Епидемия с детско лице. Програмата за балансиране на мозъка вече и на български

Епидемия с детско лице. Програмата за балансиране на мозъка вече и на български

Какво всъщност се случва в мозъка на детето с невроповеденческо и обучително разстройство и как родителите да (си) помогнат сами, без лекарства и вкъщи? Има начин

Един-два стряскащи факта

Знаете ли, че днес в света има около 21 милиона малчугани, страдащи от сериозни проблеми на вниманието, поведението и обучението? Ще предположите ли, че синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност е най-разпространеният здравословен проблем в детска възраст? Епидемията е факт – всеки ден хиляди момиченца и момченца се диагностицират със СДВХ, разстройство от аутистичния спектър, дислексия, синдром на Турет, обсесивно-компулсивно разстройство, биполярно разстройство или друго обезпокояващо състояние. В риск е психичното здраве на милиони малчугани, които не могат да живеят пълноценно, защото мозъкът им не работи правилно.

Децата ни са в беда, общото ни бъдеще е под въпрос.

Знаете ли обаче, че мантрата „това не се лекува“ вече не важи?

Д-р Робърт Мелило: Нужни ви са само всеотдайност и подходящите инструменти. Аз ще ви дам инструментите, но всеотдайността зависи от вас.

Да, проблемът има решение и то не е в лекарствата. И да, родителите могат да (си) помогнат сами. У дома.

Доказателствата са в  28-годишната картотека на д-р Робърт Мелило с документирани „истории на успеха“ на хиляди малчугани, които вече са „като другите“. Чрез неговата Програма за баланс на мозъка (Brain Balance program) децата с неврологични разстройства постигат убедителни поведенчески, емоционални, социални и обучителни успехи. И при голяма част от тези деца трансформацията е толкова очевидна и трайна, че диагнозите им официално се заличават от тяхната медицинска история. Д-р Роб – научен изследовател, клиницист-невролог и рехабилитатор, подобно на д-р Наташа Кембъл-Макбрайд, е лично засегнат от проблема в началото на 90-те, когато синът му е диагностициран със СДВХ. Докато вика неволята, смутен от безсилието на родната си медицина, той пръв си задава въпроса: Какво всъщност се случва в мозъка на тези деца? Отговорът води до поне две революционни стъпки.

Първата е свързана с разработването на цялостна програма, чрез която без лекарства се коригира дисбалансът в мозъка, или т.нар. синдром на функционалното откъсване. Втората революционна стъпка е изнасянето на ноу-хау методиката му от Центровете за постигане на мозъчен баланс и приспособяването й за използване в домашни условия. Само адаптирането на програмата отнема повече от десет години. Ако родителите я следват методично, ще постигнат ефективност, близка до тази в Центровете, защото и двете използват еднакъв подход за рехабилитация на мозъка, стъпвайки върху трите стълба на неговото развитие: сетивно-двигателни упражнения, невроакадемични упражнения, хранене и поведение.

Точно тази адаптация на революционната програма за балансиране на мозъка откриваме в „Откъснати деца“.

Книгата е наръчник, който не просто обяснява случващото се в мозъка на днешните малчугани, но и позволява на родителите и учителите да решат сами проблема. Д-р Роб ни хваща за ръка и стъпка по стъпка ни показва как да помогнем сами на детето си. В крак с най-новите проучвания в областта на детската неврология и изследвания за детското развитие, в „Откъснати деца“ експертът дава конкретни, понятни и проверени в практиката отговори, коментари и препоръки по следните проблеми:

Защо умът на децата с поведенчески и обучителни проблеми работи различно? Може ли да се промени детският мозък и как? Какво представлява синдромът на функционалното откъсване – коренът на невроповеденческите и неврообучителните проблеми? Как да се възстановят нарушените/липсващите връзки между двете полукълба? 13-те симптома за неврологично разстройство. Причините: генетична предразположеност или факторите на околната среда? Кои външни фактори влияят най-силно – програма за превенция. 10-те принципа на мозъчния баланс. Как да разберем в кое полукълбо е дефицитът: критерии; основен въпросник за установяване на синдром на функционално откъсване? Сетивно-двигателна оценка (с описани техники) в домашни условия – тестове за дефицит в лявото/дясното полукълбо. Упражнения за балансиране на полукълбата с последващ ефект върху обучителните умения. Невроакадемична оценка (с въпросник) и занимания у дома – упражнения и техники за подобряване на познавателните умения. Допълнителни (извън основната Програма) упражнения за когнитивни умения. Хранителен режим за балансиране на мозъка с техники за проверка на хранителни непоносимости. Информация за витамини, минерали, мастни киселини и хранителни ензими с изразено влияние върху мозъчното развитие. План за модифициране на поведението с въпросник за оценка на последното с цел установяване на дисбаланс в дясното/лявото полукълбо; правила и още…

Колкото и подробно да изброявам акцентите в книгата обаче, не мога да постигна прецизността и вниманието към всеки детайл в Програмата за баланс на мозъка.

Д-р Роб: За българския читател. Лично 

Срещнахме се с д-р Мелило и очарователната му съпруга и съратник Каролин по време на първото им идване в София, когато той консултира деца с неврологични разстройства. Зададохме му няколко въпроса, на които д-р Роб изчерпателно отговори в нарочното си видеообръщение към българския читател. Със сигурност това посещение няма да е последното. При следващата среща ще го попитаме защо е избързал да определи Програмата за баланс на мозъка като „кулминацията“ на своето научно дело. Съдейки по прекрасната му форма и посветеност на каузата, може да изненада себе си с друг пробив.

За нас това няма да е изненада.

Дара Цветкова

Към видеообръщението
Към откъси от книгата
Към книгата

Още от Мнения за книги

Ръководство за 12-седмичен курс по творческо писане

Плюс психотерапия за творци, които търсят начин да изживеят призванието си

Много питахте за тази книга, ето я пак. В чест на 30-то ѝ юбилейно издание ви предлагаме отново близка среща с творческото ви начало, при това насаме, в защитена среда....

Предговор: „За архитектурата“ на Витрувий

Елена Йонкова, преводач на текста от латински

Единственото произведение за теорията на античната архитектура и по-специално за архитектурата и строителната техника на Древен Рим, достигнало до наши дни, е прочутият трактат...

Витрувий и неговата вселена

Проф. д-р арх. Георгий Станишев за класическия труд на Витрувий „За архитектурата“

Никога не чета книгите, които трябва да тълкувам... За да не се повлияя...

Оскар Уайлд

Текстовете, написани върху книгата на Витрувий, многократно...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА