчета, вие можете да не вярвате в системата. Но вие нямате право да не вярвате в себе си“.

? Говорите за ново самопрограмиране на човека, но новата програма все пак е програма. Не задръства ли тя допълнително ума?

— Думата „програма“ са я измислили учениците ми. Винаги казвам едно и също: „Момчета, в живота каквото и да правим, сигурно няма смисъл. Но хайде да живеем така безсмислено, че после за нищо да не съжаляваме“. По-голяма част от болните са хронично болни. Те се намират в програма за разрушение. Те не вярват и чакат нещо по-лошо. Ние сме принудени да вкарваме противоположното. А след оздравяването нека захвърлят и двете програми.

? Как на практика се осъществява лечението?

— В специализирани курсове. Милиони болни от Русия, САЩ, Германия, Израел и други страни са преминали през тях. Курсовете са с продължителност 9 дни, заниманията са по 5 часа на ден. Биват пет вида, включително детски и „VIP – за пробуждане на интуитивните способности“, както и „Работилница на успеха“ и допълнителен – „Възстановяване на зрението“. В тях се изпълняват упражнения, съчетаващи елементи от източните системи като йога, дао и др. Усвоява се изкуството и техниката за побеждаване, за правене на добро, за това как да обичаме и да бъдем обичани, как да открием Бог в себе си. Хората се учат да бъдат личности.

? Съществува ли разлика в подхода ви към мъжете и към жените?

— Мисля, че ако някой мъж направи комплимент на жена, като я нарече умна, всъщност ще я оскърби, ще я принизи до своето равнище. Жената няма същия ум, какъвто имат мъжете. Мъжете използват сивото вещество на главния мозък. Жените използват бялото, което работи 10 пъти по-бързо от сивото. Мъжът обича бавните логически обяснения, а жената изведнъж схваща нещата, включително разбира и лъжите. Хронически болните мъже и жени също се различават. Мъжът мисли бавно, има по-малко чувства, но е по-упорит и последователен в действията. Жената има много емоции, но никакво упорство. Затова болният мъж трябва да развива своята емоционалност, а болната жена – упорството.

? Какъв е според вас смисълът на човешкия живот?

— Завеждах лаборатория по изучаване на клиничната смърт. Там се убедих, че смърт няма. Независимо от вероизповеданието и социалното положение в мига на смъртта хората сякаш просто си събличат дрехите. И академикът, и милиардерът, и бедният много си приличат, когато са голи. Сърцето бие за последен път и спира. Човек оставя този скафандър, тази дреха. В нашата група правихме изследвания на около 5000 души. И на всеки бе зададен въпросът „Какъв е смисълът на твоя живот?“. Според едната група – да се познае доброто, любовта. Според другата група – да се направи избор между злото и доброто. Третата група обяви, че земята е затвор, в който сме били вкарани. Ако погледнем от гледна точка на нашата галактика, Земята се намира в самия є край, както и затворът е далече от центъра на града.

? Вярвате ли в прераждането?

— Прераждането на душата е повторно попадане в затвора, така става с рецидивистите. Не мога да приветствам това.

? Може ли човек да достигне до истината – така нареченото просветление?

— Това е смъртно опасно.

? Виждали ли сте просветлен човек?

— Ако кажа: „Виждал съм“, ще излъжа, ако кажа: „Не съм виждал“, също ще излъжа.

? Кое е най-лошото в днешната европейска цивилизация?

— Най-лошото и най-смъртоносното е понятието цивилизация. Има един голям човекоядец, наречен цивилизован човек. Вашият покорен слуга се явява специалист по изследването на нациите. Последните години активно изучавам историята на изчезващите нации. Да кажем, че англичаните са поцивилизовани от албанците, а пък те са по-цивилизовани от индусите, немците пък от китайците и т.н. Разбира се, според европейското мислене. А сред изчезващите нации на първо място са англичаните. На същото положение са немците. В близките години ще се превърнат в малки народи. И ще изчезнат от лицето на земята в геометрична прогресия. В Англия англичаните са само 28 %. 40 % от възрастните немци нямат семейство. Други 40% нямат деца. И въпреки че общият брой на гражданите се запазва, същинските немци изчезват от лицето на земята. Повече от 30% от населението на Германия са вече турци. Руснаците с всяка година намаляват с 2–3 милиона. Затова думата „цивилизация“ асоциирам с крематориумите на Бухенвалд. Цивилизацията за мен е крематориум за човека. Европа, за съжаление, загива от собствената си цивилизация. Аз съм малко или повече цивилизован човек, т.е. заразен със СПИН-а на самоизчезването. Аз възприемам цивилизацията и СПИН като едно и също. Цивилизацията доведе понятието кариера. Обеси човека на атрибутите на разни ценности, които не са му нужни. Цивилизацията и дяволът за мен са едно и също. Дяволът се появи във вида на цивилизацията. Има смъртоносна култура и това е европейската култура. Аз не съм китаец или индиец, но мисля, че културата и бъдещето на земята, колкото и да ми е неприятно, ще принадлежат на индийците и китайците. Следователно тяхната култура трябва да изучаваме. Защото те се размножават. Защото природата е избрала тях. А моят народ е изчезнал от лицето на земята, въпреки че е създал академии, централно отопление и канализация, когато в Европа не е имало и един град. Сега е останало последно клонче. Говоря като представител на първата цивилизована нация, загинала от собствената си цивилизация. Виждам, че Европа постъпва по същия начин и затова в семейството ми не искам да има европейска цивилизация. Европейците изчезват от лицето на земята.

? А какво е най-лошото за човешкото здраве?

— Европейският морал и европейската култура. Те са най-опасни.

? Защо често казвате за себе си „вашият покорен слуга“?

— Аз съм слуга, не съм учител. Желая да служа, да бъда полезен.

Допълнителна информация

Към книгата
Мнение за книгата Мъдрост с висока концентрация, умножена по 70

Още от Откъси от книги

Из „Хората, които успяват късно“

„Хората, които успяват късно“ черпи информация от дългогодишни изследвания, личен опит, интервюта с невролози, психолози и множество професионалисти на различни етапи от...

Из „Имунна устойчивост“

ГЛАВА 15. КАКВО ДА ПРАВИТЕ, КОГАТО СЕ РАЗБОЛЕЕТЕ

Освен ако не живеете в пълна стерилна изолация, неизбежно ще се срещнете с микроби. С много. И все някога един от тях ще ви разболее. Дори ако дословно следвате Хранителния...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА