Събуждаме жизнеността си със съвети от аюрведа

Четем „Аюрведа. Практическо ръководство за отлично здраве, тонус и изцеление“

Събуждаме жизнеността си със съвети от аюрведа

Конкретни съвети, насоки и практики от най-древната известна днес медицинска система. Всекидневни ритуали за укрепване на здравето. Препоръките на биологичния часовник. Кое е най-подходящото време за: основно хранене, най-важната работа за деня, творчески занимания, сън, медитация, пречистване на тялото и т.н. Какво да правим сутрин след събуждане. Мудри за въздействие върху тялото и ума; техники за дишане; как да медитираме и още…

***

ВСЕКИДНЕВНИ РИТУАЛИ ЗА УКРЕПВАНЕ НА ЗДРАВЕТО

Вчера бях умен и исках да променя света. Днес съм мъдър и променям себе си. (Р у м и)

Въпреки религиозния привкус на думата, за мен ритуалите са по-скоро ангажираност с практиките, които изпълняваме всекидневно за благото на ума и тялото. За мен те не са съвкупност от строги правила, а насоки, които ни помагат да бъдем по-здрави и щастливи и ни напомнят, че можем да балансираме дошите* чрез някои простички промени. ... Тези лесни всекидневни аюрведични и йогически практики, на санскрит наричани диначаря, подобряват качеството на живота и поддържат ума и тялото чисти.

*Доша – Естествената енергийна сила в тялото, която съществува в 3 разновидности: вата, питта и капха.

**Вата отговаря предимно за движението и комуникацията в тялото. Доминирана е от елементите етер и въздух. Качества: лека, студена, суха, груба, подвижна, фина и прозрачна.

***Питта управлява смилането и трансформацията в тялото. Доминирана е от елементите огън и вода. Качества: лека, пронизваща, гореща, мазна, течна и подвижна.

****Капха управлява структурата и свързаността. Доминирана е от елементите земя и вода. Качества: тежка, бавна, хладна, мазна, гладка, плътна, мека, неуловима и мътна.

Биологичният ни часовник през деня

Телата ни са създадени да следват естествените циркадни ритми така, че да бъдем в добро здравословно състояние. В крайна сметка точният момент е всичко! Можем да разделим 24-часовото денонощие най-общо на шест часови зони. Дневният ни часовник е изключително важен, защото влияе върху нашата енергия и свързаността й с космическите сили. Природосъобразният дневен ред и рутина наистина могат да улеснят живота ни.

Table 1. Day-cycles

Капха е доминираща сутрин, когато повечето от нас стават от сън и тялото се чувства тежко, бавно и отпуснато. Ако ставаме по-рано и сме активни, ще попречим на леността да се настани в тялото ни, както и на капха да нарасне. Забелязвали ли сте, че колкото по-късно се събуждате, толкова по-уморени се чувствате? В периода на капха усещаме тялото си тежко и изтощено, затова е най-добре да се събудим в началото му или дори още по-рано, тоест във или преди 6 часа. Сутрин можем да постигнем равновесие чрез дейности с противоположни на капха качества; с други думи, това е чудесно време за прочистване, за физически упражнения, за работа и различни дейности, които стимулират ума и тялото. В тези часове не се препоръчва да ядем тежки храни и да закусваме обилно, защото може да се почувстваме тежки и унили противно на разпространеното схващане, не е добре да закусваме като крале! По-скоро времето е подходящо за стимулиращ чай от джинджифил с лимон.

В края на сутринта и в ранния следобед умът е активен и метаболизмът действа с пълна сила. Време е да продължим с работата и асимилирането – физически и умствено. Именно по това време сме най-будни. По пладне, когато слънцето достигне най-високата си точка, апетитът ни го следва и изпитваме глад. Както вече споменахме, в аюрведа обядът е основното хранене за деня.

През по-голямата част от следобеда енергията се доминира от вата, тоест храносмилането, умствената активност и настроението са променливи. Препоръчвам практики, които успокояват нервната система, като дишане, медитация, творчески занимания.

След 18 часа навлизаме във втората фаза на денонощния цикъл. Следва да забавим темпото, така че това не е най-подходящият момент за ходене на фитнес и за тежки храни. Хапнете нещо леко за вечеря, и то по-рано, а после се отдайте на приятни разговори и размисли в подготовка за заспиването.

Стремете се да си лягате около 22 часа, когато тежестта на капха ще ви помогне да заспите дълбоко. Колкото повече отлагате заспиването, толкова по-активен става умът ви. От Глава 15. ще научите повече за съня.

Забелязвали ли сте, че колкото по-късно си лягате, толкова по-неспокойни се чувствате? Така става и ако си похапвате посред нощ? Тъй като метаболизмът отново се активира, ако не се вслушваме в потребностите на тялото си, ще ядем храни, които не се смилат и смущават съня ни. В идеалния случай, когато спейки навлезем във фазата на питта (между 22 и 2 часа), тялото ни започва да се възстановява, а клетките и тъканите – да се обновяват.

Продължаваме да спим до ранните часове и тялото ни си почива, като сега възстановява и умствените ни способности. Тъй като периодът от 2 до 6 часа е доминиран от вата, стресираните и тревожните хора ще имат неспокоен и лек сън и е възможно да започнат да сънуват или да размишляват. С наближаването на 5 часа, насред времето на вата, настъпва идеалният момент да се събудим. Йогините използват този момент, за да станат рано, преди изгрев, и да се заземят чрез практикуване на йога, дишане и медитация, когато нервната енергия може да нарасне. Това е най-доброто време да останем  насаме със себе си и определено не е подходящо за стимулиращи дейности.

Diagram -Circadian clock 

Сутрешни ритуали

От мига, в който отворите очи, вие сте активно ангажирани с всяко действие – съзнателно или несъзнателно. Когато подхождаме съзнателно към обичайните си сутрешни дейности, можем да променим своята биодинамика. Всичко, което правим редовно, се превръща в рутина, рутинните дейности се превръщат в ритуали, а ритуалите – в начин на живот.

Аюрведа е начин на живот, а не списък с неща, които трябва и не трябва да правим. Аз твърдо вярвам в експерименталния подход към здравословните промени и доказателството за благотворния им ефект е начинът, по който се чувства човек в резултат на тези промени. Ако решите да изпробвате някои от насоките и ги следвате в продължение на четиридесет дни, ще започнете да усещате промяна. Вярвам също, че в колкото по-голяма степен подходът ви е холистичен, толкова по-големи ще са ползите. Тук ключът е в постепенния преход – ако започнете да изпитвате стрес от твърде многото промени, това ще повлияе зле на благополучието ви, така че забавете темпото и правете само толкова, с колкото успявате да се справите.

Типичните аюрведични сутрешни ритуали могат да включват следните стъпки:

 • Събудете се рано с чувството на благодарност.
 • Погрижете се веднага да изпразните червата и пикочния си мехур.
 • Почистете устната кухина – измийте си зъбите, изстържете езика, жабурете се с олио.
 • Направете прочистване на носа с нети пот.
 • Измийте и събудете очите си.
 • Изчеткайте тялото си и го масажирайте с масло.
 • Вземете вана или душ.
 • Направете йога или леки упражнения.
 • Направете дихателни упражнения или медитация (виж Глава 17.).
 • Пийте топла вода с лимон.
 • Ако сте гладни, хапнете нещо леко за закуска.
 • Продължете със сутрешните си задължения и дела.

[…]

Жабурене с олио

Известна като жабурене с олио, древната аюрведична техника гандуша набира популярност и на Запад. Този здравословен ритуал се практикува в Индия над 5000 години.

Докато се жабурим с олиото, то се смесва със слюнка, става по-рядко и бяло на цвят. Този процес извлича токсините от устната кухина и кръвта посредством ензимна стимулация и

липофилно действие и събира всички мастноразтворими токсини, готови за изхвърляне, през устата. Жабуренето трябва да продължи до побеляването на олиото. За тази практика, както и за множество други терапии, в аюрведа широко се използва студено пресовано сусамово масло, тъй като то има множество терапевтични въздействия върху тялото. Друг добър избор е кокосовото масло.

За първи път приложих тази техника преди петнадесет години на един ритрийт във Франция, докато изучавах аюрведа. Докато рано сутринта с колегите ми вървяхме боси навън, жабурейки се с малко топло сусамово масло, усетих как с мен се случва нещо полезно и пречистващо и оттогава тази практика е част от редовния ми сутрешен ритуал.

Ето част от множеството ползи, които тази техника носи:

 • Подобрява здравето на устната кухина, като предотвратява появата на болести на венците и кариеси, заздравява корените на зъбите, лекува кървенето на венците, предпазва от прекомерна чувствителност и болки в зъбите.
 • Поддържа дъха свеж, като премахва токсините от устата.
 • Извлича токсините и премахва слузта от устата, гърлото и главата.
 • Подобрява усещането за вкус и храносмилателния метаболизъм.
 • Предотвратява сухотата в устата и гърлото.
 • Избистря ума и намалява главоболието.
 • Поддържа синусите чисти и здрави.
 • Укрепва челюстта, лицевите мускули и гласа.
 • Подобрява цялостния имунитет.

Пробвайте сами! Използвайте тази техника сутрин преди закуска и на празен стомах. След като си измиете зъбите и използвате стъргалката за език, вземете една супена лъжица топло студенопресовано сусамово или кокосово масло. Подръжте го в устата си, като внимателно го местите от едната буза към другата в продължение на 5–10 минути и после го изплюйте. Просто, лесно, евтино, безвредно и ефективно.

ВНИМАНИЕ: Не бива да поглъщате това масло, тъй като в процеса на жабуренето се насища с токсини. Не практикувайте тази техника, ако сте с възпалено гърло или настинка.

[…]

„Виждам те, гледам те...“

Поради все по-голямата употреба на изкуствено осветление, компютри и мобилни устройства очите ни повече от всякога са подложени на напрежение. Предпазването от прекомерна светлина и топлина е важно за дългосрочното здраве на очите.

Ако е възможно, избягвайте да стоите продължително време на ярка слънчева светлина, носете слънчеви очила и ограничете досега си на изкуствена светлина и топлина. Това е чудесно извинение по-често да си правите вечери на свещи у дома.

Охлаждането на очите чрез измиване на лицето с хладка вода, както и правенето на хладки бани за очи е чудесно начало.

Една от практиките, които си харесах на един аюрведичен ритрийт в Индия преди няколко години, е ваната за очи с розова вода. След нея почувствах очите си охладени, подхранени и енергизирани. Има, разбира се, и други естествени разтвори, с които да си правите вана за очи, но за мен розовата вода е просто и ефикасно средство.

Чуваш ли ме?

За да прочистите и подхраните ушните канали, периодично накапвайте в ушите си по 1–2 капки топло сусамово масло или гхи. Това е особено полезно за индивидите от тип вата с шум в ушите, проблеми със слуха, натрупване на ушна кал и сърбеж навътре в ухото.

Да сме осъзнати, когато вземаме вана или душ

Ваната или душът са идеалното продължение на самомасажа. Топлината на водата позволява на нанесените по време на масажа масла да проникнат дълбоко в телесните тъкани. Същевременно благодарение на маслата водата не пресушава кожата. По-долу са изброени част от многобройните ползи, които ни носи вземането на топла вана или душ:

 • Помага за пречистване на сетивата.
 • Премахва потта и облекчава сърбежа.
 • Намалява умората и увеличава силата и имунитета.
 • Стимулира храносмилателния огън.
 • Подобрява работата на ума и настроението.
 • Увеличава сексуалната мощ.
 • Разбужда и помага за справяне с предстоящите задачи.

Не се препоръчва да вземате вана или душ, ако имате висока температура, остър храносмилателен проблем или разстройство; не бива да се къпете и непосредствено след хранене.

Размърдайте се

Движението е жизненоважна част от всекидневието. Животът ни става все по-заседнал, така че се налага съзнателно да планираме спортните си занимания. Някога хората са били много по-активни поради естеството на полската работа, а и са изминавали дълги разстояния пеша. В Глава 15. Разглеждам по-подробно изкуството на движението за здраве. Ако всяка сутрин практикувате някаква форма на двигателна активност, ще изпълните ума и тялото си с енергия.

Дишане и медитация

Моят ден не започва без кратката ми, но всекидневна практика на пранаяма и медитация. В редките случаи, когато ги пропусна, делата ми вървят накриво. За мен тези елементи от практиката са като миенето на зъбите.

Пречистващ сутрешен чай

Пиенето на топла вода с пресен лимонов сок на празен стомах след сутрешното почистване подобрява храносмилането, намалява усещането за застой и подуване и подпомага всекидневното изпразване на червата. Аз съм твърд привърженик на ученето от личен опит, така че пробвайте сами!

Сигурно си мислите: „Боже! Всичките тези ритуали ще ми отнемат цялата сутрин. Как ще намеря време за тях, след като програмата ми и така е претоварена?“ Аз обаче съветвам клиентите си да правят само нещата, които са им по силите, и да започнат с простите ритуали, които са им по сърце. Няма нужда да се нагърбвате с куп нови неща. Някои бихте могли да правите през ден, а други – като масажа на тялото – два или три пъти седмично. Не се насилвайте да бъдете съвършени – дайте си време и добавяйте ритуалите постепенно. Ще постигнете изумителни ползи за здравето, особено на сетивните органи, които са изключително претоварени в наше време.

Положителните промени в здравето, които наблюдавам при себе си, откакто възприех тези сутрешни ритуали, напълно оправдават вложеното време. Днес вече са естествена част от всекидневието ми.

[…]

МАРМА ЧИКИЦА

Марма точките са места в тялото, където се срещат два или повече вида тъкани, включително мускули, артерии, вени, сухожилия, кости и стави. По-общоизвестните китайски акупунктурни точки са възникнали от системата на марма чикица. Марма точките са нещо много повече от място, в което се срещат различните тъкани. Те са и важни енергийни точки, които следва да се възприемат като входове към ефирното тяло и в крайна сметка към съзнанието. Свързани са със системата от седем чакри вибрационните енергийни центрове, разположени по протежение на гръбнака в тялото. В човешкото тяло има 107 марма точки, които може да станат уязвими, когато дошите не са в равновесие. През тях преминава енергията и когато се запушат, възниква застой, който води до физически и ментален дискомфорт и болест.

Древните воини и майсторите на бойни изкуства използвали познанията си за марма точките, така че да удрят противниците си в съответните уязвими места. Тази форма на изкуство, известна като калари, все още е жива в южните части на Индия. Днес мъдростта на марма се използва за лечение. Опитният лечител може внимателно да въздейства върху тези енергийни точки, за да премахне блокажите и да стимулира потока на енергията във физическото и астралното тяло. Чувствителността или болезнеността на точките свидетелства за наличието на блокаж. Но работата върху тях може да донесе огромно облекчение на болката, да намали главоболието, да подобри състоянието на кожата, да изчисти токсините, да направи функционирането на органите по-ефикасно, да стимулира образуването на неврохимикали като серотонина, мелатонина, окситоцина, допамина и ендорфините и да укрепи имунната система.

Можете и сами да поработите върху някои свои марма точки. Аз винаги насърчавам клиентите си да масажират силно по часовниковата стрелка центъра на всяка от дланите си за около пет минути. Точката талахридая стимулира циркулацията на енергия към цялото тяло и допринася за общото ви здраве и баланс. Можете да използвате гхи, лечебно масло като маханараяна или масло на сусамова основа. Енергичното триене на дланите ви една в друга също стимулира тези точки. По време на медитация фокусирайте ума си върху тази точка, за да се освободите от негативната енергия и стреса.

[…]

ДИШАЙТЕ!

Дъхът е връзката между тялото и ума. (Ш р и Ш р и Р а в и Ш а н к а р)

Пранаяма е не само изпълнена с дълбок смисъл съвкупност от дихателни упражнения, но и един от осемте клона на йога, описани от Патанджали. Това проникновено познание за внимателното насочване и циркулирането на прана цели да промени скоростта на дишането, да го направи по-дълбоко и продължително и така да укрепи жизнеността ни.

Нищо не ни пречи да се опитаме да овладеем мъдростта на дишането, за да живеем по-пълноценно. Няма какво да загубим, можем само да спечелим. Не е необходимо да ми вярвате. Просто пробвайте – само след няколко минути ще усетите обхваналото ви умиротворение и ползите за тялото. И макар че тук давам основните насоки, ако нещо ви смущава, консултирайте се с аюрведичен лечител, който ще ви помогне да овладеете практиките, подходящи за вашия ментален/телесен тип.

Дълбокото дишане увеличава нивото на кислорода в кръвта и така подобрява качеството на телесните тъкани. В редица проучвания се подчертават многобройните ползи от дишането при болести като диабет тип 2, сърдечни заболявания, мигрена, затлъстяване, астма и високо кръвно налягане, както и при множество състояния, свързани със стреса, като депресия, тревожност и безсъние.

Както можем да променим начина си на живот и хранене, за да пасват на менталния/телесния ни тип, така можем да изберем и дихателни упражнения, подходящи за нуждите ни.

Подгответе сцената

Създаването на подходяща обстановка за практикуването на пранаяма и медитация прояснява и фокусира ума. Край вас трябва да бъде чисто, подредено и тихо (никакви телевизори, телефони и музика), а стаята да се проветрява добре. Дръжте подръка възглавници и одеяла в случай, че поискате да се подпрете, да си подложите нещо или да се стоплите. Когато практикувате пранаяма, трябва да седите удобно, в идеалния случай на пода или на стол, с изправен гръб, отворени гърди и фокус върху дишането.

При всички описани тук дихателни упражнения отначало седнете удобно на пода с кръстосани крака в поза полулотос (сидхасана) или лотос (падмасана), на колене (ваджрасана) или на стол с изправен гръб и плътно долепени към пода стъпала.

ВНИМАВАЙТЕ! Пранаяма е важна част от цялостната промяна в начина на живот и ако за вас съсредоточеното дишане е нещо ново, внимавайте! Препоръчително е да се действа бавно и постепен но, за да не възникне дисбаланс – като начало по 5–6 минути сутрин и вечер са достатъчни.

Избягвайте всякакво напрягане и сдържане на дъха, които ви причиняват дискомфорт. Ако се появи замайване, задъхване или световъртеж, спрете и се върнете към нормалното си дишане, като отпуснете тялото и държите очите си затворени. Ако носът ви се запуши, оставете го да се отпуши от само себе си. Ако запушването е по-продължително, прочистете го с нети пот.

ВНИМАНИЕ: дихателните упражнения трябва да се правят на празен стомах!

Бхрамари пранаяма (Жужене на пчела)

ПОЛЗИ: Техниката спомага за преодоляване на безсънието, а умът и сънят стават по-спокойни. Вибрацията на това дишане не позволява в ума да нахлуват никакви мисли. Истинско блаженство!

НАЧИН НА ИЗПЪЛНЯВАНЕ: Вдишайте нормално, после издишайте и се отпуснете. Запушете уши с палци и закрийте очите си с пръсти, както е показано по-долу, за да изключите за външните дразнители и да можете да се насочите навътре.

Вдишайте дълбоко, изпълвайки дробовете си, и после издишайте бавно и докрай, издавайки нисък бръмчащ звук, който излиза от гърлото. Повтаряйте със собственото си темпо в продължение на 2–3 минути. Това упражнение действа чудесно преди лягане. Подходящо е и за хората с тип питта и капха.

Bhramari pranayama

Нади шодхана пранаяма (Дишане с редуване на ноздрите)

ПОЛЗИ: Целта на тази дихателна практика е да прочисти каналите на физическото и ефирното тяло. Дишането с редуване на ноздрите ви позволява да балансирате лявото и дясното мозъчно полукълбо, симпатиковата и парасимпатиковата дейност, помагайки ви да насочите съзнанието си към дишането и стимулирайки усещането за заземеност. Тази практика е подходяща и за хората с тип питта и капха.

НАЧИН НА ИЗПЪЛНЯВАНЕ: Поставете палеца на дясната си ръка (или използвайте лявата, ако предпочитате) до дясната ноздра, а безименния и кутрето – до лявата ноздра. Притиснете леко дясната си ноздра с палец и издишайте през лявата ноздра. Вдишайте през лявата ноздра до нормалния си капацитет (в общия случай отброявайки до четири). После запушете лявата ноздра и издишайте през дясната. Вдишайте през дясната ноздра, запушете я и издишайте през лявата. Това е един пълен цикъл, но можете да практикувате нади шодхана 4–5 минути, най-добре сутрин.

Правете паузи между циклите – така дишането ви ще е бавно, равномерно и само малко по-дълбоко от обикновено. Дълбочината на вдишването трябва да достига само до нормалния капацитет на белите ви дробове.

Nadi pranayama

Уджай пранаяма (Дъхът на победителя)

ПОЛЗИ: Спомага за премахване на топлината от главата, тъй като охлажда задната част на гърлото. Тази практика е и чудесен начин да насочите кислород към дробовете си и да разширите, задълбочите и удължите вдишването. Също така премахва секретите от гърлото и облекчава симптомите на астма и други белодробни заболявания. Уджай подобрява устойчивостта спрямо болести на нервната система, дизентерия, диспепсия, увеличен далак, кашлица и треска. Тази практика е подходяща и за хората с тип питта и капха.

НАЧИН НА ИЗПЪЛНЯВАНЕ: Седнете удобно и бавно вдишайте през носа и надолу през гърлото към дробовете до пълния си дихателен капацитет, но без да се напрягате (звукът наподобява дишането на Дарт Вейдър). Задръжте колкото ви е удобно (или отброявайки до четири), после бавно издишайте така, както сте вдишали.

Бхастрика пранаяма (дишане „Духало“)

ПОЛЗИ: Още едно енергизиращо дишане, което увеличава прана и прочиства фините канали. Упражнението стимулира храносмилателната сила, подобрявайки апетита и метаболизма. Избистря ума и затопля тялото. Стимулиращата природа на това дишане помага за премахването на слузта и намалява заболяванията на носа и гърдите, включително астмата.

НАЧИН НА ИЗПЪЛНЯВАНЕ: Седнете удобно със затворени очи и отпуснато тяло. Направете дълбоко коремно вдишване и издишване. Техниката прилича на капала бхати, но акцентът е върху вдишването и върху издишването от корема. Поддържайте равномерно темпо. Можете да направите 3 цикъла от по 20 вдишвания и издишвания с кратки почивки между циклите.

Както при капала бхати, не правете упражнението след хранене, по време на бременност или менструация, ако имате хипертония и сърдечни заболявания, глаукома или проблеми като тревожност, световъртеж или паника.

След практиката

След всяко дихателно упражнение отделяйте по малко време за почивка и наблюдавайте как се чувстват тялото и умът ви. Не се опитвайте да предизвикате някакво усещане, просто дайте на тялото си свобода. Опитайте се да осъзнаете тялото си. Насочете вниманието си към различни негови части като например челото, гърдите и дланите и просто наблюдавайте какво чувствате в дадената част от тялото. Усещането наистина е особено – докато съзнанието ви се разширява, ще започнете да забелязвате едва доловими движения, усещания и промени във физическото си тяло. Това е и чудесна възможност да преминете към медитацията.

Практикуването на пранаяма носи множество ползи:

 • Увеличава капацитета на белите дробове, което енергизира тялото поради притока на свеж кислород.
 • Намалява честотата на дишането, спомагайки за понижаването на високото кръвно налягане.
 • Изхвърля токсичните отпадъци от респираторната система.
 • Подобрява здравето на сърцето.
 • Укрепва респираторната и нервната система.
 • Ускорява метаболизма и храносмилането.
 • Намалява стреса и успокоява ума и нервната система.
 • Повишава осъзнатостта и концентрацията.
 • Увеличава енергията и жизнеността, като стимулира вътрешните органи.
 • Намалява негативните емоции като гнева, раздразнителността, депресията, алчността, арогантността и завистта.

[…]

МЕДИТАЦИЯТА: ЛЕК ЗА УМА

На голяма част от клиентите ми мисълта за медитация е напълно чужда. „Не знам как“, „Нямам време“, „Не е за мен“, „Не мога да се концентрирам“, „Не мога да си изпразня ума“, „И без това имам много работа“, „Не знам коя е подходяща за мен“, „Не съм сигурна, че я изпълнявам правилно“ са само някои от притесненията, които спират хората да се заемат с медитация.

Да, забързаният свят, в който живеем, става все по-трескав, технологичен и отдалечен от истинската ни човешка природа. Днес ние наистина не знаем какво е да пребиваваш в настоящия момент. Дори само поради тази причина вярвам, че медитацията ни е по-необходима отвсякога.

Медитацията може да ви се струва непозната, мистична, твърде „ню ейдж“ или пък прекалено сложна. И за мен беше така, преди да я превърна в част от самоусъвършенстването и духовния си растеж. Наистина при наличието на толкова много различни техники и дисциплини е трудно да разбереш коя е подходящата за теб. Важното обаче е, че всеки може да я практикува, независимо от възрастта, произхода и културната си среда.

Какво представлява медитацията?

Хайде да разбулим тайнството! Всъщност при медитацията ние не се опитваме да постигнем или да „направим“ нещо. Тя е просто състояние на спокойна бдителност. Да, има много начини, но нека това не ви плаши. Можете да започнете с някоя проста техника на медитация и когато свикнете да я практикувате редовно, да включите и други. Тук няма правилно и грешно. Става дума за самоосъзнаване и свързване с по-дълбокото съзнание. Можете да използвате медитацията, за да предизвикате състояние на дълбока физическа релаксация и вътрешно осъзнаване.

През последните години медитацията става все по-популярна, дори модерна, и все повече хора я използват за постигане на умствен покой. Клеймото, което някога тегнеше върху нея, полека-лека отива в историята. Иронията е, че технологиите направиха медитацията много по-достъпна и макар използването на устройства да не е идеалният вариант, за да се усетят ползите от медитацията, те могат да послужат като чудесно въведение и начин да се почувстват част от множеството предимства.

Като всичко останало в аюрведа, и тук няма универсален подход. Медитацията се практикува по най-различни начини. Има стотици различни видове, включително популярни практики като: медитация с използване на мантра, медитация майндфулнес, насочвана медитация, медитация с използване на звук, кундалини медитация, дзен медитация, трансцедентална медитация, която стана популярна покрай Бийтълс (Виж „Трансцедентална медитация“, автор Джак Форем, КИБЕА, 2015. – Бел. ред.); медитация випасана (Виж „Един скептик на средна възраст. Болката като пътуване към себе си“, автор Тим Паркс. КИБЕА, 2013. – Бел. ред.); медитация любяща доброта Виж „Любов 2.0“, автор Барбара Фредриксън, КИБЕА, 2015. – Бел. ред.); йога медитация и така нататък. Все някоя от тях е подходяща и за вас.

Всеки ден през ума ни преминават средно между 60 и 80 хиляди мисли. Ако смятате, че чрез медитацията ще съумеете да ги спрете напълно, вероятно медитирането ви изглежда непосилна задача. Огромна част от шума в главите ни се дължи на вътрешния диалог, впечатленията от минали събития и тревогите за бъдещето. Целта е не да насилваме ума да замълчи, а да се свържем с неподвижността, която вече съществува вътре в нас. Това е нашето щастливо кътче – обиталището на висшето съзнание, домът на любовта, състраданието, емпатията и радостта.

Защо да медитирате?

Убедена съм в едно: колкото по-силно вярвате, че умът ви не може да бъде спокоен и че медитацията е загуба на време, толкова по-голяма нужда от нея имате. Хората медитират от хиляди години, за да разширят съзнанието си и да живеят в настоящия момент. Има множество причини и начини за медитация, но едно е сигурно: умът ни е по-неспокоен отвсякога и на моменти губим контрол над емоциите си. Медитацията ни помага да възстановим контрола над емоциите и нервната си система, като успокоява ума. Чрез медитацията ще започнете да намалявате количеството мисли, които ви владеят. С времето ще ограничите негативните емоции като страха, скръбта, гнева, алчността и завистта, които предизвикват отделянето на хормоните на стреса, въздействащи върху физическото здраве. Свързването със съзнанието, засилването и задълбочаването на интуицията са изключително полезни, когато се опитваме да осъществим здравословни промени в начина си на живот и хранене.

Ползите от медитацията за здравето

По време на медитация умът функционира на честота, различна от честотата по време на сън. Множество изследвания посочват физическите, менталните и емоционалните ползи от ангажирането на ума в медитация. На физиологично ниво медитацията може да помогне за:

 • понижаване на кръвното налягане и регулиране на пулса;
 • понижаване на нивата на холестерола;
 • предизвикване на спокоен сън;
 • засилване на имунитета;
 • намаляване на стреса и тревожността.

Прост начин за медитиране

Създайте си обстановка, удобна за медитация – както в случая с дихателната практика. Всъщност, ако току-що сте правили дихателни упражнения, значи вече сте готови за медитация.

Седнете на тихо и удобно място с отпуснато тяло и изправен гръб. Поставете ръце върху  краката или коленете си с обърнати нагоре длани. Затворете очи и започнете да дишате по-дълбоко. Насочете съзнанието си към дишането и се концентрирайте върху повдигането и спадането на гърдите си, докато спокойно вдишвате и издишвате. Просто бъдете спокойни и дишайте естествено. Ако забележите, че умът ви преминава в режим на мислене, просто върнете вниманието си обратно към областта на гърдите и продължете да дишате. Останете в това състояние толкова дълго, колкото можете – в идеалния случай до 20 минути. Това е най-простият начин да започнете да медитирате. Ако искате да използвате за съсредоточаване други инструменти като мантрите, мудрите (виж по-долу) и визуализацията, направете го. Само гледайте да не заспите.

ЖИВОТЪТ В НАШИТЕ РЪЦЕ

Класическите индийски танцьорки влагат в танца цялата си душа и използват като изразно средство цялото си тяло – от най-лекото потрепване на очите, веждите и устните до ритмичното тупкане с крака по голия под. Те съпровождат движенията си със съзнателни и целенасочени жестове с ръце, всяко от които има своето значение. Жестовете са известни като мудри.

В контекста на здравето мудрата представлява специфично положение на дланите и пръстите, което може да въздейства върху ума, тялото и настроението. В индуизма, будизма, християнството и други религии се използват особено често при церемонии и ритуали, а в редица култури и като поздрав.

По-рано се чудех защо в Обединеното кралство се поздравяваме чрез ръкостискане, в Европа е прието да се целуваме по бузата, а в Индия събираме длани като за молитва (анджали мудра), навеждаме леко глава и казваме „Намасте“. После научих, че анджали мудра в съчетание с думата „намасте“ се превежда като „Божественото в мен се покланя на божественото в теб“ и е начин да засвидетелстваме добронамереност и уважение към всички, включително роднини, приятели, учители и дори свещени природни обекти. Съхранявайки личната ни енергия, долепените като за молитва длани ни помагат да свържем лявото и дясното си мозъчно полукълбо, символизирайки тяхното обединяване. Не е ли прекрасно?

В йога чрез този жест ние се „жертвопринасяме“, когато се отдаваме на съответната практика. Събраните за молитва длани насочват съзнанието към сърцето – духовния център в нашите гърди.

Мудрите могат да служат за съсредоточаване при практикуването на медитация, пранаяма или йога. Тези жестове се използват на Изток от хиляди години не само като начин за свързване с висшата същност и канализиране на енергията при медитация, но и за лекуване на физически неразположения, засилване на яснотата и концентрацията и насърчаване на любовта и състраданието. Мудрите се учат бързо и лесно, така че можете незабавно да започнете да жънете ползите от тях.

Palm-elements

Както вече споменахме, ние сме съставени от пет елемента и всеки пръст на ръката съответства на един от тях. Палецът съответства на огъня (агни), показалецът – на въздуха (ваю), средният пръст – на етера (акаш), безименният пръст – на земята (притхви), а кутрето – на водата (джала). Тъй като всички болести в крайна сметка се дължат на дисбаланс, предизвикан от липсата или излишъка на някой от тези елементи, то ако равновесието на аюрведичната конституция бъде възстановен, тялото ще може да се излекува. Пръстите ни – като средство за лечение – канализират протичането на прана, намиращи се в тези крайни точки на тялото. Щом насочим вниманието си навътре, можем да постигнем баланс.

Смята се, че известната и широко използвана гуан мудра, или мудрата на знанието, помага за подобряване на паметта, концентрацията и способността ни да учим. Като долепим върховете на показалеца и палеца, така че да оформим O, пораждаме съюз на огъня и въздуха. Ако я използваме, докато сме в поза лотос, тази мудра затваря електрическата верига в тялото и запазва прана. По същия начин други жестове на ръцете стимулират различни части на тялото.

mudri-1

Table-mudri1

Практикуването на мудрите по време на йога и медитация наред със здравословно хранене, подходящ режим, адекватна физическа активност и почивка ще доведе до постигането на оптимално здраве. Мудрите могат да се практикуват всекидневно – от 10 минути до няколко часа наведнъж. Но и кратката практика е достатъчна, тъй като за мнозина мудрите ще са нещо ново. Трябва да седнете удобно с изправен гръб и ръце върху бедрата, отпуснати рамене и леко изтеглена назад брадичка. Дишайки бавно и равномерно, с ръце, поставени в избраната мудра, вие сте готови да започнете съзерцателното си пътешествие – продължение на медитацията. [...]

Още от Откъси от книги

Из „Медицината на здравето срещу медицината на болестите: Другият път“, автор: д-р...

Книгата на популярния московски лекар осветлява истинските причини за появата на остеохондроза, хипертония, атеросклероза, диабет и други хронични страдания, нелечими...

Из „Йога за развиване на свръхмозък“, автор: Мастър Чоа Кок Сюи

Ценно помагало с простичка, доказана във времето и валидирана от специалисти техника за избистряне на ума, разгръщане и повишаване на потенциала му. Дори да не се стремим...

Архив

Книги от автора

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА