Преди всички: Акценти от презентациите на С. Пачолок и д-р Дж. Стюарт пред медици (28 и 31 март) и неспециалисти (29 март)

Преди всички: Акценти от презентациите на С. Пачолок и д-р Дж. Стюарт пред медици (28 и 31 март) и неспециалисти (29 март)

Кратък преговор на книгата.  Защо наистина „А дали не е В12?“ носи полза колкото за лекарите, толкова и за пациентите? И защо, както споделя една млада българка с богат и горчив опит, „тази книга трябва да е със златен кант“?

Възможна причина: ако епидемията от дефицит на В12 и неговото неразпознаване не засяга вас самите, то с голяма сигурност ваш близък „отговаря на профила“. Уви! Проблемът, за жалост, не е поредната фабрикувана информация, от която едни автори и издатели да станат по-богати, а на нас да ни стане по-зле. Етикетите на медицинската сестра С. Пачолок и д-р Стюарт за недостига на В12, за преките и косвени последици от него, изпитани на гърба и в практиката им, варират от „безмълвен убиец“ до „една от най-хубавите диагнози, които могат да ни се случат“. Още по-полемично звучи теорията им, подкована със солидни аргументи и педантични изчисления относно причинителите на „епидемията от погрешни диагнози“. Разбулват се мотивации, твърде чужди на Хипократовата клетва, които са тясно свързани с недиагностицирането и нелекуването на проблем колкото разпознаваем и лечим, толкова и пренебрегван. Написана от човек, сам минал през хоръра на сбъркана и дълго търсена точна диагноза, книгата – и нейната дългоочаквана презентация на живо в България – дава широкоформатна представа за причините, същността, последиците и лечението на В12-дефицита.

И методично ни напомня добрата новина, че недостигът на В12 се установява лесно, а лечението е просто, безвредно и евтино.

Из предстоящите презентации, профилирани за медици и за неспециалисти. На 28 и 29 март 2017 ще чуем и видим професионалните коментари на авторите по въпроси, до голяма степен пространно и професионално разнищени и в книгата. Част от тях са:

  • Как да се разпознае дефицитът на витамин В12?
  • Защо неправилното диагностициране е толкова често явление?
  • Защо дефицитът на В12 е критично важен от гледна точка на общественото здраве?
  • Ранно срещу късно диагностициране на проблема: сравняване на разходите
  • Защо трябва да се променят стандартите на медицинската грижа?

Други любопитни акценти: Защо дефицитът на В12 е най-пренебрегваната, неправилно разбрана и скъпоструваща епидемия? Причини за възникването му? Кои групи са рискови? Защо е проблематично усвояването на витамин В12 от организма? Нормални ли са „нормалните референтни стойности“ в лабораторните изследвания и какво да се прави? Защо недостигът на В12 е опасен за всички системи на човешкото тяло и как уврежда нервната система? Какви са последиците от нелекуването му? Какво свързва престъпността и насилието с недостига на В12 (данните са от март 2016)? Какво да правим, ако заподозрем дефицит на В12 и много други.

Приведени са резултати от реални лабораторни изследвания на пациенти, разгледани са конкретни случаи от медицинската практика. Там, където са открити релевантни данни, в анализа на световната картина за дефицита на В12 са включени сведения за България. Особено прецизно са съпоставени разходите за „елементарен скрининг и лечение“ и огромните суми, които изисква лечението на пораженията от чести падания и склероза при възрастните хора, на анемия, множествена склероза, инсулти, алцхаймер, биполярно разстройство, депресии, различни психози и т.н., често приписвани на хора с дефицит на В12. В презентацията тези безмилостно точни сметки са под наслова Лидерите в здравеопазването трябва „да си направят аритметиката“.

Във всеки смисъл, но да сложат в сметката освен своето и благополучието на пациента.

Към книгата

Нека говорят: „А дали не е В12?“ е от полза колкото за пациентите, толкова и за лекарите
Видеообръщение на Сали Пачолок към българския читател

Всички права върху текст и изображение от презентацията запазени.

Още от Интересни факти

Кой и с какво спечели наградите от второ теглене на победители в играта „КИБЕА на...

Изтеглихме втората група късметлии, остава още един шанс

Първа награда – ваучер за книги на стойност 200 лв. – Роберт Джераси . С прочувственото си есе за разтърсващия роман „Магията“ г-н Джераси беше сигурен...

Великото приключение на малкото китче Съни в чудесна книга. И две (засега) изложби

Предстоят премиера и две арт ателиета в София

Симпатична наситеносиня, образователна и поучителна е двуезичната детска книжка Великото приключение на малкото китче Съни . Излезе на български и...

Архив

Електронен бюлетин на издателството КИБЕА