УСМИХНИ СЕ НА СТРАХА. И го прегърни, за да се освободиш от него

УСМИХНИ СЕ НА СТРАХА. И го прегърни, за да се освободиш от него

Най-умозрителната книга от подборката в брой 62. на електронния бюлетин. Целта е да се върнем към фабричните си настройки на съзнателни същества, свободни от страданието, което пък е причинено от невежеството, по-скоро заблудите. Обичайната по време на опасност реакция „бий се или бягай“ тук е заменена с дзен формулата: Погледни страха в очите и му се усмихни. Предпочитана практика – медитацията, естествено. Кротко, по будистки, този признат приживе мъдрец помита куп стереотипи, които по инерция приемаме като част от живота си с надеждата те го облекчат. Всъщност е точно обратното и авторът възкликва: „Предпочитаме да нараним себе си, сякаш се чувстваме по-добре, когато следваме привичките си, отколкото когато си помагаме“. Неговата кратка и логично структурирана студия за духовно израстване в традициите на Тибет изисква ревизиране и пренастройване на терминологичния ни апарат, а значи и на понятийния такъв. Какво означава това?

На първо място, желателно е мисълта ни да отхвърли всякой намек за асоциация от типа Тибет – будизъм – воин – Шаолин (в гланцираната му версия). Натъкваме се на съвсем друг смисъл и значение на познати думи; широко разпространени символи и тяхното тълкуване се разминават драстично с традиционните (за повечето от нас). Последното означава, че голяма част от тях не означават това, с което сме свикнали. Смущаващо също е, че в момента, в който решите, че авторът ви говори с метафори, той категорично, все едно наднича в главата ви, заявява: „Всичко това не са метафори!“ Което предизвиква шок, но пък изостря вниманието. Ето няколко примера:

Кой е воинът? Ние самите, всеки отделен човек. Невежеството пък не е нито „незнание“, нито „некомпетентност“, а „невиждане на настоящето“ поради заетост на ума с преживявания от миналото или очаквания за бъдещето. Безстрашието не е просто липса на страх, а означава „да преминем отвъд ограничените си представи“. Силата се асоциира с „добродетелно поведение“, „етика“ или „правило“, седалището ѝ е в човешкия ум. Личното пространство не следва да се брани, за да се самосъхраним примерно, тъкмо напротив – ако искаме да изживеем пълноценно живота си, долу личното пространство! Луната не е символ на женското начало, нито пък Слънцето – на мъжкото, а тъкмо напротив.

Книгата е ценно средство за разширяване на съзнанието, следователно медитирането е водещ инструмент. Тя обаче далеч не е система от „простички и неоспорими прозрения и стратегии за спасение от бушуващото зло на бездуховността и невежеството“, както ни се обещава в резюмето й. И ако се върнем към началото на този текст и тезата за самонараняването – естествено, никой не би го направил доброволно (с някои медицински изключения). Предизвикателството да не го правим е сред най-сериозните и трудно преодолимите, но не и за безстрашния воин, въоръжен с неагресия и мир. Очевидно призиви от сорта на „Дайте да обичаме себе си“ не стигат.

Пътят е труден, но не невъзможен, и една широка усмивка в лицето на страха е добро начало. Или край?

Дара Цветкова

Набързо: Ако будизмът ви привлича, вижте и книгите на Тик Нят Хан:

Истинска любов. Упражнения за пробуждане на сърцето
Без кал няма лотоси. Изкуството да преобразяваме страданието
Чудото на осъзнатия живот. Въведение в медитативната практика
Щастие. Основни практики за осъзнатост

Към книгата
Към Откъси от книгата

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА