Д-р Наташа Кембъл-Макбрайт за млякото: живо, пастьоризирано, ползи/вреди и още много по темата

Д-р Наташа Кембъл-Макбрайт за млякото: живо, пастьоризирано, ползи/вреди и още много по темата

 

Какво представлява живото (сурово) мляко? Това е току-що издоеното от кравата или козата мляко, което не е било пастьоризирано, хомогенизирано или третирано по какъвто и да е друг начин. Млякото се нарича живо, защото е пълно с живот. То съдържа ензими, които сами ще усвоят млякото вместо вас, оставяйки много малко работа за храносмилателния ви тракт. Например много хора, които не могат да усвояват лактозата ,се справят без никакъв проблем с живото мляко. Живото мляко е пълно с „живи“ витамини, аминокиселини, протеини, есенциални мазнини и много други хранителни вещества в такава биохимична форма, каквато е необходима на нашите тела. Когато пастьоризираме млякото, ние разрушаваме много от тези хранителни вещества, променяме биохимичната им структура и така ги правим трудни за храносмилане и асимилация, в резултат на което те причиняват алергии и други проблеми.

В продължение на хиляди години хората са давали на бебетата си мляко директно от кравата, от което е имало огромна полза и никакви проблеми. Проблемите са започнали след началото на прилагане на обработено мъртво мляко при бебетата ни. В много страни по света хората все още дават на бебетата си сурово мляко без никакви проблеми. Те знаят, че бебето не бива да пие пастьоризирано, варено, хомогенизирано или преработено по какъвто и да е начин мляко, защото ще се разболее от него. Ветеринарите в западния свят знаят много добре какви са вредните въздействия на пастьоризираното мляко и не го препоръчват за котки, кучета и други животни. Всички тези животни обаче се повлияват много добре от живо мляко. По някаква причина на човешкото здраве не се обръща толкова голямо внимание – на нас не ни се казва каква вреда може да ни причини пастьоризираното мляко.

Защо пастьоризираме млякото? Защото има риск да получим някои сериозни инфекции от суровото мляко. Тези инфекции обаче могат да дойдат само от заразени крави и кози. Ако животното е здраво и редовно се преглежда от ветеринар, няма риск от заразяване с инфекция от неговото мляко. Всъщност салмонелата, ешерихия коли и много други вредни микроби не могат да оцелеят в живото мляко, защото се унищожават от полезните бактерии, ензими и имунни комплекси, които са естествена съставка на млякото. Ако обаче тези патогенни микроби попаднат в пастьоризираното мляко, те процъфтяват в него, защото всички ензими и полезни бактерии са унищожени при пастьоризацията. Ето защо все още имаме епидемии от тези инфекции при пиене на пастьоризирано мляко. Тъй като повечето млека в западния свят се пастьоризират, фермерите не са длъжни да се грижат сериозно за здравето на животните си – ако кравата е болна и предаде инфекцията в млякото си, пастьоризацията ще унищожи инфекцията. За щастие, има фермери, които подхождат по-съвестно: те се грижат за здравето на животните си и вследствие на това могат да предложат на клиентите си органично живо мляко без риск от инфекции. Списък на подобни фермери можете да откриете на www.westoprice.org и www.realmilk.com. Ако имате късмет, можете да намерите някой фермер от вашия район, който да ви снабдява с органично сурово мляко от здрави крави и кози. В такъв случай можете да си правите киселото мляко, кефира и сметаната от сурово мляко и сурова сметана и да си купувате сурово масло.

Моят клиничен опит показва, че суровото мляко се понася много добре от повечето хора. Въпреки това пациентите с GAPS трябва да преминат през Схемата на въвеждане на млечни продукти, преди да опитат суровото мляко: след като всички домашно приготвени ферментирали продукти от сурово мляко се понасят добре и след като е въведено сиренето, много пациенти с GAPS могат да започнат да пият сурово органично мляко. Както с всички останали млечни продукти, започнете постепенно с малки количества. Излишно е да казваме, че всичкото мляко, което се продава по магазините, е „мъртво“ и не следва да се консумира от пациенти с GAPS във вид на прясно мляко. За да го направите полезно, трябва да го съживите, като го оставите да ферментира с полезни бактерии. Ако не можете да намерите сурово мляко, купувайте органично пастьоризирано мляко и го подквасвайте.

Още едно важно нещо за млечните продукти: добавянето на суроватка, кисело мляко и кефир прави чудеса за склонните към диария. Различните вещества в подквасените млечни продукти, и по-конкретно млечната киселина, успокояват и укрепват чревната обвивка, забавят преминаването на храната през тънките черва и дебелото черво и втвърдяват изпражненията сравнително бързо. И така, ако пациентът е предразположен към диария, следвайте въвеждащата фаза на диетата за СХСП и въведете ферментиралите млечни продукти още в началото. Запекът обаче е друг проблем. Ако пациентът ви е склонен към хроничен запек, въведете зелев сок и сок от ферментирали зеленчуци от началото, но внимавайте с млечните продукти. Опитът ме е научил, че хората със запек се справят добре с високомаслените млечни продукти като ги, масло и сметана, но не и с тези с високо съдържание на протеин като кисело мляко, суроватка, кефир и сирене: млечните продукти с високо съдържание на протеини могат да влошат запека. Това не важи за всички пациенти със запек, тъй като всеки от нас има уникална чревна флора, но моят опит сочи, че се случва в над половината от случаите.

Допълнителна информация

Към книгата GAPS. Синдром на храносмилателната система и психиката
Други интересни факти и откъси от книгата
Видео от презентацията на книгата

 

Още от Интересни факти

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на...

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси . С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен...

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни . Излезе на български и...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА