„Лесният начин“

„Лесният начин“

За „Алън Кар – България“

Българското представителство на Алън Кар работи от 2007 година. За този период през семинарите „Не пуша вече!“ са минали повече от 3 000 души, като повечето от тях идват по препоръка на бивши пушачи, освободили се от цигарите благодарение на тази терапия. Понастоящем семинари се провеждат в София и в повечето големи градове на България. Всички, които работят за „Не пуша вече!“, са бивши пушачи, отказали цигарите по този начин. За 32 години терапията  „Не пуша вече!“ е излекувала над 15 милиона души по целия свят.

За Румяна Костадинова

Румяна Костадинова е първият български терапевт по метода на Алън Кар. От 2007 г. тя членува в Международната асоциация на акредитираните Алън Кар-терапевти. Притежава сертификат M.A.A.C.T.I (Member of the Association of Allen Carr’s Therapists International). Обучава и сертифицира българските терапевти. Преводач е на книгата „Лесният начин да контролираш алкохола“ на Алън Кар и автор на предговора към българското издание.

Разработва свой собствен метод за разкриване на скрития потенциал на човека – „Курс по свобода“.

Какво трябва да знаем за Алън Кар?

Алън Кар е човекът, който показа на света как е устроен и действа капанът на зависимостите. Неговият метод е революционен и най-ефективният, съществуващ понастоящем (според независимо проучване на Виенския медицински университет). Започнал с тютюнопушенето, Алън Кар развива разбирането и метода си и при зависимост от алкохол, храна и други наркотици. Към момента десетки милиони хора по света са си върнали живота благодарение на неговия „Лесен начин“ (Easyway).

Какво представлява „Лесният начин“?

„Лесният начин“ е метод за освобождаване от зависимости, който много се доближава до краткосрочната позитивна психотерапия. Той изправя човека пред митовете и заблудите, които са в основата на зависимостите и систематично ги разбива един по един. Основан изцяло на логическото мислене и здравия разум, с чувство за хумор и много практични инструкции, „Лесният начин“ задава нова поведенческа рамка за леко преминаване през адаптивния период (времето, в което тялото се освобождава от наркотика), както и инструментариум от полезни реакции за времето след него. Методът на Алън Кар променя изцяло виждането на хората за веществата, към които са пристрастени, в резултат на което те губят интерес към тях. А когато нямат желание да употребяват дадено вещество, не им е нужна воля, за да не го употребяват. Семинарите съдържат и кратка хипнотерапия.

Как откри системата?

Аз бях пушач, който непрекъснато се опитваше да откаже цигарите и непрекъснато се проваляше. В един такъв период на не-пушене чрез силата на волята, на косъм да пропуша отново попаднах на книгата „Не пуша вече“. Тя не просто завинаги ме освободи от пушенето. Тя промени живота ми.

"Лесно" ли взе решение да практикуваш като терапевт по системата на Алън Кар в България?

Попаднах на обява за търсене на терапевти за първия български център на Алън Кар. Разбрах, че това е, което искам да правя. Минах през сериозно и много стриктно обучение и през декември 2007 г. се срещнах с първия си клиент. До днес съм имала привилегията да работя лично с над 2 000 души, повечето от които идват по препоръка на други пушачи, минали през терапията. Удовлетворението от благодарността на хората е несравнимо с всичките ми други професионални постижения.

Какъв е пътят от осъзнаване на проблема – бил той свързан с хранене, алкохол или цигари, до пълната свобода?

Лично на мен невинаги ми е било лесно. Осъзнаването, че имаш проблем, е само първата стъпка. После идва разбирането. Алън Кар не просто ни показва как е устроен и действа капанът на зависимостите, той ни дава и инструкции за обезвреждането му. В момента, в който осъзнах колко заблудена съм била да пуша, да пия алкохол и да ям всички онези неща, които ни се продават за храна, но нямат нищо общо с нея, аз най-напред се ядосах. После избрах да живея по нов начин – съобразно инструкциите на майката Природа, както нарича Алън Кар нашите естествени инстинкти и потребности. Сега съм много по-здрава, енергична, спокойна и уверена в себе си. Имам повече сили да се справям с трудностите и повече свобода да се радвам на хубавите моменти в живота си.

Каква е твоята кауза?

Личната ми кауза е самата аз да помня, както и да припомням на другите, кои сме ние. Да помня и да отстоявам свободата ни. Аз знам, че човекът има неограничен потенциал и е просто въпрос на време той да се разгърне в пълния си блясък. Ние сме създадени, за да живеем в радост, с лекота и в непрекъснато творчество. Всичко, различно от това, е просто грешка поради липсваща или погрешна информация. Когато си спомним кои сме, за известно време са нужни усилия да не го забравяме. После просто живеем себе си. Това е благодат.

Още от Интервюта

Назип Хамитов, автор на триезичния сборник с афоризми „Тайната на мъжкото и женското...

Излизането на триезичния (на руски, български и английски) сборник с изцеляващи афоризми „Тайната на мъжкото и женското тайнство“ повдигна някои въпроси у почитателите на...

ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ! С ЧИСТИ ПОМИСЛИ И ЧИСТИ РЪЦЕ

Обръщение от Марияна Златарева, управител и собственик на ИК КИБЕА

Здравейте, по читатели на писаното слово!

Сякаш древното проклятие да живееш в интересни времена потропа на вратата ни. Малцина са онези,...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА