Епидемия с детско лице. Програмата за балансиране на мозъка вече и на български

Епидемия с детско лице. Програмата за балансиране на мозъка вече и на български

Какво всъщност се случва в мозъка на детето с невроповеденческо и обучително разстройство и как родителите да (си) помогнат сами, без лекарства и вкъщи? Има начин

Един-два стряскащи факта

Знаете ли, че днес в света има около 21 милиона малчугани, страдащи от сериозни проблеми на вниманието, поведението и обучението? Ще предположите ли, че синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност е най-разпространеният здравословен проблем в детска възраст? Епидемията е факт – всеки ден хиляди момиченца и момченца се диагностицират със СДВХ, разстройство от аутистичния спектър, дислексия, синдром на Турет, обсесивно-компулсивно разстройство, биполярно разстройство или друго обезпокояващо състояние. В риск е психичното здраве на милиони малчугани, които не могат да живеят пълноценно, защото мозъкът им не работи правилно.

Децата ни са в беда, общото ни бъдеще е под въпрос.

Знаете ли обаче, че мантрата „това не се лекува“ вече не важи?

Д-р Робърт Мелило: Нужни ви са само всеотдайност и подходящите инструменти. Аз ще ви дам инструментите, но всеотдайността зависи от вас.

Да, проблемът има решение и то не е в лекарствата. И да, родителите могат да (си) помогнат сами. У дома.

Доказателствата са в  28-годишната картотека на д-р Робърт Мелило с документирани „истории на успеха“ на хиляди малчугани, които вече са „като другите“. Чрез неговата Програма за баланс на мозъка (Brain Balance program) децата с неврологични разстройства постигат убедителни поведенчески, емоционални, социални и обучителни успехи. И при голяма част от тези деца трансформацията е толкова очевидна и трайна, че диагнозите им официално се заличават от тяхната медицинска история. Д-р Роб – научен изследовател, клиницист-невролог и рехабилитатор, подобно на д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, е лично засегнат от проблема в началото на 90-те, когато синът му е диагностициран със СДВХ. Докато вика неволята, смутен от безсилието на родната си медицина, той пръв си задава въпроса: Какво всъщност се случва в мозъка на тези деца? Отговорът води до поне две революционни стъпки.

Първата е свързана с разработването на цялостна програма, чрез която без лекарства се коригира дисбалансът в мозъка, или т.нар. синдром на функционалното откъсване. Втората революционна стъпка е изнасянето на ноу-хау методиката му от Центровете за постигане на мозъчен баланс и приспособяването й за използване в домашни условия. Само адаптирането на програмата отнема повече от десет години. Ако родителите я следват методично, ще постигнат ефективност, близка до тази в Центровете, защото и двете използват еднакъв подход за рехабилитация на мозъка, стъпвайки върху трите стълба на неговото развитие: сетивно-двигателни упражнения, невроакадемични упражнения, хранене и поведение.

Точно тази адаптация на революционната програма за балансиране на мозъка откриваме в „Откъснати деца“.

Книгата е наръчник, който не просто обяснява случващото се в мозъка на днешните малчугани, но и позволява на родителите и учителите да решат сами проблема. Д-р Роб ни хваща за ръка и стъпка по стъпка ни показва как да помогнем сами на детето си. В крак с най-новите проучвания в областта на детската неврология и изследвания за детското развитие, в „Откъснати деца“ експертът дава конкретни, понятни и проверени в практиката отговори, коментари и препоръки по следните проблеми:

Защо умът на децата с поведенчески и обучителни проблеми работи различно? Може ли да се промени детският мозък и как? Какво представлява синдромът на функционалното откъсване – коренът на невроповеденческите и неврообучителните проблеми? Как да се възстановят нарушените/липсващите връзки между двете полукълба? 13-те симптома за неврологично разстройство. Причините: генетична предразположеност или факторите на околната среда? Кои външни фактори влияят най-силно – програма за превенция. 10-те принципа на мозъчния баланс. Как да разберем в кое полукълбо е дефицитът: критерии; основен въпросник за установяване на синдром на функционално откъсване? Сетивно-двигателна оценка (с описани техники) в домашни условия – тестове за дефицит в лявото/дясното полукълбо. Упражнения за балансиране на полукълбата с последващ ефект върху обучителните умения. Невроакадемична оценка (с въпросник) и занимания у дома – упражнения и техники за подобряване на познавателните умения. Допълнителни (извън основната Програма) упражнения за когнитивни умения. Хранителен режим за балансиране на мозъка с техники за проверка на хранителни непоносимости. Информация за витамини, минерали, мастни киселини и хранителни ензими с изразено влияние върху мозъчното развитие. План за модифициране на поведението с въпросник за оценка на последното с цел установяване на дисбаланс в дясното/лявото полукълбо; правила и още…

Колкото и подробно да изброявам акцентите в книгата обаче, не мога да постигна прецизността и вниманието към всеки детайл в Програмата за баланс на мозъка.

Д-р Роб: За българския читател. Лично 

Срещнахме се с д-р Мелило и очарователната му съпруга и съратник Каролин по време на първото им идване в София, когато той консултира деца с неврологични разстройства. Зададохме му няколко въпроса, на които д-р Роб изчерпателно отговори в нарочното си видеообръщение към българския читател. Със сигурност това посещение няма да е последното. При следващата среща ще го попитаме защо е избързал да определи Програмата за баланс на мозъка като „кулминацията“ на своето научно дело. Съдейки по прекрасната му форма и посветеност на каузата, може да изненада себе си с друг пробив.

За нас това няма да е изненада.

Дара Цветкова

Към видеообръщението
Към откъси от книгата
Към книгата

Още от Мнения за книги

ЗАЩИТА ОТ ИНФЕКЦИИ е наръчник за заразно здраве. Вече на пазара

Универсален боец в свят на истински и мними заплахи ни изпраща д-р Рюдигер Далке

Защита от инфекции е може би най-комплексният труд, издаден за рекордно кратко време в началото на епидемията от Ковид-19. На 160 страници, само за 8 дни и 7 нощи* д-р Далке...

Родени за (едно пестеливо) движение. Което ни спестява куп упражнения

Защо отбелязваме Международния ден на здравето с наглед безлично движение/упражнение

В категория „Здраве“ са голяма част от най-успешните заглавия на КИБЕА. Мислех, че ще падне голямо ровене какъв лесен, убедителен, ефективен, прост и полезен съвет да споделим с...

Код: здраве. Вектор: гравитация – движение

Прости, лесни и интелигентни движения ни подмладяват и оздравяват. Не са фитнес, спорт или йога, но имат общо с НАСА

Автор на „Родени за движение“ е признат учен от...

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА